Bas de Brouwer

La Isla Bonita

Maker

La Isla Bonita bestaat uit de performers Luit Bakker, Milou van Duijnhoven, Mirthe Labree, Aukje Schaafsma en Lisa Schamlé, en was verbonden aan Frascati Producties t/m 2022. Het collectief maakt fysiek, beeldend theater met een maatschappijkritische focus. Het werk is energiek en associatief, ritmisch, ontregelend en grappig. Clichés worden schaamteloos uitvergroot tot in het absurde en als toeschouwer herken je het nieuws, Facebook, je buurvrouw en jezelf. Voor elke voorstelling koppelen de spelers een inhoudelijk thema aan een fysieke speelstijl. Zo ontstaat een combinatie van tekst en mime die ruimte schept voor een frisse blik op thema’s die ons allemaal aangaat.

De leden van La Isla Bonita studeerden in 2015 gezamenlijk af aan de opleiding Theatraal Performen van de Toneelacademie Maastricht met de voorstelling La Isla Bonita, waarin vijf vrouwen de problematiek van bootvluchtelingen onder de aandacht brengen middels een ritmische gymnastiekshow. De voorstelling werd een instant hit en er volgde een uitgebreide tournee. Vervolgens maakten zij Dogs of War (Parade, 2016); een performance geïnspireerd door het SM-subgenre Puppy Play, waarin zij zich verdiepten in het gegeven dat Nederland de belangrijkste leverancier is van getrainde vechthonden aan bezette Palestijnse gebieden.

In 2017 maakte La Isla Bonita bij Frascati’s proevepodium Fraslab La Lucha Libre. In samenwerking met Over het IJ Festival werkten zij deze proeve vervolgens uit tot een volwaardige locatievoorstelling (2017) en scoorden een instant festivalhit. Ditmaal liet de groep zich inspireren door de glamourwereld van Mexicaanse en Amerikaanse worstelshows. Recht onder de neus van het publiek gingen zij elkaar fysiek en verbaal te lijf, meedogenloos, onontkoombaar en bij vlagen hilarisch. Vol overgave voerden zij een persoonlijk, psychologisch gevecht tegen elkaar én tegen alle clichés over mannen, vrouwen en seks.

In 2018 dook het performancecollectief in het diepe met de Frascati productie Atlantis, een voorstelling over de houdbaarheidsdatum van vis, vrouwen en de wereld in het algemeen. Vijf hydrofeministische zeemeerminnen met een forse vin leggen hun onderwaterwereld bloot, een wereld waarin alles stroomt en met elkaar in verbinding staat. Met hun ‘waterig denken’ dagen zij de toeschouwer uit de eigen manier van denken onder de loep te nemen. Een uitnodiging om doemscenario's, oordelen, principes en verwijten los te laten en samen te zwemmen, beter te kijken en opnieuw te herinneren. Een uitnodiging tot nieuwsgierigheid. Terwijl hun schubben langzaam opdrogen in de theaterzaal, verlangen ze naar de vrije natuur, pure schoonheid en het eeuwige evenwicht tussen de elementen, de mens en de wereld. Hoe lang duurt het voor ze gaan stinken? Voor Atlantis werkte la Isla Bonita met Paul van der Laan als eindregisseur en Simon/e van Saarloos voor de verdieping van het contextuele programma.

In 2019 presenteerde La Isla Bonita De Managers (Frascati Producties in coproductie met Over het IJ Festival) onder eindregie van Suze Milius. De voorstelling ging in première tijdens Over Het IJ Festival 2019. In 2021 kwam het collectief uit met hun allernieuwste en tegelijkertijd laatste voorstelling onder de vlag van Frascati Producties. Odette, kater en de lul is een duister, erotisch en dystopisch toekomstsprookje over de maakbaarheid van het bestaan, gevolgd door een landelijke tour in 2021/2022.

In de pers

"Atlantis is een fantasierijke uitnodiging om waterig te denken en te beseffen dat alles met alles verbonden is. [...] Met vijf zeemeerminnen in vol ornaat valt er genoeg te lachen in Atlantis, en daar maken de performers van La Isla Bonita gretig gebruik van. [...] Waterig denken klinkt wat vaag, maar La Isla Bonita laat zien dat het helemaal niet zo’n gek idee is."
De Theaterkrant over Atlantis

"Het vijfkoppige vrouwelijke performancecollectief La Isla Bonita is een van de interessantste jonge toneelgroepen van nu. De leuke, expressieve spelers weten lichamelijkheid en présence creatief te paren aan maatschappelijk engagement."
de Volkskrant over Atlantis

"Sterk, stoer en schaamteloos zijn ze, en ronduit hilarisch"
★★★★ de Volkskrant over La Lucha Libre

"Onvermoeibaar beuken ze er op los in een bizarre vechtshow. Worstelroutines volgen elkaar in hoog tempo op, afgewisseld met kleurrijke sketches. Zonder piñata, maar met Madonna. Viva, La Isla Bonita!"
★★★★ NRC over La Lucha Libre

"Het contrast tussen de Barbie-achige vrouwtjes en de angstaanjagende vechtwijven is op een afschuwwekkende manier fascinerend en de scène waarin de kampioene ten overstaan van een volle arena intens wordt vernederd, doet je maag bijna omkeren. (...) Zo zijn die mooie jonge actrices verfrissend lelijk, hard en bot."
Trouw over La Lucha Libre

"Actueel, grillig en onweerstaanbaar"
★★★★ Theaterkrant over La Isla Bonita

"Verwarrend, veelzijdig, verontrustend én geestig"
NRC over La Isla Bonita

Producties 

La Isla Bonita / Frascati Producties
Odette, Kater en de Lul (2021)
Een fysiek onderzoek naar wat de toekomst van de mensheid-met betrekking tot seksualiteit en voortplanting- gaat zijn met de naderende technologische vernieuwingen.
La Isla Bonita / Frascati Producties
De Managers (2019)
In een wereld van maatpakken, flip-overs, stokpaardjes, powerpoints en flesjes Spa vergaderen vijf witte managers op een gehuurde locatie. Hoe moet het verder met de wereld, de mensheid, de zaak, dit team, de productpresentatie van volgende week dinsdag?
La Isla Bonita / Frascati Producties
Atlantis (2018)
Vijf hydrofeministische zeemeerminnen met een forse vin leggen hun onderwaterwereld bloot. Ze komen uit een waterige wereld, een wereld waarin alles met elkaar in verbinding staat.
La Isla Bonita / Frascati Producties / Over het IJ Festival
La Lucha Libre (2017)
en persoonlijk, psychologisch gevecht, én een collectief vechten tegen de clichés over mannen, vrouwen en seks. In een arena van containers vliegen ze elkaar in de haren. In Amsterdam Noord, waar de wind ons om de oren waait, bijten ze in het stof.
De Parade
Dogs of War ( 2016)
Diesel, Shadow, Blondie, Caesar en Henk bundelen hun bitterzoete speeltjes om de Parade als diensthond de baas te zijn. Aangelijnd en gehuld in faux fur ontwapenen deze wilde legerhonden de deelname van Nederland aan het transport van oorlogshonden naar het buitenland.
Toneelacademie Maastricht
La Isla Bonita - Afstudeervoorstelling (2015)
Een wervelende show vol virtuoze acrobatiek, glitterpakjes, harde feiten, menselijke zwaktes en oprechte empathie waarbij je van schaamte niet weet hoe hard je moet lachen.