The Artists Are Present - Dag 2 route B

ICK Dans Amsterdam / Artist Space
do 14 dec ’23 20:00
Ainhoa Hernández Escudero & Andreas Hannes + pop-up surprise performances.
do 14 dec ’23
20:00
  • do 14 dec ’23
    20:00
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 3 TAAP

The Artists Are Present is het festival van ICK Dans Amsterdam/Artist Space waarin de nieuwe generatie kunstenaars zich presenteert aan het publiek én met elkaar de vloer deelt. Na de eerste succesvolle editie afgelopen najaar in Nieuw-West, vindt het festival nu voor het eerst plaats in Theater Frascati. Van 13 tot en met 15 december nemen de jonge dans- en performancemakers je mee op een spannende ontdekkingsreis in een dynamisch programma aan voorstellingen, installaties, onverwachte pop-up presentaties en gesprekken. 

Dag 2 route B

The Artists Are Present werkt met twee verschillende routes. Op deze manier kun je twee voorstellingen per avond zien, en genieten van contextprogramma's. Via route 2B bezoek je eerst (don't) look me in the eyes en dan Sway. De avond wordt gehost door Robin Nimanong, en tussen de voorstellingen door kun je genieten van Robin's ballroom pop-up, Christian Guerematchi's scènes uit FUNK en Roshanak Morrowatian's solo Gheresh Midam.

(Don't) look me in the eyes - Ainhoa Hernández Escudero

(Don't) look me in the eyes is een dansvoorstelling geïnspireerd op het verhaal van de Griekse mythe van Medusa en de zussen Gorgon.

Het is een stuk voor drie menselijke performers en twee robots dat de relaties tussen lichamen en technologie en het concept van het monsterlijke vrouwelijke aankaart, met als doel te reflecteren op de representaties van geïdentificeerde vrouwen en queer personages in de basisverhalen van de Westerse cultuur.

Het probeert de kwesties die de mythe oproept te verplaatsen naar een dystopische sci-fi toekomst, door een lijn te trekken die verleden en toekomst met elkaar verbindt om een aantal hedendaagse problemen te confronteren. 

Deze voorstelling is nog in ontwikkeling en zal in mei 2024 in première gaan

Over Ainhoa Hernández Escudero

Ainhoa Hernández Escudero maakt fysiek en beeldend werk op het kruispunt van pop, post-internet esthetiek, technologie en mainstream cultuur. Zij werkt aan haar trilogie Blooming The Saga, waarin ze thema’s als science-fiction, dromen, magie en queerness naar voren brengt en hun potentieel onderzoekt om alternatieve realiteiten te produceren en te manifesteren.

In 2023 werkt Ainhoa binnen een New Adventures residentie aan (don’t) look me in the eyes, geïnspireerd op het verhaal van Medusa en de Gorgon zusters. Zo bevraagt Ainhoa de representaties van vrouwen en queer personages in de basisverhalen van de westerse cultuur.

  • Duur (Don't) look me in the eyes: 40 min
  • Aftertalk (Don't) look me in the eyes na voorstelling, duur: 10 min
  • Duur Sway: 45 min

Credits

(Don't) look me in the eyes
concept en choreografie Ainhoa Hernandez Escudero geluid Fernanda Libman  performers Neda Ruzheva, Antonina Pushkareva, Ainhoa Hernandez Escudero movement research met ICK-Next dansers Ummi Renteria Wouters, Fleur De Schepper dramaturgie Carolina Bianchi adviseur Marta Keil gesteund door ICK Artist Space, YAA prijs voor jonge makers, Erik Impuls, 3Package Deal Talent Prize, Spring Festival.

Sway
concept, choreografie en uitvoering Andreas Hannes  muziekcompositie en mix Gary Shepherd (Streamer Nymphonisch Orkest) kostuums Philipp Schüller lichtontwerp en scenografie Paulina Prokop technische constructie Wojciech Jackowski artistiek advies Renée Copraij, Fernando Belfiore, Antonia Steffens productie Michael Scerbo geproduceerd en ondersteund door Julidans Amsterdam, ICK Dans Amsterdam, Theater Rotterdam, DansBrabant, Korzo Den Haag

Sway - Andreas Hannes

Sway is geïnspireerd op de beweging van het zwaaien - de energie en beweging van het in en uit balans raken. In deze ritmische en avontuurlijke solo slingert Andreas Hannes door landschappen, Griekse mythologie, muzikale tijdlijnen en verzonnen geschiedenissen. De hoofdpersoon wordt door deze omgevingen voortgestuwd door een constante en sensuele herconfiguratie van zijn lichaam en de ruimte. Terwijl hij slingert, smelten vormen en referenties samen en transformeren ze zodra ze vorm beginnen te krijgen.

Andreas Hannes stelt een alternatief voor rigide noties van vooruitgang, lineariteit en bestemming voor en geeft voorrang aan nieuwsgierigheid, spel te midden van strijd en het vinden van beweging wanneer er geen vaste grond is.

Over Andreas Hannes

Andreas Hannes ziet dans als een relatievorm en een praktijk waarin hij hoop, en dus een nieuwe toekomst, kan voorstellen. In zijn werk experimenteert hij met spanningen tussen lichamen, bewegingspraktijken en kijkwijzen. Beïnvloed door zijn achtergrond in percussie en film maakt Andreas ritmisch en dynamisch werk.

In 2023 maakt Andreas de voorstelling Sway, een avontuurlijke solo die door landschappen en energieke velden beweegt, geïnspireerd door een beweging die iedereen kent: het zwieren en zwaaien, het wervelen en wiegen. Andreas schommelt intern en extern terwijl het stuk ons begrip van vooruitgang schommelt.