Within Cells Interlinked

Andrea Božić & Julia Willms / TILT
di 4 jun ’24 en wo 5 jun ’24
Een transmediale performance die werelden met elkaar verbindt via dromen, surveillance en gameplay.
di 4 jun ’24
en
wo 5 jun ’24

De performers spelen verschillende versies van zichzelf in diverse realiteiten. Denk aan een tijdreizende bruidegom op een gebombardeerde bruiloft, een peuter die van gender verandert en op batterijen werkt, en droom-analisten die ingrijpen in nachtelijke mijmeringen van burgers in een poging toekomstige gebeurtenissen te beïnvloeden. Al deze verschillende werelden bestaan tegelijkertijd op het podium in een labyrint van fysieke, virtuele en denkbeeldige ruimtes. 

De personages zijn zich aanvankelijk niet van elkaar bewust, maar hun acties hebben invloed op elkaar. Ze interveniëren in elkaars realiteit, veranderen die, verbinden ze met elkaar en co-creëren zo nieuwe werelden. Deze transmediale performance onderzoekt op speelse wijze vragen over vrije wil en agency, belichaming en verbeelding te midden van de volgende golf van digitalisering en globalisering. De kunstenaars overlappen dromen en gameplay, wetenschap en mystiek, en onderzoeken hoe–wanneer deze logica's worden getransponeerd en geprojecteerd op het alledaagse– er andere percepties en verbeeldingen kunnen ontstaan. 

Within Cells Interlinked is een samenwerking met het Premonitions Agency, een specu-fictieve overheidsinstantie die tot doel heeft de dromen van burgers te verzamelen, vast te leggen en te analyseren en daarin in te grijpen om mogelijke toekomsten te beïnvloeden. De voorstelling is gebaseerd op echte nachtelijke dromen, geschonken door het artistieke team en verschillende andere dromers. TILT organiseert ook Premonitions Agency Dream Collecting and Analysis-sessies waar het publiek hun dromen kan bijdragen aan dit onderzoek.

Within Cells Interlinked maakt deel uit van het performatief filmisch multiversum getiteld LUNARIS, een fictieve gedeelde wereld die is verweven met de ‘echte’ wereld en die verschillende onderling verbonden transmediale werken zal bevatten die de komende jaren zullen worden gecreëerd: voorstellingen, audiovisuele performance installaties en kleinere werken.

  • Duur: 90 min

Over de maker 

Choreograaf en kunstenaar Andrea Božić en beeldend kunstenaar en performancemaker Julia Willms werken sinds 2003 samen aan het creëren van indisciplinaire werken die ruimte, aandacht en perceptie reorganiseren. Ze verkennen hoe toeschouwerschap, verbeelding en spektakel met elkaar verweven, belichaamd en gevoeld zijn in de tijdperken van globalisme en digitalisering. Andrea en Julia werken met de grotere ruimte en de aanwezigheid van de bezoeker als onderdeel van het werk, waarbij ze dromen en gameplay, kosmologie, kwantumfysica en mystiek combineren om speelse performances en audiovisuele installaties te maken, vaak in samenwerking met het weer en de nachtelijke hemel. Recente werken zijn onder andere performances How To Exit a Reality (Attempt 1 of 19) en PoroCity, audiovisuele installaties Looking-Glass House, Civil Twilight, The Cube en Zandloper (Hourglass). Hun werk is zowel nationaal als internationaal gepresenteerd, zowel in het circuit van podiumkunsten als beeldende kunst, waarbij ze samenwerkten met partners zoals Frascati, SPRING, Oerol, KunstFestSpiele Herrenhausen, Centre Pompidou Metz, Museum Sinclair House, Museo Reina Sofía en vele anderen.

Over TILT 

TILT is een indisciplinair platform gevestigd in Amsterdam dat het werk van choreograaf en kunstenaar Andrea Božić en beeldend en performance kunstenaar Julia Willms produceert en verspreidt. De stichting heeft als doel om nieuwe artistieke vormen, praktijken, en discoursen te ontwikkelen die indisciplinaire verbindingen creëren tussen kunst en leven. Sinds 2021 is performance- en theatermaker Billy Mullaney verbonden aan TILT als associate artist.

concept, choreografie, ruimte en audiovisueel ontwerp, regie Andrea Božić en Julia Willms concept en ontwikkeling voorstelling in samenwerking met Billy Mullaney uitgevoerd door Andrea Božić, Billy Mullaney, Julia Willms, and Veronika Abdul-Visocka video-animatie Julia Willms lichtontwerp Pablo Fontdevilla productie Lena Meijer techniek Simchah Hoed en Pablo Fontdevilla zakelijk leiding TILT Elowise Vandenbroecke publiciteit Hans Klijn

Gebaseerd op dromen, geschonken door het performance team en verschillende andere dromers.

geproduceerd door TILT in coproductie met SPRING Performing Arts Festival, in samenwerking met het Premonitions Agency. Mede mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage van het Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst (structurele ondersteuning 2021-2024), BNG Fonds, Tijl Fonds. Onderzoek ondersteund door DAS Theater en iDLab / ATD.