Julian Hetzel: Time Machine

Tijd is geld waard

In Time Machine van Studio Julian Hetzel worden productiviteit en efficiëntie bevraagd met een performance waarbij elke seconde telt.

De angst dat kunstmatige intelligentie onze banen overnemen komt van de overtuiging dat de tijd van machines goedkoper is dan die van mensen en dat het daarom loont. Maar is dat echt zo? 

Soms kost de tijd van mensen die machines bouwen en onderhouden meer dan menselijke arbeid. Banen zoals click-workers, crowdworkers of de Amazon Mechanical Turk (MTurk), laten zien dat het soms juist goedkoper is om mensen de taak van machines uit te laten voeren. Time Machine gaat over dit principe en vertaalt dit naar de technologie van de tijd zelf, namelijk: de klok.

Time Machine outsourcet de taak van de klok: in de 6-uur durende performance wordt de tijd om de paar seconden live uitgesproken door een sprekende klok. Dergelijke service bestaat ook in het echt: ondanks al onze smartphones bellen er maandelijks gemiddeld 17.000 mensen naar de telefoonlijn (0900-8002) waar de tijd wordt gemeld.

Time Machine was ontwikkeld als onderdeel van The Economy of Waiting (2014) en wordt nu, tien jaar na de première, opnieuw opgevoerd met de originele cast.

WORK WORK WORK

Tijdens WORK WORK WORK opent Frascati vier dagen lang haar deuren als museum voor performancekunst. Elke dag is het gebouw acht uur, een werkdag, geopend. Dries Verhoeven co-cureert het programma met eigen werk en dat van anderen tot een groot aantal performances, beeldende kunst- en videowerken over de relatie tussen werkgever, werknemer en (kunst)consument. Gezamenlijk onderzoeken de kunstenaars de politiek van het werkende lichaam anno nu en in de toekomst.


Bekijk hier de andere werken van WORK WORK WORK