© Bart Grietens

Theater voor Keti Koti: Het waarom beantwoord

Productiehuis Theater Rotterdam / Mathieu Wijdeven
do 29 jun ’23 - vr 30 jun ’23
Wie was George Gerardus Theodorus Rustwijk?
do 29 jun ’23
-
vr 30 jun ’23

In Het waarom beantwoord doet Mathieu een verwoede poging zijn voorvader, G.G.T. Rustwijk (1862-1914) en zijn onemanshow opnieuw tot leven te wekken. Via het verhaal over zijn zoektocht, doorspekt met verzamelde krantenartikelen, foto’s, schilderijen én audiofragmenten waarin zijn familieleden een stem krijgen, roept hij het verleden op. Dit leidt tegelijkertijd tot vragen over zijn identiteit in het Nederland van nu, waarin hij de éne keer als ‘Surinamer’ bestempeld wordt en de andere keer voor ‘Brabantse jongen’ moet doorgaan.

Wanneer zijn moeder een gedicht van haar overgrootvader citeert, beslist Mathieu uit te spitten wat hij over zijn voorvader te weten kan komen. Terwijl hij doorverwezen wordt van het éne nooit eerder ontmoette familielid naar het andere, stapelen de vragen zich op. G.G.T. (George Gerardus Theodorus) lijkt in steeds diepere mysteriën gehuld...

Maar dan krijgt hij van een oudtante Het waarom beantwoord in handen. Een door G.G.T. Rustwijk geschreven theatertekst die hij op 19 juni 1911 voordroeg als onemanshow in het Thalia Theater te Paramaribo. Beoogd publiek was een Welvaartscommissie uit Nederland waarvoor hij in vragen en verzen de onmenselijke wantoestanden, waarin het gros van de Surinamers verkeerden, zou aanklagen. 

"De tekst geeft het podium aan een belangrijke Surinaamse Nederlander die nooit als zodanig is gezien: noch als belangrijk, noch als Nederlander. De schrijvers reconstrueren niet, ze bouwen verder en ontleden minutieus."

 

Jury van de Toneelschrijfprijs 2022

Nagesprek

Op vrijdag 30 juni inclusief nagesprek met Mathieu Wijdeven in Frascati 3.

Theater voor Keti Koti

Op 30 juni en 1 juli presenteren culturele instellingen - theaters, gezelschappen en musea - programma’s die verhalen vertellen over het koloniale en slavernijverleden van ons land. Theater voor Keti Koti stimuleert en bundelt deze voorstellingen en culturele activiteiten rond de nationale herdenking van de slavernij. Lees meer op de website van Theater voor Keti Koti

  • Taal: Nederlands
  • Duur: 75 minuten
  • Vr 30 juni incl. nagesprek

Over Mathieu Wijdeven

Mathieu Wijdeven (Tilburg, 1991) zijn werk begint vanuit een fascinatie voor de symbiotische relatie die mensen aangaan met objecten. Via abstracte sculpturen nodigt hij het publiek uit om over persoonlijke en existentiële thema’s na te denken. De afgelopen jaren werkte Mathieu aan verschillende sculpturen. In een reeks performances met deze sculpturen onderzocht hij de relatie tussen mens en constructie. 

Als creatieve duizendpoot schreef hij o.a. voor de Correspondent en deed hij de scenografie voor boekenprogramma, In een boek kan het wél, van de VPRO. Daarnaast maakte zijn werk deel uit van tentoonstelling Surinaamse School in het Stedelijk Museum. Ook maakte hij producties bij Feikes Huis met zijn collectief Firma Draak.

gebaseerd op teksten van G.G.T. Rustwijk concept, tekst en spel Mathieu Wijdeven regiecoach Maarten van Hinte artistiek advies en tekst Raoul de Jong tekstadvies Sanneke van Hassel lichtontwerp Scott Robin Jun kostuum Hanne Pierrot stofontwerp Nina Lawina producent Productiehuis Theater Rotterdam in samenwerking met RIGHTABOUTNOW INC. met speciale dank aan Rogeria Burger, Monique van Hinte met dank aan Nina de la Parra, Aafje H. K. Rustwijk, Dorine van Hinte-Rustwijk, Georgine H. van Steenderen-Rustwijk, Anthony Heidweiller, Jean Jacques Vrij, Michiel van Kempen, Chiquita Ho Sam Sooi, Mike Ho Sam Sooi, Anne Tolud, Johanna Rustwijk, Liddy Petrici, Miguel Heilbron, Amir Vahidi, Pim Kraan, Josephine Monique van Hinte