Eva Roefs

Gerben Vaillant

Maker

Gerben Vaillant is een interdisciplinair performancemaker en sinds het najaar van 2021 verbonden aan het productiehuis van Frascati. The Other Everything (2022) was de tweede onderzoeksvoorstelling die hij heeft gemaakt onder de vleugels van Frascati Producties. Zijn voorstelling  A sense of an ending, ging april 2023 in première. Zijn meest recentie voorstelling i.s.m Frascati Producties on almost every page ging vrijdag 2 februari 2024 in première. 

Biografie

Gerben Vaillant (1994) is een interdisciplinair performancemaker. Tijdens zijn studie aan de mime-opleiding (AHK) ontwikkelde hij een fascinatie voor het maken van voorstellingen waarin de afstand tussen mens en realiteit centraal staat: Daar waar het de mens niet lukt (onderdeel van) een geheel te zijn. Even gevoelig als radicaal werkt hij met verschillende vormen: Tekst, dans, beeld, filosofie, trash, het kan altijd nog alles worden, maar is vaak atmosferisch en soms verwarrend van aard. Uiteindelijk hoopt hij bij te dragen aan een weergave van de werkelijkheid op een manier dat ze beter bij ons past.

Gerben werkt regelmatig samen met componist en sound-designer Timon Persoon. Deze intensieve samenwerking zorgt ervoor dat muziek en beeld elkaar tot grotere hoogte brengen. Ze bouwen samen aan een haast cinematografisch universum, die in iedere voorstelling doorgroeit. Daarnaast verbinden zij ook hun afzonderlijke voorstellingen en muziekstukken met elkaar.

Gerben presenteerde zijn vooronderzoek Things when they're gone tijdens Beginnings in 2021, die hij in 2022 uitwerkte tot de Frascati-productie The Other Everything. Zijn voorstelling getiteld, A sense of an ending, ging april 2023 in première.  Zijn nieuwste voorstelling i.s.m Frascati Producties on almost every page, gaat februari 2024 in première. 

In de pers

"Een performance die fascineert tot en met de laatste scène." Theaterkrant over On almost every page

"On almost every page’ is alles wat je van theater hoopt, en dan nog een beetje meer" Het Parool

"Ik wil dat het publiek niks meer hoeft, gewoon kijkt en dingen voelt." Gerben Vaillant in NRC  over A sense of an ending

"Het einde van de wereld als gedeconstureerde rampenfilm." Theaterkrant over A sense of an ending

Producties