Benning Gladkova

Naomi Velissariou

Naomi Velissariou (België,1984) gebruikt filosofische, wetenschappelijke, populaire en persoonlijke denkbeelden als grondslag voor voorstellingen met een rijke beeldtaal. Haar hoofdthema is de hedendaagse vloeibare identiteit en de manier waarop deze bewust wordt ingezet via beeld en media.

De Vlaams-Griekse Naomi behaalde een mastergraad theater-, film- en literatuurwetenschap aan de Universiteit Antwerpen en rondde in 2012 de acteursopleiding af aan de Toneelacademie Maastricht. Bij Frascati Producties maakte ze de solo Mr Jones (2012, tekst Rik van den Bos) waarin ze a.d.h.v. dramaturgische constructies een beeld schiep van de liefde.

Daarop volgde A Tragedy (simplified) (2013), waarin ze haar ambigue verhouding tot vaderland Griekenland en de stad van haar jeugd (Genk) samensmolt tot een postmodern familie-epos. Naomi won met de voorstelling de TAZ KBC jongtheatermakersprijs 2014. I See You (2014, tekst Rik van den Bos), een deconstructie van Sartres Huis Clos, gemixt met een hedendaagse reality-tv kijkhouding.

Begin juni 2015 kwam Intervention uit: een spelshow annex sitcom over identiteit. Intervention werd herfst 2015 hernomen. Op 8 april 2016 ging de voorstelling Q&A in première en aansluitend op tournee door Nederland en België. Q&A werd wederom geschreven door Rik van den Bos en was een hedendaagse mythe over de maatschappelijke angst die onder onze huis is gekropen.

In januari 2017 kwam Sontag uit, de laatste Frascati-productie van Naomi. Geen biografie maar een larger-than-life droomwereld, bevolkt door de demonen en iconen uit het werk van een van de meest spraakmakende denkers uit de 20ste eeuw: Susan Sontag.

Inmiddels is Naomi vast verbonden aan Theater Utrecht waar zij onder meer de trilogie Permanent Destruction uitbrengt.

In de pers

"Sontag is verrassend: licht-absurdistisch, en eerder dan een rechttoe, rechtaan portret, de verbeelding van een angstaanjagende innerlijke wereld die een diepe eenzaamheid ademt."

de Volkskrant ★★★★