© Dim Balsem

Prima Facie

ITA Ensemble / Eline Arbo
wo 3 apr ’24 - za 13 apr ’24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller.
wo 3 apr ’24
-
za 13 apr ’24

De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.

Tessa is een slimme en meedogenloze strafrechtadvocaat die gespecialiseerd is in zedendelicten. Ze heeft zich los weten te maken van haar arbeidersmilieu en wordt nu omgeven door oud geld en de geprivilegieerde elite. Rechtspraak is voor haar een sport.

Ze vindt dat ze in vergelijking tot haar mannelijke collega’s op een nette manier de slachtoffers van seksueel misbruik onderuithaalt. Zo houdt ze verdachten uit de gevangenis door precies genoeg twijfel te zaaien en altijd ‘de juridische waarheid’ boven tafel te krijgen. Totdat de rollen onherroepelijk omdraaien: een onverwachte gebeurtenis confronteert haar met de gespannen verhouding tussen de patriarchale macht van de wet, de bewijslast en de moraal.

  • Duur: 100 min.
  • Let op: deze voorstelling bevat beschrijvingen en beelden van seksueel geweld die als confronterend kunnen worden ervaren. In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van sterke lichteffecten waaronder een stroboscoop. Bevat ook beelden die voor mensen met emetofobie als onprettig ervaren kunnen worden.

Over Eline Arbo

Met haar bewerking van Weg met Eddy Bellegueule bij Toneelschuur Producties won Eline Arbo de Regieprijs 2020. Afgelopen seizoen regisseerde ze bij Het Nationale Theater de hitvoorstelling De jaren naar het boek van Nobelprijswinnaar Annie Ernaux. Het ITA-ensemble regisseerde zij eerder al in De uren, van Michael Cunningham en Penthesilea, van Heinrich von Kleist. Sinds 2022 is Arbo Associate Artistic Director bij ITA.

Eline Arbo over Prima Facie: “Suzie Miller weet een ontzettend mooi en persoonlijk verhaal neer te zetten in combinatie met een brandend actuele kwestie: het moderniseren van ons wetboek omtrent zedendelict. Ook in Nederland lopen we achter in het beschermen van slachtoffers van seksueel misbruik. Prima Facie is een stuk dat op geniale wijze blootlegt hoe het eeuwenoude rechtssysteem in stand gehouden wordt en wie er door onze wetten daadwerkelijk beschermd worden.”

Over Suzie Miller

Suzie Miller is een hedendaagse internationale toneelschrijver en scenarioschrijver die zich vooral richt op complexe menselijke verhalen waarin onrechtvaardigheid wordt onderzocht. Ze heeft 40 producties over de hele wereld op haar naam staan en heeft meerdere prestigieuze prijzen gewonnen. Ze is gevraagd door of in residentie geweest bij theaters als het National Theatre in Londen, het National Theatre of Scotland, Griffin Theatre Australia, Theatre Gargantua Canada en La Boite Theatre Australia.

van Suzie Millerregie Eline Arbo vertaling en dramaturgie Anna Sijbrands scenografie Renée Faveere licht Varja Klosse geluidsontwerp en compositie Thijs van Vuure kostuums Rebekka Wörman met dank aan de particulier producenten Joost en Marcelle Kuiper, Peter Nohlmans en Esther Kwaks deze productie wordt ondersteund door de Philip Loubser Foundation binnen de Ibsen Artist in Residency van Eline Arbo met Maria Kraakman