Afrovibes 2022

Rupture | Rapture

Festival of art and performance from and about Africa 

5 t/m 9 oktober is de 19e editie van het Afrovibes Festival in Frascati 

Op 5 oktober start de 19e editie van het Afrovibes Festival met actuele dans en theater uit West en Zuid-Afrika. Artistieke leider Jay Pather en programmeur Marjorie Boston hebben opnieuw een programma gemaakt dat de diversiteit en kracht van verandering in het Afrikaanse continent laat zien.

Met makers en kunstenaars Babacar Cissé (Senegal), Nadia Beugré (Ivoorkust), Lulu Mlangeni en Kwanele Finch Thusi (Zuid-Afrika), Elisabeth Tambwe (Congo/Oostenrijk), Merlin Nyakam (Kameroen/Frankrijk), Syowia Kyambi (Kenia). En natuurlijk muziek met DJ’s en nagesprekken met de makers. Alles onverminderd in het teken van spannend werk, theater, dans, performance  en experiment uit actueel Afrika.  

Artistiek leider is de Zuid-Afrikaanse choreograaf Jay Pather. Programmeur en curator in Nederland is Marjorie Boston. Gastcurator in 2022 is de Senegalese choreograaf Babacar Cissé. 

Thema van Afrovibes 2022: Rupture | Rapture

De verrukking en het plezier dat we krijgen uit ons contact met anderen. En de verscheurdheid en ontwrichting die kan ontstaan tussen mensen en culturen. Het is de spanning tussen ontmoeting en ontwrichting die Afrovibes dit jaar op de voorgrond plaatst. Veel actuele Afrikaanse kunstenaars werken op het breukvlak van deze spanning die vaak tastbaar en voelbaar is.

Het programma heeft dit jaar een bijzondere focus op makers en kunstenaars uit West-Afrika en de Afrikaanse diaspore in Europa. Het is de nabijheid en vaak heftige geschiedenis tussen West-Afrika en Europa die deze regio zo bijzonder maakt en uitgangspunt is in de programmering met actuele dans, theater, performance, spoken word, muziek, mode en beeldende kunst. Maar ook dit jaar weer met een actuele dansvoorstelling en performance uit Zuid-Afrika. 

Openingsavond Afrovibes woensdag 5 oktober

Op woensdag 5 oktober opent Afrovibes met een avondvullend programma vol dans, theater en muziek. Wanneer je een ticket koopt voor één van de (of beide) voorstellingen in Frascati 1 (L'Homme Rare om 19:30 en/of La Dernière Danse du Monarque om 22:00) krijg je tevens gratis toegang voor de voorstellingen in Frascati 2 en 3 en het programma in het theatercafé. Een ticket voor Frascati 1 garandeert echter geen plek voor Frascati 2 en 3. Voor deze zalen geldt vol=vol.

18.30 – kassa open / inloop

19:00 – Officiële opening festival

19:30 – Dansvoorstelling L’Homme Rare (Nadia Beugré) - Frascati 1

20:45 -  Performance Cible (Éric Androa) - Frascati 2

20:45 -  Performance Kaspales Playground (Syowia Kyambi) - Frascati 3

20:45 – Artistic talk met Nadia Beugré

21:00 – Muziek DJ Allstar Fresh

22:00 – La Dernière Danse du Monarque - Frascati 1

23:00 – Afterparty met DJ Allstar Fresh

De hele avond is de expositie R!ot by Design van grafisch ontwerper Sindiso Nyony te zien.
Host van het programma is Jennifer Muntslag.

Programma
van 3