@ Kaweh Modiri

Land zonder vlag

Kaweh Modiri / Frascati Producties i.s.m. Theater van Deyssel
vr 5 apr ’24 en za 6 apr ’24
Een tragikomedie geproduceerd in een snelkookpan, over ontworteling, immigratie en (nationale) identiteit.
vr 5 apr ’24
en
za 6 apr ’24

Ik ben hier 
Een verstopte neus die de doden niet ruikt 
Ik ben hier 
Een verdwaalde ziel die de mens niet ziet 
Ik ben hier 
Een vrouw die haar ogen sluit 

Kaweh schreef vorig jaar een monoloog geïnspireerd door de Van Deysselbuurt in Nieuw-West. Deze werd in Theater van Deyssel gepresenteerd tijdens Amsterdammers Nieuw West, een avond georganiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA). Artistiek coördinator Khadija Massaoudi was vervolgens zo enthousiast over zijn monoloog, dat ze Kaweh uitnodigt voor een samenwerking met Frascati.  

In een snelkookpan maakt Kaweh nu samen met vier acteurs binnen één week een avondvullende voorstelling. Voor Land zonder vlag laat Kaweh zich inspireren door de wijk en de verhalen van haar bewoners. Hij maakt verbindingen met maatschappelijke vraagstukken die breder spelen in de samenleving. Dit zijn de ingrediënten voor zijn tekst die op speelse wijze ingaat op thema’s als ontworteling, immigratie en (nationale) identiteit. 

  • Duur: 55 min

Credits

tekst & regie Kaweh Modiri spel Sohrab Bayat, Yeliz Dogan, Zahra Ouajil en Zouhair Mtazi concept & dramaturgie Khadija Massaoudi

 

    

 

Over Kaweh Modiri  

Kaweh Modiri (1982) is een Nederlandse filmmaker, schrijver en theatermaker met Iraanse roots. Tijdens zijn studie Theaterwetenschappen aan de UvA, begin jaren 2000, schreef en regisseerde hij zijn eerste voorstelling Hyena’s en speelde in een collectief. Sindsdien heeft hij zich altijd als schrijver en filmmaker ontwikkeld, maar de wens om ooit weer theater te gaan maken is hem nooit ontgaan.  

Hij studeerde in 2010 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Zijn afstudeerfilm “Mijn Inbreker en Ik” werd bekroond met de Rene Coelho Award, zijn film “Bodkin Ras” ontving de Fipresci Award. Inmiddels heeft hij diverse korte verhalen, romans, theatervoorstellingen en speelfilms op zijn naam staan. Zijn roman “Meneer Sadek en de anderen” verscheen in 2012 bij Thomas Rap.  

Kaweh’s laatste boek “MITRA” kwam in 2020 uit en verfilmde hij als gelijknamige politieke thriller in 2021. Hij baseerde de film en het boek op het leven van zijn eigen moeder. Het verhaal kruist grenzen en generaties, van de politiek turbulente jaren tachtig in Iran tot hedendaags Europa. “MITRA” werd geselecteerd voor het Limelight-programma van het IFFR en voor de Grand Jury Fiction competitie van Movies that Matter.