© Eva Roefs

Gavin-Viano

Maker

Het werk van de Rotterdamse Gavin-Viano straalt maatschappelijke urgentie uit. Via zijn grassroots initiatieven kaart hij thematieken aan die in de black community, de human rights community, de LGBTQIA+ community en bij kwetsbare jongeren spelen.

In 2021 kwam hij uit met zijn eerste Frascati-productie, de trilogie Ach Mijn Wederhelft en in juni 2022 ging hij in première met zijn tweede productie Bloodscent. Zijn derde Frascati-productie Multiversum (Onlosmakelijk verbonden) ging in mei 2023 in première. 

In de zomer van 2024 is Gavin-Viano in coproductie met Frascati Producties te zien op de Parade met A Shadow Can See

Biografie

Gavin-Viano studeerde in de zomer van 2020 af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Voor zijn afstudeervoorstelling Ach Mijn Wederhelft ontving hij in 2020 de DNA Next Stimuleringsprijs. Tijdens zijn studie was hij regie-assistent bij Toneelgroep Oostpool en part-time Research Adviseur bij VSBfonds. Voordat hij naar de regieopleiding ging, ontwikkelde hij zich bij Codarts Rotterdamse Dansacademie en vervolgens ontving hij scholarships voor The New York Film Academy. Als danser en acteur was hij te zien in Grease (Vorst Nationaal), Yab Yum (Koninklijk Carré), Rocky Das Musical (Stage Entertainment Hamburg) en de politieke voorstelling Ragtime Das Musical (Staatstheater Kassel, Braunschweig en Oper Graz). Gavin-Viano ontwikkelt zijn werk bij VIA ZUID, IMPACT en Frascati Producties.

Met zijn voorstellingen wil hij herkenning bieden en inzicht teweeg brengen en zo het Nederlands theater toegankelijker maken voor deze gemeenschappen die er tot nu toe niet vanzelfsprekend een stem kregen. Hij doet dit door niet-westerse verhalen te vertellen, vaak een anti-white-male-gaze als perspectief te kiezen en bewust op zoek te gaan naar de intersectionaliteit van zijn personages. Zo creëert hij een wereld waar taal, beweging en muziek tot een geheel samenvloeien en waar humor het cement tussen de bouwstenen vormt. 

Begin oktober 2020 was zijn voorstelling A Plastic State Of Mind tijdens het Town Tales festival in Frascati te zien. In 2021 kwam hij uit met zijn eerste Frascati-productie, de trilogie Ach Mijn Wederhelft, een theatraal onderzoek in drie delen over de seksuele revolutie van toen, nu en morgen. 

In 2022 volgde Gavin-Viano's tweede werk onder de vleugels van Frascati Producties, Bloodscent. Een gelaagde, beeldende en muzikale voorstelling over een jonge vrouw en haar zoektocht naar heling van seksuele trauma's uit haar jeugd, gespeeld door Princess Bangura. 

In het najaar van 2022 tourt Gavin-Viano met zijn eigen productie Able to Fuck Love (2021), een Engelstalige, Shea-Butter-Poppin-Soulvolle monoloog onder begeleiding van vier violisten van The Eurasia Quartet en door pianist Joachim Henriëtta.

In mei 2023 kwam Gavin-Viano bij Frascati Producties met Multiversum; een muzikale en beeldende voorstelling, over de kracht van kinderlijke fantasie en perspectief in het helen van trauma. 

In coproductie met Frascati Producties is Gavin-Viano in de zomer van 2024 te zien op de Parade met de audiovisuele muziektheaterperformance A Shadow Can See. In deze muzikale en visuele voorstelling is de schaduw die zijn eigen leven wil leiden de hoofdfiguur. 

In de pers

Smachtende liefdesliedjes van zelfbewuste zanger Gavin-Viano

★★★★ NRC over Able to Fuck Love

De regisseur overdondert het publiek met ideeën en dilemma’s en schept met een happening-achtige sfeer ruimte om erover in gesprek te gaan." 

NRC over Ach Mijn Wederhelft

"Ik bevraag de codes van het theater"

Interview in Het Parool

''We zien de drie overleden levensgidsen als witte verschijningen (gespeeld door Sharifa Smith, NØËL en Cèlion Kerk) in een mysterieus wit doekdecor dat alle kanten op zwaait en waait. In combinatie met de bijzondere belichting (Wes Broersen), waardoor de vertelster soms in een gevangenis lijkt te zijn beland of zich in de schaduw probeert te verbergen, levert dat een magisch en soms beklemmend mooi beeld op.''

Theaterkrant (Keuze van de Criticus) over Bloodscent

''(...) En dat alles komt terug in de dynamische performance van hoofdrolspeelster Princess Isatu Hassan Bangura. Waar we geneigd zijn heling te beschouwen in termen van zachtheid en een innerlijke reis, toont zij dat dat proces ook woest, getergd en extatisch kan zijn.''

Het Parool over Bloodscent

'Theater om de kloof tussen zwart en wit te dichten'

Human over Melanine Ten Strengste Verboden

 

Producties