© Eva Roefs

Beginnings feb 2024: Double bill

MingJou / Holy Dirt / Frascati Producties
do 15 feb ’24 - za 17 feb ’24
Theatraal onderzoek van nieuwe makers.
do 15 feb ’24
-
za 17 feb ’24

In Beginnings toont Frascati Producties het theatraal onderzoek van nieuwe makers. Na een maand werken presenteren MingJou én Holy Dirt een eerste proeve tijdens een double bill van donderdag 15 t/m zaterdag 17 februari.

The terrestrial gathering of the mermaids - PURE - MingJou / Frascati Producties

Kunnen zeemeerminnen zonder staart zingen? Wat gebeurt er als we de kleur van koraal vergeten? Ver van huis worden dromen en fantasieën gesmolten uit flarden van waargebeurd verhaal.  

The terrestrial gathering of the mermaids - PURE zoomt in op de levenservaringen van Oost-Aziatische lichamen die wonen in een vreemde stedelijke oceaan. Gebruikmakend van beeld, beweging en muziek, creëert MingJou een oceanisch landschap van liefdesliedjes, worstelingen, desoriëntatie en genezingsrituelen. Ze nodigt bevriende performers Yooha, XiaoXiao en Ping-En uit om haar te begeleiden tijdens deze reis, om samen hun stemmen te hervinden.  

Dit werk is verbonden met MingJou’s doorlopende onderzoek naar koraal en haar ervaringen met sportduiken.  

Over MingJou 

Chen MingJou (陳明柔) is geboren en getogen in Taiwan. Na het behalen van haar Bachelor in Dans aan de Universiteit van Taipei (2015), kwam ze naar Nederland om te studeren aan de SNDO (Academie voor Theater en Dans), vanwaar ze afstudeerde in 2023. Gedurende de afgelopen vijftien jaar heeft MingJou getraind in verschillende dansstijlen, en haar eigen zelfstandige praktijk ontwikkeld naast haar studie. Ze trad op op verschillende festivals, zoals ‘Vilnius Performance Biennial’, ‘Tanztage Berlin’, ‘Blossom Art Dance Festival’, ‘Taipei Fringe Festival’ en ‘Busan International Dance Market’.  

Toen ze nog bij SNDO zat, begon ze niet-menselijke fenomenen te observeren en deze te gebruiken voor haar onderzoek naar beweging als praktijk om de geest te decentraliseren. Bovendien is ze geïnteresseerd in hoe deze fenomenen ons inzichten geven in de hoe we leven. Ze is gefascineerd door de onderwaterwereld en integreert in haar praktijk wat ze geleerd heeft van haar fysieke ervaringen met sportduiken en haar minutieuze observaties van koraalriffen. Ze kijkt nauwkeurig naar andere werelden om vervolgens gedeelde oorden te creëren waar ontmoetingen kunnen plaatsvinden. 

​​​hell: live (in capslock) - Holy Dirt / Frascati Producties

“I believe I am in Hell, therefore I am.”  - Arthur Rimbaud 

Hier is het teisterend aangenaam. Hier is het marteltuig een attractie. Hier is Albert Verlinde een icoon. Hier waakt een driekoppige labradoodle. Hier is Lelystad het Vaticaan. Niemand sterft hier, maar dat mag de pret niet drukken. Hen die ooit uit de hemel viel heet u welkom en allen die gestorven zijn groeten u.  

In hell : live (in capslock) gaat Holy Dirt op zoek naar een plek met meer nut dan de aarde. In deel 1 van hun drieluik: Heaven only knows, hebben ze hun hoop gevestigd op de hel.  

​​​Door middel van absurdistische beelden, teksten en bewegingen, banen zij zich een weg door dit dodenrijk. Is pijn het medicijn tegen zinloosheid? 

Over Holy Dirt

Holy Dirt is een performance collectief bestaande uit Jan Groenland (Rotterdam, 2000), Bram van der Snel (Lelystad, 1995) en Ies Kaczmarek (Almere, 1999). In 2023 studeerden zij als performers af aan de Toneelacademie in Maastricht. Hun werk is een voortdurende poging troost te geven aan de gedachte dat de mens nietig en sterfelijk is. In een fotografische wereld, scheppen ze grootse beelden en verhalen met ernstige humor.  

Holy Dirt is op zoek naar de ontmoeting tussen thematieken en fenomenen die elkaar lijken uit te sluiten. ​​Analoog is technisch, tragiek is komedie, een foto is een beweging, illusie is realiteit. Dit geven zij vorm in een potpourri van verschillende disciplines zoals mime, muziek, beeld en taal. 

Holy Dirt debuteerde i.s.m. Theater aan het Vrijthof in 2021 onder hun vorige naam Idolum, met hun eerste voorstelling Unearthly Delights. Met hun gelijknamige fotoserie exposeerden zij o.a. in Kunst en expositie café: Café Zondag (Maastricht) en NachtBrötchen Gallery in Roermond.  

  • Dit is een double bill, het programma begint om 20:00 in Frascati 4.

The terrestrial gathering of the mermaids - PURE
maker / performer 
MingJou Chen performance Cheon Yooha, Chuyue Xiao muziek/sound-designer Ping-en Hung lichtontwerp Vincent Romijn 

​​​hell: live (in capslock)
concept, regie en spel Jan Groenland, Bram van der Snel en Ies Kaczmarek.
met speciale dank aan Peter Missotten, Ivar van der Walle, Finn Borath, Theatergroep de Horde lichtontwerp Sjaak Zegwaard

Gemeente Amsterdam NIEUW