Eva Roefs

Hanna Timmers

Maker

Hanna Timmers beheerst de kunst om binnen korte tijd met grote groepen mensen een authentiek en krachtig verhaal te vertellen. Hanna’s projecten opereren vaak in de openbare ruimte en zijn onderzoeksgericht en participatief. Ook verbindt ze lokale (onzichtbare) verhalen en geschiedenis aan de complexe tijd waarin we nu leven.

Begin 2022 werkte Timmers samen met Gerbrand Bos bij Frascati Producties aan haar solovoorstelling Daar buiten de ring.

Biografie

Hanna Timmers studeerde in 2010 af als theaterdocent aan De Theaterschool in Amsterdam. Sindsdien werkte zij bij o.a. Frascati Producties, MAAS, ITA en NTjong als docent en maker. Timmers was 10 jaar lang verbonden aan Theater Na de Dam waar ze de drijvende kracht was achter de meer dan 40 (inter)nationale jongerenprojecten. Zij maakt altijd ‘in context’ en vaak in de openbare ruimte. Haar voorstellingen verbinden lokale (onzichtbare) verhalen en geschiedenis aan de ingewikkelde tijd waarin we nu leven. 

Binnen Frascati's programmalijn De (on)vertelde stad ontwikkelde Timmers vanaf 2017 de reeks Radio Van Deyssel, samen met social designer Luca van Slagmaat. In deze theatrale radioserie in Amsterdam Nieuw-West kwamen verhalen uit de buurt in onverwachte ontmoetingen samen. Vier keer per jaar maakte ze een voorstelling met en voor buurtbewoners en zette daarnaast diverse sociaal-artistieke interventies op. In 10 bijzondere afleveringen van Radio van Deyssel gaf Timmers samen met twee professionele acteurs en verschillende buurtbewoners de gemeenschap een gezicht en de buurt een stem.

Inmiddels is het tot mini-theater verbouwde winkelpand dat Rochdale ter beschikking stelde voor de serie uitgegroeid tot theatrale ontmoetingsplaats van de buurt: Theater van Deyssel. Het mini-theater programmeert sinds 2019 kleinschalige programmering, bijzondere eigen producties en podiumactiviteiten met en vanuit de buurt. Hoewel de meeste Radio van Deyssel-delen in een volgepropt Theater van Deyssel plaatsvonden, ontwikkelde Timmers ook tijdens de pandemie inventieve manieren om werk te blijven maken. Zo maakte zij solo’s aan de voordeur, een luisterwandeling en als afsluiting van de reeks een zeer goed bekeken en beluisterde 12 uur durende live radioshow. 

In het voorjaar van 2022 werkte Timmers samen met Gerbrand Bos bij Frascati Producties aan haar solovoorstelling Daar buiten de ring, die begin maart 2022 in Frascati te zien was. Hierin reflecteert ze op haar vier jaar werken in de Van Deysselbuurt. In april 2022 was de voorstelling te zien binnen een uitgebreid contextprogramma over sociaal-artistiek werk.

Naast haar werk bij Frascati Producties ontwikkelt Timmers samen met Gianni Noten de voorstelling Wij zijn de stad (2022) bij MAAS theater en dans en HNTjong en is zij als eindregisseur betrokken bij de voorstellingen van Marleen Hendrickx. 

In de pers

"Daar buiten de ring nodigt ons uit om onze vooroordelen aan de kant te zetten, uit onze schulp te kruipen en een connectie te maken met de mensen die om ons heen leven. Achter het beeld van een problematische wijk kan een hoop schoonheid schuilgaan."

Theaterkrant over Daar buiten de ring

''Radio van Deyssel #10 toont ons dat de behoefte naar het gedeelde en troostende karakter van kunst misschien wel groter dan ooit is''

Theaterkrant over Radio van Deyssel #10 

''Juist de gefnuikte poging om tóch nog verbintenis aan te gaan maakt deze audiowandeling zo ontroerend''

Theaterkrant over Radio van Deyssel #8

''En daar staat plots niet alleen ons buurmeisje, maar ook de troef van de voorstelling voor me''

In "Ik wil wel mee naar binnen", een column door Hanna Timmers in Theatermaker

''Volgens theatermaker Hanna Timmers zijn bewoners nieuwsgierig en enthousiast''

