Transit

Ibrahim Mousa
vr 8 mrt ’24 en za 9 mrt ’24
Politieke, maatschappijkritische monoloog én krachtig statement over de status quo van deze wereld.
vr 8 mrt ’24
en
za 9 mrt ’24

Transit gaat over een Palestijns – Nederlandse advocaat (Saber) die zijn zieke vader van Hebron naar Nederland over laat komen in verband met een hartoperatie.

Helaas heeft zijn vader deze operatie niet overleefd. Saber wil het lichaam van zijn vader in Hebron begraven, zijn geboortegrond, maar de Israëlische Autoriteiten weigeren dit.

Een nieuwe wet zegt: als je de bezette gebieden levend verlaat, mag je alleen levend terugkeren. Als je dood bent maakt het niet uit als je verblijfsvergunning hebt of niet, het land kom je niet in. Saber zit zo met een groot dilemma, hij wil de laatste wens van zijn vader eren en hem volgens de traditie in zijn geboortegrond begraven - maar stuit op tegenwerking van de Israëlische autoriteiten. Hij zit nu vast op de brug van Allenby bridge tussen Israël en Jordanië en kan geen kant op. Saber weigert het lichaam van zijn vader achter te laten..

Over Ibrahim Mousa

Ibrahim Mousa is een Palestijns-Nederlandse theatermaker, toneelspeler en schrijver die in Saoedi-Arabië geboren is en opgegroeid in Koeweit. Na de Golfoorlog van 1990-1991 verhuisde hij met zijn familie naar Jordanië. In 2002 kwam hij naar Nederland om zijn passie te volgen en theater te studeren. Na zijn afstuderen begon hij als zelfstandig theatermaker te werken, hij schrijft en produceert zijn eigen toneelstukken. In 2005 won Ibrahim de publiekprijs van het vierdaagse theaterfestival in Utrecht met zijn monoloog Stamppot onder het thema het leven met verschillen.

Sommigen vergelijken zijn toneelteksten internationale toneelteksten. In 2015 werd Ibrahim genomineerd voor de TTT Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor zijn toneeltrilogie Vast en Vloeibaar.

regie Gerardjan Rijnders tekst en spel Ibrahim Mousa dramaturgie Laura Minderhoud