Toni Blackwell

Maker

Toni Blackwell studeerde in 2021 af aan de opleiding Theaterdocent in Amsterdam. Haar werk gaat over maatschappelijke thema’s die haar persoonlijk raken en is vaak provocerend én educatief. Vertrekkend vanuit haar eigen ervaring, verbindt zij zich aan haar spelers. Zij geeft hen de ruimte om vanuit hun eigen visie nieuw materiaal te creëren.  

Biografie

Toni Blackwell maakt performances, schrijft, regisseert en geeft op verschillende plekken les als theaterdocent. Ze was in 2023 regie-assistent bij het bejubelde stuk The Story of Travis van Romana Vrede bij Theater Rotterdam. Voor het concept van de voorstelling Voor Sletten die zijn verkrachtwon Toni De Troffel, de jaarlijkse stimuleringsprijs van Festival Cement. Deze voorstelling herwerkte ze in 2023 bij Frascati Producties in het programma Under Construction. 

In haar voorstellingen durft Toni ongemakkelijke sociaal-politieke onderwerpen te agenderen. Haar artistieke signatuur is rauw en uitgesproken en haar werk wordt gevoed door een behoefte aan rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Toni laat haar toeschouwers opnieuw nadenken over de complexiteit van bepaalde kwesties en spiegelt hun blinde vlekken in een poging om polarisatie tegen te werken. In haar werk verzet ze zich tegen dynamieken van uitsluiting en kaart ze ervaringen aan van mensen die zich niet vanzelfsprekend welkom voelen in de samenleving. 

In het kader van Beginnings presenteerde Toni in 2023 Toni Blackwell’s Medusa, in samenwerking met actrice Nora El Koussour. De mythe van Medusa zette zij hierin naar haar eigen hand om een tragisch verhaal over onrecht, onschuld en identiteit te vertellen. 

In november 2024 gaat Toni’s eerste Frascati-productie in première. 

Producties

Beginnings sep 2023: Double bill

Toni Blackwell / Catoo Lustig / Frascati Producties

do 21 sep ’23 - za 23 sep ’23

Under Construction: Voor Sletten die zijn verkracht

Frascati Producties presenteert: Toni Blackwell

do 18 mei ’23 en vr 19 mei ’23