© Sanja Marusic

This is not a dance

Nastaran Razawi Khorasani / Theater Rotterdam i.s.m. De Coproducers
di 17 okt ’23 - wo 30 okt ’24
Hoe dans je als je niet mag dansen?
di 17 okt ’23
-
wo 30 okt ’24

In Iran is dansen officieel verboden. Sinds de Islamitische Revolutie hebben alle dansgezelschappen er hun deuren moeten sluiten. Veel dansers en choreografen zijn naar het buitenland gevlucht. Degenen die er nog wonen, moeten vindingrijk zijn. Hoe houden zij deze kunstvorm levend? 

Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani presenteert de dansperformance This is not a dance over censuur. Wat mag gezien worden en wat niet? Terwijl muziek en belichting elkaar steeds verder opzwepen, probeert ze haar dansende lichaam te beteugelen. 

Tijdens de voorstelling geeft Nastaran het podium aan stemmen van choreografen en dansers die wonen in Iran en de diaspora. Hoe gaan zij om met het dansverbod? Hoe beoefenen zij hun beroep, welk gevaar lopen zij, voor welke vrijheden strijden zij? This is not a dance is een eerbetoon aan het lichaam dat wil bewegen. Een eerbetoon aan de kunst die gemaakt móet worden, in welke vorm dan ook.

فارسی (tekst in Farsi)

In de pers

"Een opmerkelijke, paradoxale ode aan het dansende lichaam."★★★★ NRC

This is not a dance dwingt je om stil te staan bij de funderingen van dans, in definitie en effect. Nastaran Razawi Khorasani levert een krachtige, aangrijpende voorstelling af die nog lang blijft nazinderen.” Theaterkrant, Keuze van de Criticus

"De kracht en kwetsbaarheid van Khorasani’s podiumaanwezigheid doen vermoeden dat dit een eerbetoon wordt waar je bij wil zijn.” Groene Amsterdammer

  • Gesproken taal: Farsi
  • Met boventiteling in het Nederlands, Engels en Farsi
  • Let op: In de voorstelling wordt gebruik gemaakt van stroboscopisch licht
  • Duur: 60 min

Credits

concept, regie, spel Nastaran Razawi Khorasani scenografie Peter van Til (BrotherTill) muziek Joost Maaskant percussie (tombak en daf) Farid Sheek licht Minna Tiikkainen dramaturgie Aukje Verhoog kostuum Rebekka Wörrman coach Suzan Boogaerdt techniek Peter Leeuwenburgh (technisch producent), Hein van Leeuwen, Jimmy Niesen productie Marleen Reijnenmarketing Dieke van der Spek & Odair Nascimento educatie Anne Sollie & Senna Pauli campagnebeeld Sanja Marušić stand-in repetitie Lotte van Delft, Jahcysha Boschman verkoop Alles voor de Kunsten productie Theater Rotterdam coproductie Kobe, De Coproducers (ondersteund door Fonds 21 EXTRA) 

Met dank aan iedereen die diens verhaal heeft willen delen.

Over de maker

Nastaran Razawi Khorasani is afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht. In 2014 won ze de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie. In 2020 werd ze genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Haar voorstelling Songs for no one ontving tweemaal de BNG Bank Theaterprijs (2020 en 2021) en werd geselecteerd voor Het TheaterFestival Vlaanderen 2022 en Theater der Welt in Frankfurt-Offenbach 2023. In 2023 werd ze genomineerd voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Samen met Davy Pieters is ze onderdeel van het makersduo Kobe, dat performances en documentaires ontwikkelt voor de meest uiteenlopende contexten. 

Adviescommissie Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2023: “Veelbetekenend is de manier waarop haar lichaam in al haar werk centraal staat. In welke context dan ook, van podium tot buitenlocatie tot televisie, trekt zij de aandacht en laat het publiek of kijker niet meer los en blijft haar werk op het netvlies gebrand.”