© Eva Roefs

99 dromen

Naomi Steijger / Frascati Producties
wo 5 okt ’22 17:00
Dromen van wijkbewoners in de vorm van 'audiofluisteringen' achter QR-codes op stoeptegels in de wijk.
wo 5 okt ’22
17:00
  • wo 5 okt ’22
    17:00
    Theater van Deyssel
    Lodewijk van Deysselstraat 91, 1064 HM Amsterdam

Om iets meer grip te krijgen op die nachtelijke, verborgen wereld van dromen trok regisseur Naomi Steijger in haar nieuwste project 99 dromen met een dromenvanger als een stadsnomade door de straten van Amsterdam Nieuw-West. Ze verzamelde de dromen van de wijkbewoners in de vorm van 'audiofluisteringen' achter QR-codes op stoeptegels in de wijk. Tijdens de lancering van 99 dromen op woensdag 5 oktober in Theater van Deyssel wordt de laatste stoeptegel gelegd.

Een droom is zoiets dat vervliegt, dat verdwijnt: als de dag al lang en breed begonnen is zijn we de dromen van de nacht meestal al verloren, terwijl ze ons misschien wel iets belangrijks willen toefluisteren.

Frascati-maker Naomi Steijger trok met haar eigen dromenvanger door de wijk rondom ons mini-theater Theater van Deyssel. De dromenvanger is een klein nachtblauw karretje, waarmee ze op zoek ging naar één-op-één-ontmoetingen met buurtbewoners. In de dromenvanger vertelden zij haar over een droom die hen is bijgebleven.

De dromen worden nu teruggebracht in de wijk door ze in steen te beitelen. Via QR-codes op stoeptegels beluister je de dromen als kleine 'audiofluisteringen'. Zo zullen de dromen niet meer vervliegen. Een wandeling door de wijk brengt zo de verschillende stemmen en dromen aan het daglicht. Leg ook jij je oor te luister in het weefsel van de stad?

De audiofluisteringen luister je vanaf 5 oktober via de QR-codes op de stoeptegels in De Lodewijk van Deysselbuurt, in Amsterdam Nieuw-West. Je vindt ze ook hier online gebundeld terug. 

  • Let op: tijdens de lancering wordt er gefotografeerd en gefilmd. Indien je niet of niet herkenbaar zichtbaar wilt zijn op publicaties, kun je dit aangeven via info@frascatitheater.nl.

Over Naomi Steijger

Het werk van regisseur Naomi Steijger (1994) speelt zich af op het snijvlak van poëzie en documentaire. Als maker gaat zij op zoek naar verhalen en stemmen uit de stad die doorgaans niet gehoord worden. Waar theater vaak gericht is op het tonen en het kijken, stelt zij in haar voorstellingen de menselijke stem en het luisteren centraal. Verteld vanuit de beschutting en intimiteit van het donker, komen de vaak kwetsbare en persoonlijke verhalen tot leven in de verbeelding van het publiek. Zo laat het luisteren je met een nieuwe blik kijken naar iets dat je altijd al zag. In 2020 en 2021 maakte Steijger samen met Timo Tembuyser (1991) het derde deel van hun requiemreeks: Stemmen uit Beton (Frascati Producties i.s.m. Rochdale) voor De (on)vertelde stad (Frascati Producties).

Daarnaast maakt Naomi Steijger radiodocumentaires voor de VPRO, waaronder: Honk, huid en huis schelen maar 1 letter, Heem, ontmoetingen op een grensberg en Peeping Tom. Deze zijn uitgezonden in de podcast Docs. In samenwerking met VIA ZUID, het Laagland en Cultuurimpuls Venlo werd Heem, ontmoetingen op een grensberg naast een radiodocumentaire ook omgezet in een audio wandeling door dit opmerkelijke grensgebied.

van en met Naomi Steijger ontwerp tegels Eva Kröse decorbouw Wannes Verhees muziek Charlotte Dommershausen etalage Theater van Deyssel Lidwien van Kempen coaching Hanna Timmers en Myriam Sahraoui campagnefoto Eva Roefs teaser Bowie Verschuuren verhalen buurtbewoners van Deyssel