Ira Brand is kunstenaar, schrijver, performance-maker en curator. Ze gebruikt persoonlijke uitgangspunten om over bredere sociale, politieke en formele kwesties te spreken. Een huidig thema waar zij zich veel mee bezighoudt is macht en hoe die wordt gevoeld en uitgeoefend – in het bijzonder via taal, gender en verlangen. 

Biografie

Ira is kunstenaar, schrijver, performance-maker en curator. Ze studeerde in 2007 af aan het Dartington College of Arts (VK) en voltooide in 2019 de DAS Theatre Masters in Amsterdam, waar ze nu gevestigd is. Ze maakt interdisciplinaire live performances: solo podiumvoorstellingen, een-op-een stukken, duetten, of participatief werk. Ze gebruikt persoonlijke uitgangspunten om over bredere sociale, politieke en formele kwesties te spreken. Een huidig thema waar zij zich veel mee bezighoudt is macht en hoe die wordt gevoeld en uitgeoefend – in het bijzonder via taal, gender en verlangen. 

In haar werk wil ze een ruimte creëren waarin we de dubbelzinnigheden en inconsistenties van het hedendaagse leven die soms moeilijk in beeld te brengen zijn kunnen erkennen. Ze wil ruimtes creëren waarin intens gevoeld en kritisch nagedacht kan worden; ruimtes van zowel openheid als discipline. En ze wil ruimtes voor plezier creëren. De relatie met het publiek is een kernmateriaal in al haar werk en ze maakt gebruik van tekst, video, auto/biografie, gevonden materiaal, onderzoeks- en interviewprocessen, en fysieke werkwijzen. Ze is geïnteresseerd in het bereiken van bepaalde lichamelijke toestanden, de losheid en de uitgesprokenheid die veroorzaakt worden door uitputting, obstakels, of een gebrek aan beheersing.

Sinds 2022 is Ira verbonden aan Frascati Producties. Tijdens Fraslab (Frascati Producties, 2020) presenteerde ze haar onderzoek Commitment Phobe, op basis waarvan ze later de voorstelling like the party has been cancelled maakte. De voorstelling is in coproductie met Festival Cement in maart 2022 in première gegaan. Op dit moment zet Ira Brand haar onderzoek door en verschijnt in het voorjaar van 2023 haar nieuwste voorstelling bij Frascati Producties, met eveneens de titel: Commitment Phobe.

Ira's werk werd gepresenteerd in het Verenigd Koninkrijk en internationaal, onder andere in Malavoadora Porto, Matadero Madrid, Kanagawa Arts Theatre Yokohama, Hessisches Landestheater Marburg, Studiobühne Köln, Frascati Amsterdam, Monty Kultuurfaktorij Antwerpen, The Basement Auckland, en Abrons Arts Centre New York. Ook is ze een van de codirecteuren van Forest Fringe, een bekroond kunstenaarscollectief waarmee ze tien jaar lang een festivallocatie op Edinburgh Fringe leidde. In die hoedanigheid heeft ze als kunstenaar en curator projecten uitgevoerd in Londen, Hong Kong, Auckland, Lissabon, Kanazawa, en Salvador da Bahia.

In de pers

© Eva Roefs
"Het fragmentarische en samengestelde werk dat zo ontstaat laat de kijker vrij associëren. Daarbij zet Brand haar lichaam en de ruimte in om een paar prikkelende vraagtekens te plaatsen bij de kaders van het verhalen vertellen."
Theaterkrant

Producties