© Sofie Knijff

A Masterpiece

Het Zuidelijk Toneel & Dennis Vanderbroeck
wo 8 mrt ’23 - vr 10 mrt ’23
Or at least a brave attempt.
wo 8 mrt ’23
-
vr 10 mrt ’23

In de performance A Masterpiece probeert Dennis Vanderbroeck een meesterwerk te maken. Aan de hand van performances van zijn helden, van Yves Klein en Bruce Nauman tot Tina Turner, poogt Dennis om via hun genialiteit te komen tot die van hemzelf. 

Met de stem van zijn vader, 61 jaar en de ziekte van Alzheimer, als zijn handleiding. Zijn vaders voortschrijdende vergeetproces als race tegen de klok. Een wedstrijd om zelf nooit vergeten te worden.

De handelingen van de re-enactments van zijn helden worden ingesproken door Dennis en zijn vader. Een vader die zijn zoon probeert te helpen met het maken van zijn eigen meesterwerk. Een dialoog over kunst, herinneringen en het verdwijnen daarvan. A Masterpiece is een oefening in loslaten, opgroeien en ouder worden. Een performance die ons leert hoe kunst ons leven kan redden en omgekeerd.

"Hoe persoonlijk kan kunst zijn?'' artistiek leider Piet Menu over deze voorstelling.

Over Dennis Vanderbroeck

Dennis Vanderbroeck werkt, met zijn Studio, op internationale schaal aan projecten in verschillende disciplines en contexten. Een fysieke ontmoeting in een fysieke ontworpen ruimte vormt altijd de kern van zijn werk.

Na zijn bachelor Performance aan de Toneelacademie Maastricht heeft hij een master Fine Art aan het Central Saint Martins afgerond. Bij Bureau Betak heeft hij als Senior Designer modeshows ontworpen voor onder andere Dior, Raf Simons en Jacquemus. Sinds de oprichting van zijn eigen Studio heeft Vanderbroeck inmiddels toneelbeelden ontworpen voor onder andere Internationaal Theater Amsterdam en Het Nationale Theater, modeshows voor David Laport en Y/Project, live-sets ontwikkeld voor Yung Nnelg en Wende, tentoonstellingen vormgegeven in TENT Rotterdam en Modemuseum Hasselt.

Na zijn laatste performance die hij speciaal ontwikkelde voor en speelde in het Palais de Tokyo in Parijs is A Masterpiece, or at least a brave attempt to, zijn eerste nieuwe performance in 5 jaar. Vertrekkend vanuit de meesterwerken van zijn helden poogt Vanderbroeck, door middel van het bundelen van alle elementen uit zijn universum, zijn eigen meesterwerk te maken.

Over Het Zuidelijk Toneel

Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Wij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap: geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn.

Piet Menu staat als curator en initiator aan het hoofd. Samen met co-artistiek leider & regisseur Sarah Moeremans en Ilrish Kensenhuis, hoofd educatie & publiekswerking en in samenwerking met de beste theatermakers vertellen we de verhalen die de wereld nodig heeft. In tijden dat een wereld recht krabbelt door vindingrijkheid en creativiteit laat Het Zuidelijk Toneel zich zien met voorstellingen en innovatieve projecten.

 

concept Studio Dennis Vanderbroeck spel Dennis Vanderbroeck & Marco Vanderbroeck co-creatie Suze Milius set Studio Dennis Vanderbroeck licht Varja Klosse geluid Roman Hiele kostuum Rebekka Wormann