@ Konrad Fersterer

Boris Nikitin

Maker

Boris Nikitin is theaterregisseur en auteur. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste theatermakers in het hedendaagse Duitstalige theater.

Zijn producties, teksten en happenings gaan over de representatie en productie van identiteit en werkelijkheid. Ze overschrijden de grenzen van illusietheater en performance, van documentaire en propaganda. 

In 2017 stond hij in Frascati met zijn productie Hamlet en in 2022 mochten we hem tijddens Frascati International weer ontvangen met Attempt on Dying.

Biografie

Boris Nikitin, geboren in Bazel als zoon van Oekraïens-Slowaaks-Frans-Joodse immigranten, is theaterregisseur en auteur. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste theatermakers in het hedendaagse Duitstalige theater. Al meer dan dertien jaar gaan zijn producties, teksten en happenings over de representatie en productie van identiteit en werkelijkheid. Ze overschrijden de grenzen van illusietheater en performance, van documentaire en propaganda.

Nikitins werken zijn rauw, confronterend, maar altijd precies gecomponeerd en altijd op zoek naar de grenzen en breekpunten van de esthetiek. "Als weinig anderen leidt Boris Nikitin het theater momenteel naar een kritisch punt", schrijft het Duitse vaktijdschrift Theater heute.  

In zijn meest recente werken en teksten gaat Nikitin steeds vaker in op de relatie tussen kunst en ziekte. In 2017 ontving hij voor zijn complete werken de J.M.R. Lenz Dramaprijs van de stad Jenaen in 2020 de Zwitserse Theaterprijs.

Zijn toneelstuk Attempt on Dying werd geselecteerd voor het Zwitserse Theatertreffen in 2021. Zijn stuk First Season. 20 Jahre Big Brother werd uitgenodigd voor de Mülheim Theaterdagen van 2021 als een van de beste Duitstalige toneelstukken. 

Attempt on Dying in de pers

"A radical and at the same time tender text"
★★★★ Bayrischer Rundfunk

"The Basel theatre maker tears down the fourth wall between himself and his subjects."
★★★★ Basler Zeitung

"This anti-theatre has exactly what many productions lack: urgency and courage. It's theatre at its zero point. But it's precisely in this radicalism that this evening's pathos arises."
★★★★ bz

"Starting from the story of his father's death, Nikitin comes to very far-reaching and reflective thoughts about the relationship between inside and outside, about how we construct the world and what it does to us." ★★★★ Swiss National Broadcast

"Attempt on Dying is not so much about death, but about life."
★★★★ Süddeutsche Zeitung

Producties