Cible

Éric Androa (CD)
wo 5 okt ’22 en do 6 okt ’22
Eric Androa: ‘Ik ben bereid mijn lichaam te lenen’
wo 5 okt ’22
en
do 6 okt ’22

De Congolese performer Éric Androa gebruikt in de voorstelling Cible (Doelwit) zijn lichaam om het verhaal te vertellen van twee vrouwen. Zij zijn twee van de duizenden vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld tegen vrouwen in het oosten van de Democratische Republiek Congo. 

Al meer dan 2 decennia woedt daar een oorlog die meer dan 5 miljoen mensen het leven heeft gekost. Niemand kent het exacte aantal slachtoffers van dit geweld, de verkrachtingen en opgelopen trauma’s. 

Eenmaal verkracht worden deze vrouwen door hun echtgenoten afgewezen. Zij zijn gedwongen om te vluchten om zichzelf te beschermen en verkeren daardoor in een permanente exodus. Maar zonder vrouwen zijn er geen geboorten meer, zijn er geen levens meer en stort de samenleving in. 

Met mijn performatieve acts wil  Éric Androa deze barbaarse tactiek van oorlog voeren die zich richt op vrouwen met als doel de samenleving te vernietigen aan de kaak stellen. 

Tot slot denkt  Éric Androa aan de man die deze vrouwen helpt te herstellen: Denis Mukwege, een Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist. Hij behandelt vrouwen die door de strijdkrachten van het land zijn verkracht en helpt hen te herstellen in het Panzi-ziekenhuis in Bukavu in Congo. Met gevaar voor eigen leven.

Openingsavond Afrovibes woensdag 5 oktober

Op woensdag 5 oktober opent Afrovibes met een avondvullend programma vol dans, theater en muziek. Wanneer je een ticket koopt voor één van de (of beide) voorstellingen in Frascati 1 (L'Homme Rare om 19:30 en/of La Dernière Danse du Monarque om 22:00) krijg je tevens gratis toegang voor de voorstellingen in Frascati 2 en 3 en het programma in het theatercafé. Een ticket voor Frascati 1 garandeert echter geen plek voor Frascati 2 en 3. Voor deze zalen geldt vol=vol.

18.30 – kassa open / inloop

19:00 – Officiële opening festival

19:30 – Dansvoorstelling L’Homme Rare (Nadia Beugré) - Frascati 1

20:45 -  Performance Cible (Éric Androa) - Frascati 2

20:45 -  Performance Kaspales Playground (Syowia Kyambi) - Frascati 3

20:45 – Artistic talk met Nadia Beugré

21:00 – Muziek DJ Allstar Fresh

22:00 – La Dernière Danse du Monarque - Frascati 1

23:00 – Afterparty met DJ Allstar Fresh

De hele avond is de expositie R!ot by Design van grafisch ontwerper Sindiso Nyony te zien.
Host van het programma is Jennifer Muntslag.

Onderdeel van

Over Éric Androa

Éric  Androa Mindre Kolo werd in 1983 geboren in Aru (Congo DRC) en kreeg zijn opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Kinshasa en de School voor Decoratieve Kunsten in Straatsburg (Haute École des Arts du Rhin). Hij wordt erkend als een van de belangrijkste artiesten van zijn generatie in Centraal-Afrika en was onder meer co-curator van de tentoonstelling Kinshsasa Chroniques en van het programma Africas: Concrete Utopias in Frankrijk. 

In zijn werk beweegt hij zich tussen performances, installaties, collages en tekeningen met een scherp oog voor en betrokkenheid bij actuele problemen en situaties waarmee de bevolking van het Afrikaanse continent wordt geconfronteerd, in het bijzonder in hun relatie tot Mikili (‘de wereld’ in het Lingala). Hij omschrijft zichzelf als een toegewijde 'Mikilist', dat wil zeggen ‘iemand die de wereld heeft gezien, iemand die heeft gereisd’. Eric Androa is oprichter van het Bingo Cosmos-collectief en lid van het CRIC-collectief en woont en werkt in Straatsburg. 

Concept, choreografie en performance Eric Androa Mindre Kolo