© Jassem Hindi

Sun Eaters

Jassem Hindi & Sina Seifee in coproductie met Frascati Producties
za 6 apr ’24 16:00
Olie is een venijnig stuk poëzie verborgen in de duisternis.
za 6 apr ’24
16:00
  • za 6 apr ’24
    16:00
    Tourlocatie Sandnes, Noorwegen
    Frascati Producties op reis
    Sandnes Kulturhus, Noorwegen

Olie is een dodelijke schat. Sun Eaters is een hedendaagse volksdans over de mythologische oorsprong van benzine. Een beetje 'petromagie' (het idee dat olie winnen zorgt voor een stabiele economie), poëzie waarin 'petrohorror' (de sciencefiction gevolgen van oliewinning) de boventoon voert, en tradiotionele wraakdans – het komt er allemaal in terug. 

Als olie een immens, collectieve en anonieme substantie is, dan zou je kunnen zeggen dat het alleen benaderd kan worden met een net zo collectief en anoniem handvat: volksdans is het perfecte middel voor dit doel. Het leeft, symboliseert en golft naar ons terug. Olie is een venijnig gedicht verborgen in de duisternis.

Sun Eaters combineert dans uit Noorwegen, Bretagne en West-Azië. De dans is ondergedompeld in doommetal, pre-islamitische iconografie, levantijnse maqams en Noorse spreuken. Een spel van aanwakkeren, verdraaien en verraad, met op de achtergrond de sluimerende, wrede, verleidelijke glimlach van de olie-industrie. 

concept, scenografie, geluid Jassem Hindi & Sina Seifee choreografie Jassem Hindi dans Charlott Utzig, Paolo de Venecia Gile, Harald Beharie productie Marie Ursin kostuums Amy of the costumes coproducenten Kultur direktoratet - Arts and Culture Norway RAS - Regional Arena for Samtidsdans - Sandnes Beursschouwburg - Bruxelles MDT - Stockholm WpZimmer - Antwerp Frascati Producties - Amsterdam Grenland Friteater - Porsgrunn Hindi-Gouédard production - Porsgrunn