© Eva Roefs

Ira Brand

Maker

Ira Brand is kunstenaar, schrijver, performance-maker en curator. Ze gebruikt persoonlijke uitgangspunten om over bredere sociale, politieke en formele kwesties te spreken. Een huidig thema waar zij zich veel mee bezighoudt is macht en hoe die wordt gevoeld en uitgeoefend, met in het bijzonder via taal, gender en verlangen. In april 2023 ging ze in première bij Frascati Producties met Commitment Phobe

Biografie

In 2007 studeerde Ira Brand af aan het Dartington College of Arts (VK) en voltooide in 2019 de DAS Theatre Masters in Amsterdam, waar ze nu gevestigd is. Ira's werk kenmerkt zich als interdisciplinaire live performances, van solovoorstellingen tot een-op-een stukken, duetten en participatief werk. Hierin maakt ze gebruik van persoonlijke uitgangspunten om bredere sociale en politieke thema's aan te kaarten. Een van de thema's waar ze zich momenteel mee bezighoudt is macht en hoe die wordt gevoeld en uitgeoefend – in het bijzonder via taal, gender en verlangen. Hierover maakte ze onder andere Ways to Submit (2019), een fysieke één-op-één performance over dominantie en submissie. 

Voor Ira is de relatie met haar publiek is een essentieel aspect binnen haar werk. Voor haar performances maakt ze gebruik van tekst, video, (auto-)biografieën, gevonden materiaal, fysieke werkwijzen en onderzoeks- en interviewprocessen. Hiermee wil ze ruimtes creëren waarin de dubbelzinnigheden en inconsistenties van het dagelijks leven erkend kunnen worden; ruimtes waarin intens gevoeld en kritisch nagedacht kan worden; ruimtes voor openheid, discipline én ruimtes voor plezier. Daarin is ze geïnteresseerd in het bereiken van nieuwe lichamelijke toestanden, het verkennen van fysieke obstakels, uitputting (en de losheid en de uitgesprokenheid die hiermee ontstaat) en (een gebrek aan) beheersing.

Sinds 2022 is Ira Brand verbonden aan Frascati Producties. Al eerder presenteerde ze hier haar onderzoek Commitment Phobe, tijdens Fraslab (Frascati Producties, 2020), op basis waarvan ze later de voorstelling like the party has been cancelled maakte. De voorstelling is in coproductie met Festival Cement in maart 2022 in première gegaan. Hierna zette Ira dit onderzoek door en verscheen in april 2023 haar nieuwste voorstelling bij Frascati Producties, met eveneens de titel: Commitment Phobe.

Ira presenteerde haar werk in Het Verenigd Koninkrijk en internationaal, onder andere in Malavoadora Porto, Matadero Madrid, Kanagawa Arts Theatre Yokohama, Hessisches Landestheater Marburg, Studiobühne Köln, Monty Kultuurfaktorij Antwerpen, The Basement Auckland, en Abrons Arts Centre New York. Ook is ze een van de codirecteuren van Forest Fringe, een bekroond kunstenaarscollectief waarmee ze tien jaar lang een festivallocatie op Edinburgh Fringe leidde. In die hoedanigheid heeft ze als kunstenaar en curator projecten uitgevoerd in Londen, Hong Kong, Auckland, Lissabon, Kanazawa, en Salvador da Bahia.

In de pers

"Zelfgebouwde machine toont interessante spanning tussen twijfel en zekerheid."

Theaterkrant over Commitment Phobe

"Knippen, plakken en schuiven om het brein te triggeren."

Theaterkrant over Like the party has been canceled

"Ways to submit is een boeiend sociaal spel."

Theaterkrant over Ways to Submit

"A fantastic and constantly surprising piece of theatre that discusses power on multiple levels." 

★★★★ The Spy in the Stalls (UK) over Ways to Submit

Producties