Eva Roefs

Kim Karssen

Kim Karssen  is theatermaker en actrice en behandelt in haar voorstellingen grootse thema’s op groteske en speelse wijze. Met liefde voor taal en verhalen zoekt ze op een fantasievolle manier naar balans tussen grap en traan. Ze speelde al in meerdere voorstellingen van De Warme Winkel en werkt vanaf seizoen 2022/2023 onder de vleugels van Frascati Producties. In in september 2022 ging ze in première met haar solo Schrödingers hond: een absurdistische voorstelling over de kracht van onze gedachten.

Kim Karssen (1996) studeerde in 2018 af aan de Performance opleiding in Maastricht. Ze is theatermaker en actrice en behandelt in haar voorstellingen grootse thema’s op groteske en speelse wijze. Met liefde voor taal en verhalen zoekt ze op een fantasievolle manier naar balans tussen grap en traan. Hierbij schuwt ze de rafelranden niet en vliegt ze graag uit de bocht.  

Bij Frascati Producties was Kim eerder te zien in samenwerkingen met Florian Myjer: Bloomsbury,  Oorlog en Vrede  (Frascati Producties, 2019, nominatie BNG Theaterprijs 2021) Mephisto Park  (Frascati Producties, 2019) en Mann Mann Mann  (de Warme Winkel / Frascati Producties, 2022). Ook maakte ze in coproductie met Frascati Producties De Grap  (met Benjamin Abel Meirhaeghe). Ook maakte Kim de jeugdvoorstellingen Kier (Het Paleis, 2021) en Nietes (2022) (BRONKS & Theater Artemis, 2022), beiden in samenwerking met Hendrik Kegels.  

Vanaf seizoen 2022/2023 werkt Kim onder de vleugels van Frascati Producties. In haar eerste Frascati-productie Schrödingers hond, een solo onder begeleiding van Thibaud Delpeut, zet ze haar zoektocht naar het snijvlak tussen kunst en humor voort en wel via de angstige krochten van de fantasie. De voorstelling ging in september 2022 in première. Na succes werd de voorstelling in 2023 hernomen, met een landelijke tour in seizoen 2023/2024.

Prijzen en nominaties

  • Winnaar Wim Bary Stipendium 2023

"Met haar loepzuivere timing en levenidge mimiek is ze de meest komische actrice van haar generatie." 

NRC

"Kim Karssen is een stuiterbal op het podium, met een schaamteloos en volstrekt authentiek verhaal."

★★★★ de Volkskrant

"Karssen geeft pijnlijke thematiek een luchtige draai, en spoort aan tot nadenken."

Theaterkrant

''Kim Karssen laat in haar originele voorstelling zien wat een grenzeloze fantasie kan aanrichten.'' ★★★★

De Volkskrant over Schrödingers hond

'''Karssen is een fascinerende actrice met sterk fysiek spel, een voorkeur voor groots en meeslepend acteren en een ontwapenende openheid. Je gaat binnen de kortste keren van haar houden.''

Theaterkrant over Schrödingers hond

"Een absurde nachtmerrie waarin alle causale verbanden wegvallen."

Het Parool over Schrödingers hond

"Vuilbekkend en schaamteloos incasseert actrice Kim Karssen het zinloze bestaan (…) Karssen is zonder meer een fascinerende actrice, die zeer alert op de zaal reageert."

NRC over De Grap

“Hulde […] Flamboyant spel van Florian Myjer en Kim Karssen in onstuimige bewerking.” ★★★★

NRC over Oorlog en Vrede

"Heerlijk talig schouwspel voor Thomas Mann-liefhebbers. […]
Zowel Karssen als Myjer excelleren als ze in monologen de kronkels van hun eigen hoofd met de kronkels van de kinderen van Thomas Mann verbinden." ★★★★

Trouw over Mann Mann Mann

 

Kim Karssen / Frascati Producties
Don’t rain on my paREET (2023)
In deze absurdistische komedie duiken we in Kims hoofd: een overdruk hoofd waarin alles alle kanten opvliegt en iedere seconde een existentiële vraag oppopt die beantwoord moet worden.
Kim Karssen / Frascati Producties in coproductie met De Warme Winkel (voorheen toneelgroep Amsterdam)
Schrödingers hond (2022)
Geïnspireerd door het psychologische verschijnsel ‘Maladaptive Daydreaming’ maakt Kim Karssen haar eerste solo bij Frascati Producties. Een absurdistische voorstelling over de kracht van onze gedachten en hoe we tegelijkertijd kunnen vluchten naar én gevangen zitten in onze eigen fantasie.
De Warme Winkel / Florian Myjer, Kim Karssen, Ludwig Bindervoet / Frascati Producties
Mann Mann Mann (2022)
In coproductie met Frascati Producties creëren Florian Myjer, Kim Karssen en Ludwig Bindervoet een groots intieme voorstelling over een ziekelijk competitieve familie, gedoemd om te leven in de schaduw van een wereldberoemde vader.
Kim Karssen & Benjamin Abel Meirhaeghe / De Warme Winkel in coproductie met Frascati Producties
De Grap (2021)
Eigenlijk is het allemaal waardeloos. Onnodig, overbodig, zinloos. Behalve voor Kim. Kim heeft de antwoorden gevonden. Nog nooit heeft ze iets op eigen kracht voor elkaar gekregen, maar de zinloosheid van het bestaan gaat ze nu voor ons oplossen. De tijd van hoop is aangebroken!
Florian Myjer & Kim Karssen / Frascati Producties / De Warme Winkel
Mephisto Park (2020)
In 'Mephisto Park' betreden we een omgekeerde tuin van Eden: een filmisch park waar ’s nachts de rafelranden van de ziel vrij spel hebben. De tijd is rijp om het duistere en troebele in onszelf in de spotlight te zetten.
Florian Myjer & Kim Karssen / Frascati Producties
Oorlog en Vrede (2019)
Na het succesvolle 'Bloomsbury' beklimmen Florian Myjer en Kim Karssen de Mount Everest van de wereldliteratuur: Oorlog en Vrede van Tolstoj. Onderdeel van het Nederlands Theater Festival 2020
Afstudeervoorstelling Toneelacademie Maastricht
Bloomsbury (2017)
Kim Karssen en Florian Myjer wentelen zich gulzig en stuntelend in het gedachtegoed van de Bloomsbury Group, een bonte verzameling kunstenaars en denkers uit het Engeland van begin 20e eeuw. 'Bloomsbury' toont ons verlangen om van de wereld een prachtig versierd en vrijzinnig vorstendommetje te maken, en de prijs die daarvoor wordt betaald.