Eva Roefs

Cherish Menzo

Maker

Cherish Menzo (1988) studeerde in 2013 af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Urban Contemporary Dance) en was sindsdien te zien in werk van onder andere Eszter Salamon, Akram Khan, Leo Lerus, Hanzel Nezza, Benjamin Kahn, Olivier Dubois, Lisbeth Gruwez, Jan Martens en Nicole Beutler.

Na een uitgebreide internationale tour met JEZEBEL (2019) ging Cherish' DARKMATTER, (Frascati Producties / GRIP) in 2022 tijdens kunstenfestivaldesarts in première. Daarna volgde een internationale tour en een Nederlandse tour, ondersteund door De Coproducers (jan-apr 2023).

DARKMATTER staat in de officiële juryselectie van het Nederlands én Vlaams Theaterfestival en is genomineerd voor de VSCD-Mime en Performance Prijs, een VSCD Zwaan en de BNG Bank Theaterprijs.

Biografie

Cherish Menzo is een performer en performance-maker gevestigd in Amsterdam en Brussel. Voor haar artistieke werk is ze geïnteresseerd in de transformatie van het lichaam op podium en in de 'belichaming' van verschillende fysieke beelden. Deze lijken op het eerste gezicht herkenbaar, maar door hun complexiteit en tegenstrijdigheid te benadrukken, stelt Cherish de schijnbare norm in vraag. Ze creëert in haar werk een universum waarin het zwarte lichaam centraal staat. Ze meandert tussen de nostalgie van de jaren 90 en 2000 (hiphop, rapteksten, sci-fi, manga) en speculatieve toekomsten. 

In 2016 maakte Cherish samen met Nicole Geertuida, EFES, een uitputtend duet waarin perfectie en feilbaarheid intrigerende vragen opriepen over hoe wij de mens het liefst zien. Sinds 2018 danst Cherish de solo Sorry, But I Feel Slightly Disidentified… van Benjamin Kahn. Een poging om een cartografie te maken van hoe we de ander ervaren en ontmoeten. Deze voorstelling vloeide voort uit een nauwe samenwerking die in 2017 startte in het kader van Fraslab (Frascati Producties). Vervolgens maakte Cherish LIVE (Het Veem, 2018), een kruising tussen een dansperformance en pop/rock concert in samenwerking met muzikant Müşfik Can Müftüoğlu.

In 2019 werkte Cherish verder bij Frascati Producties aan JEZEBEL, een dansvoorstelling geïnspireerd op het fenomeen Video Vixen uit de hip- hopclips van de jaren 90. Maar deze hedendaagse hiphophoney weigert gedefinieerd te worden door anderen en schudt haar imago op door te deconstrueren en te herdefiniëren. Cherish presenteerde een eerste proeve tijdens Fringe 2019 en ging vervolgens in november 2019 in Frascati in première.

Na een uitgebreide internationale tour met JEZEBEL volgde in 2022 Cherish' nieuwe voorstelling DARKMATTER. Deze ging internationaal in première tijdens het Kunstenfestivaldesarts in Brussel, waarna in Frascati de Nederlandse première en een internationale tour volgde. Van januari t/m april 2023 tourde DARKMATTER door Nederland, ondersteund door De Coproducers. In 2023 is de performance nog op verschillende locaties in binnen- en buitenland te zien. In Nederland is dat tijdens het Afrovibes festival (7 okt) en tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht (1 okt).

Prijzen en nominaties

 • Nominatie de Prijs van de Nederlandse Dansdagen 2019 - JEZEBEL
 • Winnaar Amsterdam Fringe Awards 2019 (Best of Fringe Award) - JEZEBEL
 • Winnaar International Bursary Award - JEZEBEL
 • Nominatie BNG Bank Theaterprijs 2021 - JEZEBEL
 • Selectie Het Theaterfestival in Vlaanderen / Theaterfestival Nederland - JEZEBEL
 • Winnaar Charlotte Köhler Prijs 2022
 • Officiële Juryselectie Nederlands Theater Festival 2023 -  DARKMATTER
 • Officiële Juryselectie Het TheaterFestival Vlaanderen 2023 -  DARKMATTER
 • Genomineerd voor de VSCD Mime/Performance Prijs 2023 -  DARKMATTER
 • Genomineerd voor de VSCD Zwaan meest indrukwekkende dansproductie 2023 -  DARKMATTER
 • Winnaar BNG Bank Theaterprijs 2023 - DARKMATTER
 • Winnaar Regieprijs NNTF 2023 - DARKMATTER
 • Genomineerd voor de Acteursgilde Theaterprijzen 2023

In de pers

''Stereotypen worden bij danser én choreograaf Cherish Menzo op de kop gezet.''

NRC selecteerde Cherish Menzo in februari 2020 voor de '101 nieuwe talenten' in de categorie dansers en choreografen

“Ik denk dat ik op een bepaalde manier een stem geef aan een cultuur die je niet zo snel ergens anders ziet. Dat mis ik erg – deze vorm van performance en dans. Er bestaat zo’n grijze zone van wat we wel en niet tonen. Met deze voorstelling kies iker radicaal voor daar iets over te zeggen.”

Interview Het Parool met Cherish Menzo

''Componist Michael Nunes maakt een schitterende soundscape, dreigend en heftig. En zo is de hele performance van Menzo: op de grens van dreiging en verleiding, van vervreemding en verleidelijkheid. Een echt statement maakt Cherish Menzo niet, en dat is goed; ze dwingt je voor alles na te denken over je eigen manier van denken in stereotypen.''

Theaterkrant over Jezebel van Cherish Menzo / Frascati Producties

''Menzo is a force to be reckoned with, not only as a dancer, but also as a brave maker of her own work.''

Movement Exposed over Jezebel van Cherish Menzo / Frascati Producties

"De performance [D̶A̶R̶K̶MATTER] geeft een spannende en vervreemdende lading aan ‘donkere materie’"

★★★★ de Volkskrant over D̶A̶R̶K̶MATTER van Cherish Menzo / Frascati Producties / GRIP

"[D̶A̶R̶K̶MATTER is] niet alleen een fascinerende afdaling in het hart van de duisternis die in ons allemaal schuilt, maar ook een poëtische representatiekritiek die de rijkdom van het zwart zijn viert."

★★★★ De Standaard over D̶A̶R̶K̶MATTER van Cherish Menzo / Frascati Producties / GRIP

 

Producties