Afrovibes Festival 2024 | Belonging

'Africa is not a country'

Tijdens deze 21e editie van het Afrovibes Festival wordt vernieuwend en gedurfd werk getoond van actuele Afrikaanse makers en kunstenaars uit onder andere Marokko, Zuid-Afrika, Ivoorkust, Tunesië, Egypte en Nederland. Door middel van theater, muziek, spoken word en dans wordt vanuit een Afrikaans perspectief artistiek vorm gegeven aan actuele vragen en thema’s die ook bij ons leven horen.

Vanuit hun eigenzinnige visie vertellen de makers verhalen over wie we zijn, wat we willen zijn en hoe we met elkaar verbonden zijn. Met hun werk spelen ze in op hun omgeving. Of het nu gaat om kwesties als sociale rechtvaardigheid, politieke spanningen, de dreiging van klimaatverandering of ontwikkelingen op het Afrikaanse continent. Ze doorbreken bestaande noties over theater, dans en muziek uit Afrika. Dit jaar laat het festival de veelzijdigheid zien van makers en kunstenaars uit Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland.

Festival thema 2024: Belonging

Een gevoel van verbondenheid, belonging, is als een menselijke basisbehoefte. Het is de behoefte aan een stabiel thuis, onderdak, een gemeenschap en ergens bij te horen. Belonging geeft ons een basis om samen te leven, samen te werken en bij te dragen aan de wereld. Door de grote instabiliteit in de wereld lijkt het alsof de voorwaarden voor een stabiel en veilig leven ons ontglippen. Klimaatverandering, polarisatie en de kwetsbaarheid van de wereld roepen gevoelens van onzekerheid op. Migratie door oorlog, maar ook het koloniale verleden in Afrika, maakt dat mensen zich verplaatsen en op drift raken, waardoor het verlangen ergens bij te horen wordt aangescherpt. 

Vanuit het thema Belonging geeft Afrovibes dit jaar vorm aan het festivalprogramma met voorstellingen die een focus hebben op Noord-Afrika en de (Noord)Afrikaanse diaspora in Nederland. Het is een regio waar de thematiek van verbondenheid, ergens bij horen, erg actueel is. Elk op hun eigen manier onderzoeken de makers dit jaar met hun werk hoe en met wie we ons verbonden voelen. Ze duiken in culturele en politieke debatten over identiteit, diaspora en dekolonisatie. Ze onderzoeken ons verlangen ergens bij te horen, een thuis te hebben.

Samen geven ze een artistiek antwoord op de vraag hoe kunstenaars in Noord Afrika en in de Noord-Afrikaanse gemeenschappen in Nederland hun identiteit en hun cultureel erfgoed ervaren. De geselecteerde voorstellingen tonen ieder een eigen invalshoek op dit thema via theater, muziek en dans en leggen de verbinding met het publiek en vragen die leven in de huidige maatschappij.

Openingsavond Afrovibes woensdag 2 oktober

Op woensdag 2 oktober opent Afrovibes Festival met een avondvullend programma vol dans en theater. De avond begint met El Botinière van de Tunesische choreograaf Selim Ben Safia en eindigt met FAKE N.E.W.S. van de Zuid-Afrikaanse choreograaf Nelisiwe Xaba, tussendoor zie je een extra voorstelling die je zelf kiest. Alle routes beginnen met de voorstelling in F1. Voor deze avond zijn een beperkt aantal kaarten beschikbaar. 

Programma openingsavond woensdag 2 oktober

18.30 – kassa open / inloop
19:00 – Officiële opening festival & aanvang El Botinière - Frascati 1
20:15 – Boujloud - (route geel) Frascati 2 of Dhiya (route blauw) Frascati 4
20:45 – Ghriba (route roze) - Frascati 3
22:00 –  FAKE NEWS - Frascati 1
23:00 – Afterparty met DJ

Koop je kaarten voor één van de routes tijdens de openingsavond hieronder: 

Programma Afrovibes Festival 2024

  • wo 2 okt ’24
   19:00
   NL Première
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 1
  • do 3 okt ’24
   19:00
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 1
  • wo 2 okt ’24
   20:45
   NL première
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 2
  • do 3 okt ’24
   20:15
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 2
  • wo 2 okt ’24
   20:45
   NL Première
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 4
  • do 3 okt ’24
   20:15
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 4
  • wo 2 okt ’24
   22:00
   NL Première
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 1
  • do 3 okt ’24
   21:30
   Frascati, Amsterdam
   Frascati 1
van 2