Eva Roefs

Kim Karssen

Kim Karssen  is theatermaker en actrice en behandelt in haar voorstellingen grootse thema’s op groteske en speelse wijze. Met liefde voor taal en verhalen zoekt ze op een fantasievolle manier naar balans tussen grap en traan. Kim werkt vanaf seizoen 2022/2023 onder de vleugels van Frascati Producties. Ze maakte hier onder andere de solo Schrödingers hond (2022) en de absurdistische stand-up Don't rain on my paREET (2023) voor theaterfestival de Parade. Haar nieuwste voorstelling, We're all alone in this together, gaat april 2024 in première. 

Biografie

Theatermaker en actrice Kim Karssen (1996) studeerde in 2018 af aan de Performance opleiding in Maastricht. Met liefde voor taal en verhalen onderzoekt ze op fantasievolle wijze het grensvlak tussen kunst en humor. Hierbij schuwt ze de rafelranden niet en vliegt ze graag uit de bocht.  

Vanaf seizoen 2022/2023 werkt Kim als maker onder de vleugels van Frascati Producties. Hier was ze al eerder te zien in samenwerkingen met Florian Myjer: Bloomsbury,  Oorlog en Vrede  (Frascati Producties, 2019, nominatie BNG Theaterprijs 2021) Mephisto Park  (Frascati Producties, 2019) en Mann Mann Mann  (de Warme Winkel / Frascati Producties, 2022). Ook maakte ze in coproductie met Frascati Producties De Grap  (met Benjamin Abel Meirhaeghe).

In 2022 ging Kim in première met Schrödingers hond (Frascati Producties, 2022), een absurdistische solo waarin ze het publiek meeneemt in haar even fantasierijke als dwangmatige gedachtewereld waar alleen Herman, een oud teletextmachientje, terugspreekt. Daarnaast maakte ze de jeugdvoorstelling Nietes  (BRONKS & Theater Artemis, 2022) in samenwerking met Hendrik Kegels (nominatie BNG Bank Theaterprijs en winnaar Zilveren Krekel 2023).

In de zomer van 2023 zette Kim haar onderzoek naar humor voort  in de absurdistische stand-up voorstelling voor De Parade: Don't rain on my paREET ("Een schaamteloos en volstrekt authentiek verhaal" ★★★★ de Volkskrant). Ditzelfde jaar werd ze bekroond met het Wim Bary Stipendium, een oevreprijs voor theatermakers tot 35 jaar, vanwege haar voorliefde voor absurdisme en uitzonderlijk komisch talent.

in april 2024 toont Kim haar nieuwste Frascati-productie Were all alone in this together. Een komische en absurdistische performance met Elias De Bruyne over daten en sociaal wenselijk gedrag. De voorstelling staat van 2 t/m 13 april 2024 in Frascati en toert dit najaar door Nederland en België.

Prijzen en nominaties

  • Winnaar Wim Bary Stipendium 2023

"[...] zelden lukt het een voorstelling echt: dat je de wereld na afloop met een nieuw, of aangescherpt, bewustzijn ervaart.’"★★★★★

NRC over We're all alone in this together

"We’re All Alone in This Together is beeldend theater dat onder je huid kruipt." ★★★★

de Volkskrant over We're all alone in this together

“Wat begint als een lichtvoetige, clowneske performance over het ongemak van daten ontpopt zich tot iets veel scherpers en duisterders.”

Theaterkrant over We're all alone in this together, Keuze van de Criticus

“[…] een prachtig en ingenieus decor dat gedurende de voorstelling een schat aan verrassingen in petto blijkt te hebben.”

Het Parool over We're all alone in this together

"Met haar loepzuivere timing en levenidge mimiek is ze de meest komische actrice van haar generatie." 

NRC

"Kim Karssen is een stuiterbal op het podium, met een schaamteloos en volstrekt authentiek verhaal." ★★★★

de Volkskrant over Don't rain on my paREET

"Karssen geeft pijnlijke thematiek een luchtige draai, en spoort aan tot nadenken."

Theaterkrant over Don't rain on my paREET

''Kim Karssen laat in haar originele voorstelling zien wat een grenzeloze fantasie kan aanrichten.'' ★★★★

De Volkskrant over Schrödingers hond

"Een absurde nachtmerrie waarin alle causale verbanden wegvallen."

Het Parool over Schrödingers hond

"Vuilbekkend en schaamteloos incasseert actrice Kim Karssen het zinloze bestaan (…) Karssen is zonder meer een fascinerende actrice, die zeer alert op de zaal reageert."

NRC over De Grap

“Hulde […] Flamboyant spel van Florian Myjer en Kim Karssen in onstuimige bewerking.” ★★★★

NRC over Oorlog en Vrede

Stories

Kim Karssen / Frascati Producties
We're all alone in this together (2024)
In haar nieuwste voorstelling toont Kim Karssen met medespeler Elias de Bruyne een explosie van fantasie die werkelijkheid lijkt, maar waarvan je eigenlijk hoopt dat die fantasie is.
Kim Karssen / Frascati Producties
Don’t rain on my paREET (2023)
In deze absurdistische komedie duiken we in Kims hoofd: een overdruk hoofd waarin alles alle kanten opvliegt en iedere seconde een existentiële vraag oppopt die beantwoord moet worden.
Kim Karssen / Frascati Producties in coproductie met De Warme Winkel (voorheen toneelgroep Amsterdam)
Schrödingers hond (2022)
Geïnspireerd door het psychologische verschijnsel ‘Maladaptive Daydreaming’ maakt Kim Karssen haar eerste solo bij Frascati Producties. Een absurdistische voorstelling over de kracht van onze gedachten en hoe we tegelijkertijd kunnen vluchten naar én gevangen zitten in onze eigen fantasie.
De Warme Winkel / Florian Myjer, Kim Karssen, Ludwig Bindervoet / Frascati Producties
Mann Mann Mann (2022)
In coproductie met Frascati Producties creëren Florian Myjer, Kim Karssen en Ludwig Bindervoet een groots intieme voorstelling over een ziekelijk competitieve familie, gedoemd om te leven in de schaduw van een wereldberoemde vader.
Kim Karssen & Benjamin Abel Meirhaeghe / De Warme Winkel in coproductie met Frascati Producties
De Grap (2021)
Eigenlijk is het allemaal waardeloos. Onnodig, overbodig, zinloos. Behalve voor Kim. Kim heeft de antwoorden gevonden. Nog nooit heeft ze iets op eigen kracht voor elkaar gekregen, maar de zinloosheid van het bestaan gaat ze nu voor ons oplossen. De tijd van hoop is aangebroken!
Florian Myjer & Kim Karssen / Frascati Producties / De Warme Winkel
Mephisto Park (2020)
In 'Mephisto Park' betreden we een omgekeerde tuin van Eden: een filmisch park waar ’s nachts de rafelranden van de ziel vrij spel hebben. De tijd is rijp om het duistere en troebele in onszelf in de spotlight te zetten.
Florian Myjer & Kim Karssen / Frascati Producties
Oorlog en Vrede (2019)
Na het succesvolle 'Bloomsbury' beklimmen Florian Myjer en Kim Karssen de Mount Everest van de wereldliteratuur: Oorlog en Vrede van Tolstoj. Onderdeel van het Nederlands Theater Festival 2020