© Fran Hayes

of all your words and soft strange ways

Ika Schwander / Frascati Producties
di 5 mrt ’24 - za 16 mrt ’24
Hoe verhoudt het (zieke) lichaam zich tot een wereld in verval?
di 5 mrt ’24
-
za 16 mrt ’24

Some say an army on horseback,

some say on foot, and some say ships

are the most beautiful things on this black earth,

but I say it is whatever you love.

of all your words and soft strange ways is een diepgaand onderzoek naar transformatie, stilstand, pijn en ziekte. Ika Schwander liet zich hiervoor inspireren door Julia Butterfly Hill, die al op jonge leeftijd moest herstellen van een auto-ongeluk, maar vooral opviel als klimaatactivist die 738 dagen in een eeuwenoude sequoia boom leefde, als protest tegen ontbossing.

Samen met de Braziliaanse choreograaf en performer Marcelo Evelin onderzoekt Ika hoe het (zieke) lichaam zich verhoudt tot een wereld in verwoesting. Het lichaam rouwt, de ziekte van de wereld sijpelt door je huid heen en besmet je gedachtes totdat je niet meer weet wat of wie je bent in dit onomkeerbaar verval. 

Wat kunnen we leren van mensen die hier niet meer in mensvorm willen of kunnen zijn?

of all your words and soft strange ways is een tussenruimte, waarin twee lichamen elkaar ontmoeten. Een duet tussen generaties. Zij ontmoeten elkaar in stilte, in pijn, in een gebied van er niet willen zijn. In een wereld tussen twee levens in. 

  • Première: wo 6 maart 20:00
Onderdeel van

Over de makers

De Frans-Nederlandse Ika Schwander (1999) werkt als performer en regisseur het liefst op het grensgebied tussen verschillende disciplines. Ze maakt beeldende voorstellingen, films en performatieve installaties over kwetsbare onderwerpen zoals trauma, chronische pijn, femicide, seksueel misbruik en verlies. In haar maakprocessen onderhoudt Ika een constante dialoog met de wereld om haar heen.

Ika studeerde Fine Art aan Central Saint Martins in Londen en rondde in 2023 de performance-opleiding af aan Toneelacademie Maastricht met de afstudeervoorstelling é vero, é vero, é vero. of all your words and soft strange ways is haar eerste voorstelling bij Frascati Producties. 

Marcelo Evelin (BR) is choreograaf, onderzoeker en performer, woonachtig en werkzaam in zowel Amsterdam als Teresina (Brazilië). Hij is als onafhankelijke maker verbonden aan zijn gezelschap Demolition Incorporada in Brazilië en geeft les aan de Mime School van Amsterdam. Hiernaast leidt hij workshops en samenwerkingsprojecten in heel Europa, de VS, Afrika, Japan, Zuid-Amerika en Brazilië en was in 2016 mede-oprichter van CAMPO Arte Contemporânea. Zijn voostellingen Matadouro (2010) en Suddenly Everything is Black with People (2012) werden in meer dan 18 landen gepresenteerd en zijn nog steeds op tournee. In 2023 was hij te zien in Frascati met de voorstelling A Invenção da Maldade (The Invention of Evilness, 2019).

De pers over Ika Schwander

"Ika Schwander debuteert met verpletterende voorstelling rond seksueel trauma." Theaterkrant, keuze van de criticus 

concept & regie Ika Schwander performance Ika Schwander, Marcelo Evelin dramaturgie Carolina Mendonça met dank aan Julia Butterfly Hill in coproductie met CAMPO Arte Contemporânea