National Gallery Singapore

Frascati presenteert: de residentievoorstellingen van Sinem Kavus, Eisa Jocson en Venuri Perera

Van heksenbezems en arbeidsmigranten tot de theatrale belichaming van rouw, de residentievoorstellingen van onze nieuwe makers beloven originele wendingen, maar vooral: veel goeds. 


 
Magic Maids door Eisa Jocson en Venuri Perera
 
Magic Maids onderzoekt de problemen rondom de uitbuiting van vrouwenarbeid, met name in huishoudelijk werk in het mondiale Zuiden. Daarvoor koppelen ze de geschiedenis van de Europese heksenjacht met de uitbuiting van vrouwenarbeid in de moderne tijd. De makers zijn sterk met het onderwerp verbonden: in hun landen van herkomst, de Filipijnen en Sri Lanka, is de export en misbruik van huishoudelijk personeel aan de orde van de dag. 
 
In Magic Maids slaat de bezem een brug tussen heden en verleden via schoonmaakrituelen. Het vegen is een startpunt voor talloze fysieke metamorfoses die de historische onderwerping van vrouwelijke migrantenarbeiders heeft ondergaan. De makers verdiepen zich bovendien in hoe spreuken, roddelen, gelach en exorcisme agency creëren binnen het proces van uitbuiting. 
 
Magic Maids zie je vrijdag 19 en 20 april om 20:00 uur in Frascati 3.
 
Venuri Perera is een choreograaf, performancekunstenaar, curator en docent uit Colombo, Sri Lanka. Ze is in 2022 afgestudeerd aan DAS Theatre. Door onderzoek te doen naar de machtsdynamiek van het kijken, probeert ze de manier waarop we de ‘ander’ waarnemen te destabiliseren. Eisa Jocson is een hedendaagse choreograaf en danser uit de Filipijnen en wordt in veel landen erkend als een van de meest charismatische choreografen van haar generatie. In haar voorstellingen onderzoekt ze verschillende manieren van misbruik van arbeidskrachten uit de Filipijnen. Ze zoekt lichtheid in serieuze onderwerpen en legt stereotypen over Filipijnen en gemeenschappen in Zuidoost-Azië in het algemeen bloot.