La Dernière Danse du Monarque

Babacar Cissé, Germaine Acogny, Les Associés Crew (SE)
wo 5 okt ’22 en do 6 okt ’22
Vier vlinders, hun dromen en hun streven, over vergankelijkheid en de dingen die voorbij gaan
wo 5 okt ’22
en
do 6 okt ’22

Een mix van dans, muziek en performance van Babacar Cissé en Germaine Acogny (aanwezig op video projectie) waarin intimiteit en uitdaging, herinnering, veroudering en de onverbiddelijkheid van de tijd samenkomen. 

La Dernière Danse du Monarch is het laatste deel van een drieluik van Babacar Cissé over wolven. In de eerste twee delen ging het over de ontmoeting tussen twee wolven en de plek die de wolf  heeft in de groep. In dit derde deel geeft Babacar Cissé als oude wolf een laatste dans om zijn verhaal te vertellen. Het verhaal van de Monarchvlinder die huis en haard verliet om een betere toekomst in een ander land te vinden.

Deze dans van de wolf is een mix van dans, muziek en performance en video waarin intimiteit, herinnering, veroudering en de onverbiddelijkheid van de tijd samenkomen. Het is het verhaal van vier vlinders. De eerste vlinder, grootvader van de wolf en schutter in het Senegalese koloniale leger, de tweede vlinder, vader van de wolf die zijn geboorteland Senegal verliet om zijn kinderen een beter leven te geven. De derde vlinder, de wolf zelf die strijdt om te leven ​​in een witte samenleving waarin een zwarte man vaak vooroordelen oproept en de vierde vlinder, de dochter van de wolf. Zal zij een vredig leven kunnen leiden waar we uiteindelijk allemaal naar streven?

De vier vlinders vertellen het verhaal van hun dromen en hun streven, over vergankelijkheid en over de dingen die voorbij gaan.

Openingsavond Afrovibes woensdag 5 oktober

Op woensdag 5 oktober opent Afrovibes met een avondvullend programma vol dans, theater en muziek. Wanneer je een ticket koopt voor één van de (of beide) voorstellingen in Frascati 1 (L'Homme Rare om 19:30 en/of La Dernière Danse du Monarque om 22:00) krijg je tevens gratis toegang voor de voorstellingen in Frascati 2 en 3 en het programma in het theatercafé. Een ticket voor Frascati 1 garandeert echter geen plek voor Frascati 2 en 3. Voor deze zalen geldt vol=vol.

18.30 – kassa open / inloop

19:00 – Officiële opening festival

19:30 – Dansvoorstelling L’Homme Rare (Nadia Beugré) - Frascati 1

20:45 -  Performance Cible (Éric Androa) - Frascati 2

20:45 -  Performance Kaspales Playground (Syowia Kyambi) - Frascati 3

20:45 – Artistic talk met Nadia Beugré

21:00 – Muziek DJ Allstar Fresh

22:00 – La Dernière Danse du Monarque - Frascati 1

23:00 – Afterparty met DJ Allstar Fresh

De hele avond is de expositie R!ot by Design van grafisch ontwerper Sindiso Nyony te zien.
Host van het programma is Jennifer Muntslag.

Duur: 60 min

Onderdeel van

Over Babacar Cissé 

De Senegalese choreograaf en danser Babacar Cissé ontdekte in 1984 de hiphopdans, in 1994 trad hij op als artiest met Opéra de Bordeaux in Verdi's opera Aïda. Als danser en choreograaf werkte hij met Anthony Egéa (Compagnie Rêvolution), Jean Louis Thamin (TNBA), Joseph en Moïse N'Tumba (Tribal Jam group) en met Hamid Ben Mahi (Compagnie Hors Série). In 2006 richtte Babacar Cissé zijn gezelschap Les Associés Crew op. Voor zijn eerste choreografie Être et Renaître ontving hij in 2008 de 1e prijs SACD Beaumarchais Jeune Compagnier. Hij werkte vervolgens aan de choreografie On n'oublie pas van Compagnie Hors Série/Hamid Ben Mahi en de choreografie en enscenering van Carmina Burana met het Ensemble Vocal d'Aquitaine. In 2010 choreografeerde Babacar Cissé Orphée en speelde hij in de opera Porgy and Bess van Compagnie Montalvo Hervieu. In 2010 choreografeerde hij de danssolo Le syndrome de l'exilé.

Van 2013 tot  2015 werkt Babacar Cissé als choreograaf met An Amerikkkan Dream en als danser met Apache (Compagnie Hors Série), The Roots en Opus 14 (CCN La Rochelle). In 2015 begon Cissé aan zijn dansdrieluik rond het thema wolven, met W o L v e S en La Meute dat in meerdere landen werd opgevoerd, waaronder bij Afrovibes 2020. In het verlengde van dit drieluik maakte hij met zijn gezelschap Les Associés Crew een nieuw werk: Je suis fait de la matière de mes rêves. Zijn nieuwste productie is de danssolo La Derniere Danse du Monarque in samenwerking met Germaine Acogny en Les Petites Rencontres. Babacar Cissé wisselt wonen en werken af tussen Senegal en Frankrijk. 

Over Germaine Acogny

Germaine Acogny (Benin, 1944) is een icoon in de hedendaagse dans in Afrika. In 1968 richtte ze haar dansstudio op in Dakar. In 1980 publiceerde ze haar boek La Danse Africaine. Ze gaf les in Frankrijk en verhuisde naar Brussel. In 1995 keerde zij terug naar Senegal. Germaine Acogny is Ridder in de Ordre du Mérite et Officier de l'ordre des Arts et des Lettres de la République Française en Ridder in de Ordre National du Lion du Sénégal. In 2014 behoorde ze volgens Jeune Afrique tot de ‘50 meest invloedrijke Afrikaanse persoonlijkheden ter wereld’. In 2019 speelde ze een rol in de film Yao met Omar Sy als hoofdrolspeler. In 2021 ontving Germaine Acogny een Gouden Leeuw voor Dans op de Biënnale van Venetië. 

choreografie Babacar Cissé dans  Babacar Cissé bijzondere aanwezigheid Germaine Acogny (via video projectie) licht Yvan Labasse productie Les Associés Crew