Eva Roefs

Cherish Menzo

Maker

Cherish Menzo (1988) studeerde in 2013 af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Urban Contemporary Dance) en was sindsdien te zien in werk van onder andere Eszter Salamon, Akram Khan, Leo Lerus, Hanzel Nezza, Benjamin Kahn, Olivier Dubois, Lisbeth Gruwez, Jan Martens en Nicole Beutler.

Na een uitgebreide internationale tour met JEZEBEL (2019) komt Cherish in 2022 uit met haar nieuwe voorstelling DARKMATTER.

Biografie

Cherish Menzo is een performer en performance-maker gevestigd in Amsterdam. Voor haar artistieke werk is ze geïnteresseerd in de transformatie van het lichaam op podium en in de 'belichaming' van verschillende fysieke beelden. Deze lijken op het eerste gezicht herkenbaar, maar door hun complexiteit en tegenstrijdigheid te benadrukken, stelt Cherish de schijnbare norm in vraag. Ze creëert in haar werk een universum waarin het zwarte lichaam centraal staat. Ze meandert tussen de nostalgie van de jaren 90 en 2000 (hiphop, rapteksten, sci-fi, manga) en speculatieve toekomsten. 

In 2016 maakte Cherish Menzo samen met Nicole Geertuida, EFES, een uitputtend duet waarin perfectie en feilbaarheid intrigerende vragen opriepen over hoe wij de mens het liefst zien. Sinds 2018 danst Menzo de solo Sorry, But I Feel Slightly Disidentified… van Benjamin Kahn. Een poging om een cartografie te maken van hoe we de ander ervaren en ontmoeten. Deze voorstelling vloeide voort uit een nauwe samenwerking die in 2017 startte in het kader van Fraslab (Frascati Producties). Vervolgens maakte Menzo LIVE (Het Veem, 2018), een kruising tussen een dansperformance en pop/rock concert in samenwerking met muzikant Müşfik Can Müftüoğlu.

In 2019 werkte Menzo verder bij Frascati Producties aan JEZEBEL, een dansvoorstelling geïnspireerd op het fenomeen Video Vixen uit de hip- hopclips van de jaren 90. Maar deze hedendaagse hiphophoney weigert gedefinieerd te worden door anderen en schudt haar imago op door te deconstrueren en te herdefiniëren. Cherish Menzo presenteerde een eerste proeve tijdens Fringe 2019 en ging vervolgens in november 2019 in Frascati in première. Na een uitgebreide internationale tour met JEZEBEL komt Cherish in 2022 uit met haar nieuwe voorstelling DARKMATTER.

Onderscheidingen en nominaties

  • Nominatie voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen - JEZEBEL
  • Winnaar Amsterdam Fringe Awards 2019 (Best of Fringe Award) - JEZEBEL
  • Winnaar International Bursary Award - JEZEBEL
  • Nominatie BNG Bank Theaterprijs 2021 - JEZEBEL
  • Selectie Het Theaterfestival in Vlaanderen / Theaterfestival Nederland - JEZEBEL
  • Winnaar Charlotte Köhler Prijs 2022

In de pers

Eva Roefs
'In haar danssolo Jezebel pleit Cherish Menzo voor een positiever vrouwbeeld: ‘Mijn moeder was ontroerd’'
Cherish Menzo in de Volkskrant

''Stereotypen worden bij danser én choreograaf Cherish Menzo op de kop gezet.''

NRC selecteerde Cherish Menzo in februari 2020 voor de '101 nieuwe talenten' in de categorie dansers en choreografen

“Ik denk dat ik op een bepaalde manier een stem geef aan een cultuur die je niet zo snel ergens anders ziet. Dat mis ik erg – deze vorm van performance en dans. Er bestaat zo’n grijze zone van wat we wel en niet tonen. Met deze voorstelling kies iker radicaal voor daar iets over te zeggen.”

Interview Het Parool met Cherish Menzo

''Componist Michael Nunes maakt een schitterende soundscape, dreigend en heftig. En zo is de hele performance van Menzo: op de grens van dreiging en verleiding, van vervreemding en verleidelijkheid. Een echt statement maakt Cherish Menzo niet, en dat is goed; ze dwingt je voor alles na te denken over je eigen manier van denken in stereotypen.''

Theaterkrant over Jezebel van Cherish Menzo / Frascati Producties

''Menzo is a force to be reckoned with, not only as a dancer, but also as a brave maker of her own work.''

Movement Exposed over Jezebel van Cherish Menzo / Frascati Producties

"De performance [D̶A̶R̶K̶MATTER] geeft een spannende en vervreemdende lading aan ‘donkere materie’"

★★★★ de Volkskrant over D̶A̶R̶K̶MATTER van Cherish Menzo / Frascati Producties / GRIP

"[D̶A̶R̶K̶MATTER is] niet alleen een fascinerende afdaling in het hart van de duisternis die in ons allemaal schuilt, maar ook een poëtische representatiekritiek die de rijkdom van het zwart zijn viert."

★★★★ De Standaard over D̶A̶R̶K̶MATTER van Cherish Menzo / Frascati Producties / GRIP

 

Producties