© Sofie Knijff

Meer dan duizend woorden

Het Zuidelijk Toneel
do 9 mei ’24 - za 11 mei ’24
Een theatrale foto-expositie.
do 9 mei ’24
-
za 11 mei ’24

Ahmet Polat is een prijswinnende fotograaf en filmmaker. Als 17-jarige vlucht hij weg uit zijn Brabants geboortedorp Fijnaart. Zijn moeder zei altijd “Laat je door niemand tegenhouden, zelfs niet door mij”. En dat heeft hij ook gedaan. Van aardbevingen tot topmodellen voor Vogue, niets was te moeilijk voor Ahmet. Als hem werd gevraagd waar hij geboren was zei hij: “I was born in Fine Art”.

Aan de hand van foto’s reist schrijver en acteur Rashif El Kaoui mee terug door Ahmet zijn leven, een reis die eindigt naar misschien wel het moeilijkste onderwerp waar hij nog nooit zijn lens op heeft gericht: zijn geboortedorp.

Meer dan duizend woorden wordt een reisverslag, een persoonlijke zoektocht en een bloemlezing. Van zijn worsteling met fotografieredacties over de manipulatie van het beeld en de representatie van het anders zijn. Ahmet wil altijd tot de kern komen en dus fotografeert hij de ziel van de mens. Maar hoe ver hij ook trekt, hoe hij ook zijn best doet, het dorp reist altijd met hem mee.

In de pers 

"De charmante El Kaoui kruipt af en toe in Ahmets huid en vertelt meeslepend en expressief over bepalende gebeurtenissen in Polats leven." ★★★ de Volkskrant

"Meer dan duizend woorden is een boeiend theatraal (zelf)onderzoek over de kracht én het gevaar van het beeld, of dat nu gevangen zit in pixels of in woorden." Theaterkrant

"Opmerkelijk is de chemie tussen het tweetal." Brabants Dagblad

Over Ahmet Polat

Ahmet Polat (Fijnaart, 1978) is een prijswinnend fotograaf en filmmaker. Zijn werk wordt internationaal tentoongesteld. Onder meer in het Stedelijk Museum Amsterdam, Foam Fotografiemuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Istanbul Modern en BOZAR Brussel. Daarnaast kun je hem kennen van zijn vaste fotorubriek bij Buitenhof, als Fotograaf des Vaderlands of als jurylid in het tv-programma Het perfecte plaatje.  

Bij Het Zuidelijk Toneel werkte Ahmet eerder samen met Lucas De Man en Rashif El Kaoui aan het project De Man is Lam, over man-zijn anno nu. In 2021 maakte hij samen met Rashif El Kaoui de multimediale theaterproductie De Bastaard, een persoonlijk verhaal rond de biculturele identiteit.

Voor zijn documentairefotografie won Ahmet verschillende grote prijzen, waaronder de ICP Infinity Award in 2006. Met zijn fotografie en veldwerk wil Ahmet bruggen slaan tussen verschillende culturen, identiteiten en geschiedenis. Na tien jaar in Istanbul te hebben gewoond en gewerkt, keerde hij in 2015 terug naar Nederland en werd datzelfde jaar bekroond met de Laureaatfotograaf van de Natie. Naast zijn beeldend werk is Ahmet sinds mei 2023 hoofdredacteur bij HUMAN. 

Over Rashif El Kaoui

Rashif El Kaoui (Diest, 1988) is acteur, audio-maker en schrijver. Hij studeerde in 2014 af als Master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2016 werd zijn proza bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs. Als acteur wisselt Rashif af tussen ‘klassieke’ grote zaal producties en kleinere meer sociaal geëngageerde projecten. Zo was hij te zien in voorstellingen van ’t Arsenaal, hetpaleis, fABULEUS en Het Nieuwstedelijk. Daarnaast doceert hij onder meer aan het Conservatorium van Antwerpen, LUCA Drama & de Academie voor woord, muziek & dans te Morstel.

Bij Het Zuidelijk Toneel werkte Rashif eerder samen met Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat aan het project De Man is Lam, over man-zijn anno nu. In 2021 maakte hij samen met Ahmet Polat de multimediale theaterproductie De Bastaard, een persoonlijk verhaal rond de biculturele identiteit.

Over Het Zuidelijk Toneel

Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken.

Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn.

Sinds eind 2023 staan artistiek directeur Sarah Moeremans en zakelijk directeur Rick Spaan aan het hoofd van het gezelschap. Wij bieden zoekende mensen nieuwe vergezichten door een portie creativiteit aan de werkelijkheid toe te voegen.

tekst en spel Rashif El Kaoui beeld en spel Ahmet Polat artistiek advies Piet Menu decorontwerp Annejet Brandsma kostuumontwerp Ilse Vermeulen muziek Michelle Samba productie Rianne Valstar techniek Arco Middendorp fotografie campagnebeeld Sofie Knijff