Endless February: tekstlezing en nagesprek hedendaagse Oekraïense stukken

Met de reeks Endless February geeft Frascati Producties samen met de regisseur Iana Guzdenko, actrice Alesia Andrushevska en De Balie een menselijk gezicht aan de oorlog door hedendaagse Oekraïense toneelstukken te presenteren. Tijdens de tweede editie op di 25 apr presenteert o.a. acteur Mark Kraan een tekstlezing van Take the Rubbish Out, Sasha. Na de lezing gaan de makers en acteurs in gesprek met het publiek.  

 

Tijdens de eerste editie stonden nieuwe korte toneelstukken centraal, geschreven in Oekraïne tijdens het eerste jaar na de Russische inval op 24 februari 2022.

''Endless February is een waardevolle eerste stap in een ontmoeting tussen Oekraïense theatermakers en Nederlandse productiehuizen en hun publiek. Op deze avond al worden allerlei perspectieven op de oorlog aangeboden die een stuk dichter op de huid komen dan menig nieuwsbericht in de media.'' Theaterkrant

Take the Rubbish Out, Sasha 

Voor deze tweede editie is juist een bestaande tekst uitgekozen van de in Kiev wonende toneelschrijver Natal'ya Vorozhbit, Zij schreef het magisch-realistische toneelstuk Take the Rubbish Out, Sasha in 2014, toen het Russische leger de Donbas-regio in Oost-Oekraïne annexeerde. Een jaar later bezette het Russische leger de Krim in Zuid-Oekraïne. 
 
In het stuk ziet Sasha, een kolonel in het Oekraïense leger die aan hartfalen is overleden, zijn weduwe Katia en stiefdochter Oksana zijn begrafenisfeest voorbereiden. Een jaar later zal het land worden overspoeld door gebeurtenissen die de doden kunnen doen herrijzen. Sasha is klaar om te worden opgewekt, maar zijn familie nog niet.

Acteurs en makers editie dinsdag 25 april

Iana Gudzenko studeerde drama in Kiev (master) en is Alumnus van de European Theatre Convention 2019/22. Naast dat ze hoofdregisseur was van het Zaporozhye Theater –Laboratorium Vie van 2019-2021 en vele professionele theaterproducties opgevoerd heeft, werkt ze ook al meer dan 10 jaar als dramadocent. In Nederland heeft ze samengewerkt met De Toneelmakerij, AJTS, De Krakeling en De Balie.  

Alesia Andrushevska is een Oekraïense theater- en filmactrice die Oekraïne verliet na de Russische invasie. Ze is lid van de National Union of Theatre Workers of Ukraine. Dit seizoen speelt ze in Women in Troy, as told by our mothers door Dood Paard/Tiago Rodrigues. 

Oksana Borbat was van 2016 tot 2019 een ensemble acteur in het Wild Theater in Oekraïne en speelde in meer dan 24 films. Toen de oorlog uitbrak, verhuisde ze naar Amsterdam waar ze vrienden en collega's opzoekt en verenigt binnen het theater. Zo regisseerde ze onlangs een kindervoorstelling die in 2022 in Amstelveen in première ging. 

Mark Kraan is een veelzijdige acteur die debuteerde bij Het Nationale Toneel in regie van Erik Vos, werkte met Erik Whien bij Toneelgroep Oostpool en was vier jaar verbonden was aan Het Zuidelijk Toneel. Met Cinema van Toneelgroep Oostpool in regie van Jeroen De Man won hij in 2019 de Arlecchino en voor zijn rol als Ernest Louwes in de film De Veroordeling kreeg hij een Gouden Kalf nominatie. In 2022 was hij opnieuw voor een Arlecchino genomineerd voor zijn rol in Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht in regie van Pieter Kramer.