© Lonneke van der Palen

Mann Mann Mann

De Warme Winkel / Florian Myjer, Kim Karssen, Ludwig Bindervoet in coproductie met Frascati Producties
wo 23 mrt ’22 - di 26 apr ’22
Een intellectuele droomvlucht over Thomas Mann, de grootste schrijver van de 20e eeuw.
wo 23 mrt ’22
-
di 26 apr ’22

Thomas Mann, de grootste schrijver van de 20e eeuw, voedt samen met zijn vrouw Katia hun zes kinderen ruimdenkend op. Hij stimuleert hen om de lat torenhoog te leggen en een stempel te drukken op het Europese culturele leven. Met succes: alle kinderen bereiken de top en genieten een sterrenstatus. Maar achter deze façade van open-mindedness schuilt een bittere tragedie: concurrentie onderling en gebrek aan erkenning van de ouders leidden bij veel van de kinderen tot depressies en uiteindelijk zelfmoord. Hoe liefdevol de familie ook is, de onderlinge relaties blijken uiteindelijk vooral toxisch.

Mann Mann Mann is een intellectuele droomvlucht waarin de persoonlijke brieven van Klaus Mann eindelijk uit de vergetelheid worden getrokken, het niet-kunstzinnige zwarte schaap Monika at last haar zegje mag doen en De Toverberg dienstdoet als empathische mediator in een familieruzie. Waar deze vlucht zal eindigen is absoluut onzeker, maar een ding staat als een paal boven water: in al hun grootsheid en dadendrang zijn de Mann’s vooral pijnlijk herkenbaar. Stuk voor stuk op zoek naar bevestiging, van de gehele wereld, van elkaar, maar bovenal van hun vader. Een groots intieme voorstelling met een ziekelijk competitieve familie als zinnebeeld voor de naar liefde en bevestiging hunkerende mens.

De kinderen van Thomas Mann, de grootste schrijver van de 20e eeuw, bereiken allen de top en genieten een sterrenstatus in het Europese culturele leven. Maar achter al het succes schuilt een bittere tragedie: concurrentie onderling en gebrek aan erkenning van de ouders leidde bij veel van de kinderen tot depressie en uiteindelijk zelfmoord. Mann Mann Mann is een intellectuele droomvlucht waarin de persoonlijke brieven van Klaus Mann eindelijk uit de vergetelheid worden getrokken, het niet-kunstzinnige zwarte schaap Monika at last haar zegje mag doen en De Toverberg dienstdoet als empathische mediator in een familieruzie.

Met een schatkist vol literatuur en de persoonlijke documenten die de familie heeft nagelaten als bronmateriaal, creëren Florian Myjer, Kim Karssen en Ludwig Bindervoet een groots intieme voorstelling over een ziekelijk competitieve familie, gedoemd om te leven in de schaduw van een wereldberoemde vader.

Première do 31 maart 2022

 

Duur: 120 minuten

Credits

tekst, concept en spel Florian Myjer, Kim Karssen, Ludwig Bindervoet eindregie Jip Vuik decor Katrin Bombe lichtontwerp Scott Robin Jun kostuums Daphne de Winkel geluidsontwerp Rik Elstgeest coproductie Frascati Producties

In de pers

“Er is veel te verhapstukken in ‘Mann, Mann, Mann’, maar de theatrale rijkdom en uitzinnigheid maken het ontzettend leuk.”  ★★★★ de Volkskrant

“Het is schrijnend, hilarisch, pijnlijk, sprankelend en confronterend theater.” Theaterkrant, Keuze van de Criticus

“Het is een grandioos portret geworden van hoe het is om op te groeien in de schaduw van ‘de tovenaar’, zoals Thomas Mann werd genoemd." Haarlems Dagblad

Uit een interview met NRC: "Mann Mann Mann gaat over het raadsel dat familie is, over opvoeding en mentale gezondheid. Over kunst versus leven. Hij herkent zich ergens in Thomas Mann, zegt Myjer. "Ik voel bewondering, Kim alleen antipathie. Onze eensgezinde conclusie is wel dat er een grote mate van narcisme in Thomas Mann zit.” Over dat narcisme gaat het ook, een groeiend fenomeen in de samenleving, zegt hij." Lees hier het hele interview met Florian Myjer.

Er is veel te verhapstukken in ‘Mann, Mann, Mann’, maar de theatrale rijkdom en uitzinnigheid maken het ontzettend leuk.

de Volkskrant