REPLICA VAN RIJKDOM

Bessie Bornkamp / ATD Amsterdam
vr 23 jun ’23 21:30
Het verzet der dingen.
vr 23 jun ’23
21:30
  • vr 23 jun ’23
    21:30
    Brakke Grond - Grote Zaal

Dingen moeten eerst fout gaan voordat we inzien dat het anders kan. Alleen, mag het wel fout gaan? Houden we dan nog wel iets over?

In dit proces wordt de ‘maakbare’ realiteit onderzocht waar planningsdrang en efficiëntie het toeval uitbannen. Deze gretige houding naar het controleren van dat wat ons wellicht zou kunnen overkomen, ontneemt ons de ruimte om in resonantie te treden met de wereld om ons heen, om geraakt te worden. De zucht naar perfectie, luxe en alleen maar méér willen is de bron voor ons ongenoegen en onze rusteloosheid.

We vragen ons af, waar is ruimte voor menselijkheid?

Over de maker

Bessie Bornkamp (zij/haar) is geboren en getogen in Hilversum. Dit jaar studeert zij af aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam, opleiding Theaterdocent. Naast een fascinatie voor theater heeft ze ook een grote interesse in maatschappelijke thematiek. Zij heeft al een propedeuse Culturele Antropologie en gaat die studie na de zomer weer oppakken en afmaken, naast haar werk als jonge theatermaker.

Haar werk start vaak vanuit een persoonlijke leervraag en vindt gaandeweg het proces zijn wortels in maatschappelijke thema’s. Haar voorstellingen kenmerken zich door ‘een veelheid’. Een veelheid in vorm en inhoud. Een veelheid in linken die ze legt tussen ogenschijnlijk uiteenlopende onderwerpen.

Ze onderzoekt de complexiteit, gelaagdheid en tegenstellingen binnen haar bronnen, thematieken en vormen. Zo krijgen haar voorstellingen hun uiteindelijke contouren. Haar werk is tragikomisch, poëtisch, retorisch, muzikaal en probeert te bevragen.  

  • Duur: 60 min.
Onderdeel van

concept en regie Bessie Bornkamp spel Iris de Ruiter, Liv Straat, Charlotte Velsen, Juliëtte van Leeuwe dramaturgie Sam Simons vormgeving Klaartje van Essen tekst Dara Bazelet geluidsontwerp Sina Karami, Olín Meniño, Bessie Bornkamp productie Bessie Bornkamp lichtontwerp Sieb ten Haaf, Bessie Bornkamp uitvoerend technicus Bessie Bornkamp, Dionne Gillis begeleiding Victor Mentink