© Michel Petit

Afrovibes: Dihya

Mohamed Lamqayssi (MA)
wo 2 okt ’24 en do 3 okt ’24
Een herontwerp van de geschiedenis van de matriarch Dihya die plaats moest maken voor een patriarchaat.
wo 2 okt ’24
en
do 3 okt ’24

Dihya van Mohamed Lamqayssi (Marokko) onthult het verlangen om erbij te horen. Het werk, gebaseerd op esthetische en artistieke inspiraties uit de Imazigh-cultuur en digitale artistieke disciplines, trekt het concept van traditie en eer naar het hier en nu.

Choreograaf Mohamed Lamqayssi vertelt het verhaal van de Amazigh-koningin Dihya. Zij is de enige vrouw in de geschiedenis die tegen de Umayyad vocht – en helaas verloor. Deze nederlaag markeerde een keerpunt in de geschiedenis van de Imazighen cultuur in Noord-Afrika. De tot dan toe heersende matriarchale orde moest plaatsmaken voor een Arabisch-islamitische patriarchaat, dat zelf na 14 eeuwen tot op de dag van vandaag nog bestaat. Maar wat als Dihya de strijd wel had gewonnen?

Lamqayssi opent een tijdelijke deur naar een alternatief scenario waarin Dihya de architect is van een ander verhaal en macht en opoffering leiden naar vrijheid en liefde. Een verborgen geschiedenis van de Imazighen cultuur die had kunnen zijn.

Dihya was eerder te zien bij On Marche Festival Marrakech 2023, Journées Chorégraphiques Carthage Tunis 2023 en Kinani Festival Maputo 2023. 

  • Duur: 50 min.
  • Nederlandse première

Credits

choreografie Mohamed Lamqayssi dans Chourouk El Mahati choreografie assistent Angela Vanoni licht Ivan Mathis