"Wachten op ontwikkelkader voor vernieuwing Slotermeer" in NUL20

Producties 

Hanna Timmers / Frascati Producties
Daar buiten de ring (2021)
Vier jaar lang werkte theatermaker Hanna Timmers in de Lodewijk van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw-West. Gebaseerd op die ervaring maakt zij nu Ren vertelling over Nieuw-West vanuit drie verschillende perspectieven.
Hanna Timmers / Frascati Producties i.s.m. Rochdale
Radio Van Deyssel #10 Afscheid (2021)
De laatste aflevering van de theaterserie Radio van Deyssel is een NON STOP RADIO SHOW. Iedereen die meespeelde, meewerkte of ooit te gast was in een van de eerdere Radio van Deyssel-voorstellingen is uitgenodigd om deze laatste aflevering met bijzondere gasten bij te wonen.
Hanna Timmers / Frascati Producties i.s.m. Rochdale
Radio van Deyssel #9 Iedereen alleen (2021)
In de negende aflevering van Radio van Deyssel zoomen we in op het individu. In een tijd waarin je op jezelf bent teruggeworpen, heeft iedereen een eigen verhaal.
Hanna Timmers / Frascati Producties i.s.m. Rochdale
Radio van Deyssel #8 Wie we zijn (2020)
Op 5, 6 en 7 juni 2020 nam Hanna Timmers met haar team de bezoekers van Radio van Deyssel mee op luisterwandeling door de Van Deyssel. Speciaal voor iedereen die geen ticket kon bemachtigen (ze waren al in 15 minuten uitverkocht) maakte ze samen met de acteurs een speciale thuisluisterversie. Voor iedereen die Radio van Deyssel en haar community wel óf juist niet kent.
Hanna Timmers / Frascati Producties i.s.m. Rochdale
Radio van Deyssel #7 In Beweging (2020)
Vanuit Theater van Deyssel in de Lodewijk van Deysselstraat zoeken theatermaker Hanna Timmers en social designer Luca van Slagmaat naar de (on)vertelde verhalen van de buurt. In iedere aflevering van Radio van Deyssel staat een ander thema centraal en ontmoeten ze nieuwe gasten.
Hanna Timmers / Frascati Producties i.s.m. Rochdale
Radio van Deyssel #6 Je moeder! (2019)
Voor de zesde aflevering onderzoekt Radio van Deyssel de relatie die buurtgenoten hebben met hun moeder. Hoe beïnvloedt deze vrouw, jouw moeder, wie je bent en hoe jij je leven inricht?
Hanna Timmers / Frascati Producties i.s.m. Rochdale
Radio van Deyssel #5 Laat zich horen (2019)
In de vijfde aflevering gaat Radio van Deyssel op zoek naar de actieve en participerende burgers van de Lodewijk van Deysselbuurt: wie zijn de mensen die zich druk maken bij de bewonersvereniging, de voetbalclub en de VVE?
Hanna Timmers / Frascati Producties i.s.m. Rochdale
Radio van Deyssel #4 Naar buiten! (2019)
Hoe is het om samen te leven met al dat groen om je heen? Radio van Deyssel stapt naar buiten op zoek naar verhalen over groene vingers, rattennesten in de bosjes en de oudste boom van de buurt.
Hanna Timmers / Frascati Producties i.s.m. Rochdale
Radio van Deyssel #3 Werkt (2019)
In deel 3 staat werken centraal. Zo filosofeert de buurt over de betekenis van werk in je leven en gaat Hanna langs bij de bakker, de telefoonshop en de wasserette: want wat gebeurt daar nu eigenlijk de hele dag en welke verhalen schuilen tussen de koopwaar?
Hanna Timmers / Frascati Producties i.s.m. Rochdale
Radio van Deyssel #2 Wat we vieren (2018)
Deel 2 gaat over wat we vieren: een verjaardag, kerst, het suikerfeest of Holi. Over wat we samen vieren en wat je stiekem in je eentje viert als niemand kijkt. Samen met jonge en oudere buurtbewoners zet Radio van Deyssel in december het pand aan de Lodewijk van Deysselstraat 91 voor even in een feestelijk licht.
Hanna Timmers / Frascati Producties i.s.m. Rochdale
Radio van Deyssel #1 Goed wonen (2018)
In deel 1 kruipen acteurs Ellik Bargai en Sam Ghilane in de rol van radiopresentator en laten de mensen van de Lodewijk van Deysselbuurt voor het eerst aan het woord. Wie is de Van Deyssel? Wie wonen, werken en leven hier? Met wisselende gasten en optredens van buurtbewoners, lokale kunstenaars en deskundigen.