Ruben Duipmans

Gavin-Viano

Maker

Het werk van de Rotterdamse Gavin-Viano straalt maatschappelijke urgentie uit. Via zijn grass roots initiatieven kaart hij thematieken aan die in de black community, de human rights community, de LGBTQIA+ community en bij kwetsbare jongeren spelen.

In 2021 kwam hij uit met zijn eerste Frascati-productie, de trilogie Ach Mijn Wederhelft en in juni 2022 ging hij in première met zijn tweede productie Bloodscent.

Biografie

Gavin-Viano studeerde in de zomer van 2020 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Voor zijn afstudeervoorstelling Ach Mijn Wederhelft ontving hij in 2020 de DNA Next Stimuleringsprijs. Tijdens zijn studie was hij regie-assistent bij Toneelgroep Oostpool en part-time Research Adviseur bij VSBfonds. Voordat hij naar de regieopleiding ging, ontwikkelde hij zich bij Codarts Rotterdamse Dansacademie en vervolgens ontving hij scholarships voor The New York Film Academy. Als danser en acteur was hij te zien in Grease (Vorst Nationaal), Yab Yum (Koninklijk Carré), Rocky Das Musical (Stage Entertainment Hamburg) en de politieke voorstelling Ragtime Das Musical (Staatstheater Kassel, Braunschweig en Oper Graz). Gavin-Viano ontwikkelt zijn werk bij VIA ZUID, IMPACT en Frascati Producties.

Met zijn voorstellingen wil hij herkenning bieden en inzicht teweeg brengen en zo het Nederlands theater toegankelijker maken voor deze gemeenschappen die er tot nu toe niet vanzelfsprekend een stem kregen. Hij doet dit door niet-westerse verhalen te vertellen, vaak een anti-white-male-gaze als perspectief te kiezen en bewust op zoek te gaan naar de intersectionaliteit van zijn personages. Zo creëert hij een wereld waar taal, beweging en muziek tot een geheel samenvloeien en waar humor het cement tussen de bouwstenen vormt. 

Begin oktober 2020 was zijn voorstelling A Plastic State Of Mind tijdens het Town Tales festival in Frascati te zien. In 2021 kwam hij uit met zijn eerste Frascati-productie, de trilogie Ach Mijn Wederhelft, een theatraal onderzoek in drie delen over de seksuele revolutie van toen, nu en morgen. 

In 2022 volgde Gavin-Viano's tweede werk onder de vleugels van Frascati Producties, Bloodscent. Een gelaagde, beeldende en muzikale voorstelling over een jonge vrouw en haar zoektocht naar heling van seksuele trauma's uit haar jeugd, gespeeld door Princess Bangura. 

In het najaar van 2022 tourt Gavin met zijn eigen productie Able to Fuck Love (2021), een Engelstalige, Shea-Butter-Poppin-Soulvolle monoloog onder begeleiding van vier violisten van The Eurasia Quartet en door pianist Joachim Henriëtta.

In de pers

Smachtende liefdesliedjes van zelfbewuste zanger Gavin-Viano

★★★★ NRC over Able to Fuck Love

De regisseur overdondert het publiek met ideeën en dilemma’s en schept met een happening-achtige sfeer ruimte om erover in gesprek te gaan." 

NRC over Ach Mijn Wederhelft

"Ik bevraag de codes van het theater"

Interview in Het Parool

''We zien de drie overleden levensgidsen als witte verschijningen (gespeeld door Sharifa Smith, NØËL en Cèlion Kerk) in een mysterieus wit doekdecor dat alle kanten op zwaait en waait. In combinatie met de bijzondere belichting (Wes Broersen), waardoor de vertelster soms in een gevangenis lijkt te zijn beland of zich in de schaduw probeert te verbergen, levert dat een magisch en soms beklemmend mooi beeld op.''

Theaterkrant (Keuze van de Criticus) over Bloodscent

''(...) En dat alles komt terug in de dynamische performance van hoofdrolspeelster Princess Isatu Hassan Bangura. Waar we geneigd zijn heling te beschouwen in termen van zachtheid en een innerlijke reis, toont zij dat dat proces ook woest, getergd en extatisch kan zijn.''

Het Parool over Bloodscent

'Theater om de kloof tussen zwart en wit te dichten'

Human over Melanine Ten Strengste Verboden

 

Producties 

© Kwabena Sekyi Appiah-nti
Bloodscent (Frascati Producties, 2022)
In de muzikale en beeldende performance Bloodscent volgen we de koortsdroom-meets-healing-journey van een jonge vrouw die ‘het roofdier’ dat haar misbruikte onder ogen moet komen om in het reine te raken met ‘de prooi’ die zij nooit wilde worden. Gegidst door haar spirituele voorouders stelt ze zich open voor haar Santa Yeye en volgt het grillige pad naar de ware heling: die van Body, Breath, Spirit en Soul.
Gavin-Viano / Frascati Producties
Ach Mijn Wederhelft (Frascati Producties, 2021)
Een onderzoek naar de nieuwe vormen van safe seks en de stigmatisering rondom seksuele vrijheid. Over de opkomst van de anticonceptiepil en de parallellen met de hedendaagse PrEP-pil. Want wie heeft zeggenschap over het lichaam? En bij wie ligt de verantwoordelijkheid?
Wisdom Lanes
Able To Fuck Love (2021)
Gavin-Viano probeert op zijn manier seks en liefde beter te begrijpen. In dit theaterconcert vol songs, stelt hij zichzelf kwetsbaar op. Zijn (zang)stijl is geïnspireerd door soul en R&B, terwijl zijn band klassieke instrumenten bespeelt.
Wisdom Lanes & Stichting TRC Promotion
A Plastic State Of Mind (2020)
Het verhaal van vijf vrouwen die tijdens de burgeroorlog in Liberia werden ontvoerd en jarenlang systematisch zijn misbruikt. Ze verzetten zich tegen hun situatie door te overleven. Het stuk is een bewerking van Eclipsed van D. Gurira.
Wisdom Lanes & Stichting TRC Promotion
Bert Williams vs Gavin-Viano (2018)
Een solo-vaudeville eerbetoon aan Bert Williams, de eerste Afro-Amerikaanse kunstenaar op Broadway. Gesteund door vier virtuoze dames en een zwoele begeleider op de piano, ontsnapt het publiek aan de leugens van de realiteit.
Wisdom Lanes & Stichting TRC Promotion
Melanine ten strengste verboden (2017)
Negen jongemannen springen op de trein vanuit Haarlem naar Rotterdam om slechte leefomstandigheden en werkeloosheid te ontvluchten. Totdat ze worden geprofileerd Het publiek is tevens jury in deze gruwelijke maar waargebeurde rechtzaak.