© Eva Roefs

Beginnings okt 2022: Double bill

David Roos & Tabor Idema / Maja Grzeczka / Frascati Producties
do 27 okt ’22 - za 29 okt ’22
In Beginnings toont Frascati Producties een theatraal onderzoek van nieuwe makers.
do 27 okt ’22
-
za 29 okt ’22

In Beginnings toont Frascati Producties het theatraal onderzoek van nieuwe makers. Na een maand werken presenteren het duo David Roos & Tabor Idema (Toneelacademie Maastricht 2022) én Maja Grzeczka (ATD Mime 2020) een eerste proeve tijdens een double bill van do 27 t/m za 29 oktober.

De wereld mist een woord

David Roos & Tabor Idema (Toneelacademie Maastricht 2022) / Frascati Producties

Als je goed om je heen kijkt, zie je dat alles een naam heeft. En toch, als je wat beter om je heen kijkt, zie je dat niet alles te zeggen is. De wereld mist een woord. Wie zal het zeggen?

Nu was altijd net, ik is twee letters, houden van is maar een woord, net als nietmachine. De dingen die je voelt, ziet, bent, bestaan pas als ze letters zijn geworden. Hoe kun je iets over de wereld, laat staan over jezelf, delen met anderen als woorden ontoereikend zijn? 

In een eigen fysieke vormentaal, bewegend tussen slapstick en performancekunst, verkennen Tabor Idema en David Roos de grenzen van expressie. De wereld mist een woord is hun derde samenwerking.

However strange this may seem - we continued to move

Maja Grzeczka (AHK Mime, 2020) / Frascati Producties

In However strange this may seem - we continued to move onderzoeken Matteo Rita Bifulco en Estefano Romani wat het betekent om anno nu een persoon, een mens, te zijn in relatie tot elkaar. Ze bevragen hoe archetypes ons gemeenschappelijk denken over mens-zijn vormgeven en de relaties die we met elkaar opbouwen beïnvloeden. Met de notie van trauma en stigmatisering als startpunt, eist de voorstelling ruimte op voor schoonheid, gevoeligheid, sensualiteit, explicietheid, ruwheid en directheid zonder angst.

Over David Roos & Tabor Idema

Tabor Idema (IJmuiden, 1999) en David Roos (Amsterdam, 2000) studeerden in 2022 samen af van de Toneelacademie Maastricht, respectievelijk als performer en als acteur. Bewegend tussen mime, teksttoneel en performancekunst onderzoeken ze hoe twee mensen zich verhouden tot elkaar en de ruimte waar ze zich in bevinden. Hun werk is een voortdurend duelleren, op zoek naar een gezamenlijk begrijpen. Daarbij zijn ze geïnteresseerd in thema’s als taal en beeld, verzoening en afwijzing, waarheid en misverstand. Met eerder werk stonden ze op het Love At First Sight Festival in Antwerpen en het Jonge Harten Festival in Groningen. 

David Roos werkte eerder met onder anderen Simon Stone, Ivo van Hove en Ontroerend Goed. Tabor Idema maakte eerder eigen werk, dat hij toonde op de Limburg Biënnale 2022 en het Walk Listen and Create Festival in Prespas (GR). Naast hun individuele trajecten gaan David en Tabor door als makersduo.

Over Maja Grzeczka

Maja Grzezcka is een Poolse theatermaker en performer, gevestigd in Amsterdam. Ze haalde haar bachelor in Dance and Body Studies aan de Poznan University of Social Sciences (2015), waarna ze naar Nederland kwam voor de Mime opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hier studeerde ze af in 2020, en werkt er momenteel als docent bewegingsstudies.

In het werk van Maja Grzezcka vormen verschillende hedendaagse danstechnieken en improvisatie de basis van een gelaagde, rauwe en ongepolijste stijl. Als performer werkte ze onder anderen met Schweigman&, Wild Vlees en Marcelo Evelin (Demolition Incorporada). Met name de laatste speelde een grote rol in het ontwikkelen van een eigen theatertaal als jonge maker. 

De wereld mist een woord
van/ door/ met David Roos & Tabor Idema eindregie Noah Janssen

However strange this may seem - we continued to move
concept en regie Maja Grzeczka co-creatie en performance Matteo Rita Bifulco, Estefano Romani muziek Matteo Rita Bifulco