Artwork Free Heri Heri for All © Diana Ejaita

Theater voor Keti Koti

Herdenk en vier Keti Koti in Frascati

Frascati herdenkt en viert op donderdag 29 en vrijdag 30 juni 150 jaar afschaffing van de slavernij, met verschillende voorstellingen, contextprogramma's en gratis maaltijden via Free Heri Heri for All. Rondom Keti Koti presenteren culturele instellingen programma’s die verhalen vertellen over het koloniale en slavernijverleden van ons land. Theater voor Keti Koti stimuleert en bundelt deze voorstellingen en culturele activiteiten rond de nationale herdenking van de slavernij.

 

In het kader van Theater voor Keti Koti programmeert Frascati op 29 en 30 juni de voorstellingen Het waarom beantwoord en Mi Sa Memre Yu. Vrijdag 30 juni is er bij beide voorstellingen een contextprogramma in Frascati 3 en kunnen er gratis maaltijden worden afgehaald bij Free Heri Heri for All van Kip Republic, tussen 18:00-21:00 in het Frascati Café. Zowel het contextprogramma en Free Heri Heri for All zijn gratis toegankelijk voor iedereen. Op 1 juli is Frascati gesloten.

Donderdag 29 juni  

20:00 – 21:15   Het waarom beantwoord | Frascati 2 

Vrijdag 30 juni 

18:00 – 21:00   Free Heri Heri For All | Frascati Café   
19:30 – 20:00   Marian Duff in gesprek met Marisa Monsanto | Frascati 3 
20:00 – 21:15   Het waarom beantwoord | Frascati 2 
20:30 – 21:40   Mi Sa Memre Yu | Frascati 1 
21:30 – 22:00   Mathieu Wijdeven in gesprek met Anthony Heidweiller | Frascati 3 

Zaterdag 1 juli

Frascati gesloten.

Free Heri Heri For All 

Free Heri Heri For All is een landelijk initiatief waarmee KIP Republic de dag van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 (op papier) en 1873 (in de praktijk) op eigentijdse en verbindende wijze herdenkt en viert. Dit jaar deelt Free Heri Heri for All op 30 juni en 1 juli duizenden maaltijden uit in 10 provincies door heel Nederland.  

Heri Heri is een Surinaams-Creools gerecht dat is ontstaan uit wat er op de plantage overbleef en werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. Het gerecht zoals wij dat nu kennen bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene banaan, gezoute vis (bakkeljauw) een ei en garnering.

Let op: De maaltijd kan sporen bevatten van noten, gluten en/of lactose. Tevens is de maaltijd niet vegetarisch (bevat vis). 

Contextprogramma

Marian Duff in gesprek met Marisa Monsanto over Mi Sa Memre Yu en herkenning

19:30 in Frascati 3

Marisa Monsanto is voorzitter van Theater voor Keti Koti en bestuurslid bij gezelschap Silbersee. In dit gesprek met Marian Duff gaat Monsanto in op het ontstaan van de voorstelling Mi Sa Memre Yu. Vooral herkenning zal een thema zijn: hoe roept de voorstelling herinneringen op, beleefde ervaringen van mensen die uit Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk naar dit land kwamen?

Marisa Monsanto zet zich, ook naast haar functies bij Silbersee en Theater voor Keti Koti, in voor een samenleving die kunst en cultuur waardeert in al zijn veelzijdigheid en diversiteit. Ze neemt diversiteit en inclusie vanzelfsprekend mee in haar werk, bij organisaties o.a. als Museum Arnhem, Valkhof Museum, de Raad voor Cultuur en tijdens lezingen en moderatie-opdrachten.

Marian Duff is oprichter, directeur en curator van Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM), in Amsterdam-Zuidoost, waar ze ruimte biedt voor perspectieven die doorgaans ondervertegenwoordigd zijn in de kunstwereld. Ze heeft een achtergrond als onafhankelijk directeur en curator van mode en hedendaagse kunst met een specialiteit in jonge (sub)culturen en nieuwe verhalen. 

Dit gesprek kan gecombineerd worden met een Free Heri Heri For All maaltijd en de voorstellingen Mi Sa Memre Yu en Het waarom beantwoord.

Anthony Heidweiller in gesprek met Mathieu Wijdeven over G.G.T. Rustwijk en het vieren van Keti Koti

21:30 in Frascati 3

Na afloop van Het waarom beantwoord gaat Mathieu Wijdeven in gesprek met Anthony Heidweiller over delen van het onderzoek naar G.G.T. Rustwijk (1862-1914) die in de voorstelling onderbelicht zijn gebleven. Net als Wijdeven, is ook Heidweiller een nakomeling van Rustwijk. Op deze vooravond van Keti Koti bespreken ze samen de laatste toespraak van Rustwijk uit 1912, waarin al werd opgeroepen tot het vieren van deze historische dag. Wat maken zijn woorden meer dan honderd jaar later los? 
  
Anthony Heidweiller is operazanger en directeur van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam. Thema’s in zijn werk zijn professionalisering kunstonderwijs, educatie- en participatieprojecten ontwikkeld om een brug te slaan tussen de podiumkunsten en de multiculturele samenleving en het behoud van de aarde.

Heidweiller heeft een grote staat van dienst binnen de nationale en internationale beroepspraktijk, o.a. lid van de Academie van Kunsten (KNAW), oprichter van het Yo-Opera Festival, artistiek leider van Vocal Statements, Artistic Associate Director van het Opera Forward Festival en Festival Aix- en Provence. Voor zijn werk ontving hij diverse prijzen, onder andere de Prins Bernhard Cultuurprijs voor educatie, de Cultuurprijs van de stad Utrecht en Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

  • do 29 jun ’23
   20:00
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 2
  • vr 30 jun ’23
   20:00
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 2