© Eva Roefs

Beginnings sep 2023: Double bill

Toni Blackwell / Catoo Lustig / Frascati Producties
do 21 sep ’23 - za 23 sep ’23
Theatraal onderzoek van nieuwe makers.
do 21 sep ’23
-
za 23 sep ’23

In Beginnings toont Frascati Producties het theatraal onderzoek van nieuwe makers. Na een maand werken presenteren Toni Blackwell (ATD 2021) én Catoo Lustig (ATD 2023) een eerste proeve tijdens een double bill van do 21 t/m za 23 september.

Toni Blackwell's: MEDUSA - Toni Blackwell / Frascati Producties

Toni Blackwell zet de mythe van Medusa naar haar eigen hand om een tragisch verhaal over onrecht, onschuld en identiteit te vertellen. In veel versies van de mythe, wordt Medusa als meisje verkracht door Poseidon. Athena, zus van Poseidon, straft Medusa voor het samenzijn met haar broer door haar een monsterlijke slangenkop te geven. Vanaf dit moment verandert Medusa’s blik mensen in steen.  

In Toni Blackwell’s: MEDUSA onderzoekt Toni Blackwell in hoeverre haar Medusa zich los kan maken van hetgeen dat mensen in haar zien. Zij gaat op zoek naar wie ze is en wie ze had kunnen worden. Om een ode te brengen aan de onbegrepen overlevende(n). 

Over Toni Blackwell (ATD 2021) & Nora El Koussour

Toni Blackwell studeerde in 2021 af aan de opleiding Theaterdocent in Amsterdam. Haar werk gaat over maatschappelijke thema’s die haar persoonlijk raken en is provocerend- educatief. Vertrekkende vanuit haar eigen ervaring, verbindt zij zich aan haar spelers. Zij geeft hun ruimte om vanuit hun eigen visie materiaal te creëren. 

Toni geeft op verschillende plekken les, maakt performances, schrijft, regisseert en was regie-assistent bij het bejubelde stuk The Story of Travis. Voor het concept van de voorstelling Voor Sletten die zijn verkracht won Toni De Troffel, de jaarlijkse stimuleringsprijs van Festival Cement.

De komende tijd gaat Toni zich focussen op het schrijven en regisseren van voorstellingen. Het vooronderzoek van (haar) Medusa is daar een voorbeeld van. In haar werk legt Toni vaak vragen en meningen naast elkaar zodat het publiek met elkaar in gesprek gaat (achteraf). 

De carrière van Nora El Koussour begon met een opmerkelijke sprong in 2016 toen ze de hoofdrol vertolkte in de film Layla M. Haar acteertalent leverde haar al snel erkenning op, met als hoogtepunt een Gouden Kalf voor beste actrice. In 2021 speelde ze bij Frascati Producties in de indrukwekkende theatervoorstelling ‘Emma Watson - The Play’ van Caro Derkx.

Dit stuk was niet alleen een krachtige artistieke vertolking, maar ook deels gebaseerd op Nora's eigen ervaringen. Het bracht de uitdagingen onder de aandacht waarmee jonge actrices zoals Nora en Emma Watson te maken krijgen wanneer ze zich uitspreken over belangrijke maatschappelijke kwesties. Hiermee toonde Nora niet alleen haar acteertalent, maar ook haar betrokkenheid bij thema's die haar persoonlijk raken en politiek prikkelen.

BEAUTYBOMB - Catoo Lustig / Frascati Producties

Als je beslist dat dit het einde is, ontstaat er ruimte. Je kunt besluiten wat je achterlaat en hoe mensen je zullen herinneren. In BEAUTYBOMB ontmoeten we de 'girl failure'. De vrouw die maanden in bed ligt omdat ze de wereld maar niet te pakken krijgt. Ze vult haar dagen in haar prinsessenkamer, waar ze het leven en de zin ervan bevraagt. In BEAUTYBOMB neemt ze een besluit en maakt van haar failure een bloody succesverhaal. 

Met als uitgangspunt de bewerking van Bombsong van Thea Dorn, is BEAUTYBOMB een onderzoek naar nihilisme en de leegte die je kunt voelen in een vol bestaan. 

Over Catoo Lustig (ATD 2023) & Damaris de Jong (ATD 2020) 

Catoo Lustig (Voorschoten, 1999) studeerde afgelopen juni af als regisseur aan de Academie voor Theater en Dans te Amsterdam. Met onder andere haar ontregelende en ontroerende bewerking van BLACKBIRD, een stuk over kindermisbruik dat de nuances in dergelijke situaties besprak. Het accentueren van nuances in wezenlijke menselijke situaties is iets wat Catoo graag doet. Zij wil vanuit compassie met de mens de complexiteit en veelzijdigheid van zaken tonen. Wat als iedereen ‘de norm’ is? is een vraag van waaruit ze graag vertrekt.

Catoo liep stage bij Ola Mafaalani en Adelheid Roosen(Female Economy), Belle van Heerikhuizen (Orkater) en Toneelschuur Producties. Zij geeft workshops regie, is deel van de auditiecommissie aan de regieopleiding Academie voor Theater en Dans en werkt als eindregisseur voor andere ambitieuze makers. 

Met als zwaartepunt van haar werk tekst, vaak bewerkt repertoire, en vaak realistisch drama, voegt muziek daar waar woorden ontoereikend zijn een sensualiteit toe.  Less is more is Catoo’s kenmerk: weinig acteurs, waarachtig spel en minimalistische vormgeving.

Voor haar Beginnings bij Frascati Producties vroeg Catoo actrice en theatermaker Damaris de Jong aan boord. Met al ruim 11 jaar vriendschap op zak kennen zij elkaar door en door. En vinden elkaar vooral in hun feministische blik op de wereld.  

Damaris de Jong (Amsterdam, 1998) is actrice en theatermaakster. Ze studeerde in 2020 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Damaris transformeert moeiteloos in verschillende rollen, is speels, komisch en gevoelig. Ze maakt feministisch eigen werk, is onderdeel van muziektheatercollectief COLLECTIET en is werkzaam in film en televisie. Je kan haar kennen van Follow de SOA op Videoland. 

  • Dit is een double bill. Het progamma begint om 20:00 in Frascati 4.

Credits

Toni Blackwell's: MEDUSA
concept, regie & tekst Toni Blackwell spel Nora El Koussour begeleiding Elike Roovers

BEAUTYBOMB
concept, scenografie, tekst & regie Catoo Lustig concept, tekst & spel Damaris de Jong tekst  Thea Dorn (originele titel: Bombsong (2001) tekst vertaler: Tom Kleijn) met dank aan Antigone, Basje Boer, Billie Eilish, Isabel Allende, Lars von Trier, Lilly Rose Depp, Maisie Hill, Muriël van der Ploeg, Otessa Moshfegh, Sofia Coppola, Sylvia Geersen en Tracey Emin.