© Eva Roefs

Ika Schwander

Maker

Ika Schwander (1999) maakt beeldende voorstellingen, films en installaties. Ze studeerde Fine Art aan Central Saint Martins in Londen en rondde in 2023 de performance-opleiding af aan Toneelacademie Maastricht met de afstudeervoorstelling è vero è vero è vero. In maart 2024 verschijnt haar eerste voorstelling bij Frascati Producties of all your soft words and strange ways.

Biografie

De Frans-Nederlandse regisseur en performer Ika Schwander werkt het liefst op het grensgebied tussen verschillende media, waaronder film, performance en installatiekunst. Ze maakt werk over thema’s als trauma, zorg, religie, ecologie en de dood. Hierbij blijft ze in een constante dialoog met anderen en de wereld om haar heen en gaat ze op zoek naar frictie, zowel in vorm als inhoud, verbindt ze het verleden met het heden en mengt ze fictie met non-fictie. In een wereld waarin alles wordt gesimplificeerd, wil Ika aanzetten tot een ‘meervoudig voelen’.

Ika studeerde Fine Art aan Central Saint Martins in Londen en de performance-opleiding van de Toneelacademie van Maastricht (2023). Hiervoor liep ze stage bij Jan Decorte en Sigrid Vinks (Jamai je n’oublierai la mort) en Benjamin Abel Meirhaeghe (Madrigals). Ze viel op met haar afstudeervoorstelling é vero, é vero, é vero, over de nasleep en tijdloosheid van seksueel geweld, later getoond op verschillende podia en festivals waaronder Theater Cement, Frascati, Theater aan Zee (BE) en Monty (BE). 

Naast haar werk binnen theater, maakte Ika het afgelopen jaar onder andere de korte film Prosecco Wisdom met Lizzy Deacon (VK), te zien op internationale filmfestivals waaronder The 60th Ann Arbor Film Festival (Michigan), LUX Moving Image (London), London Short Film Festival (Rio Cinema), IndieLisboa (Lissabon) Monumental Callao Gallery (Peru) en LUFF Festival (Lausanne). Daarnaast toonde ze werk in musea en expositieruimtes waaronder Museum Ludwig (Cologne) en Marres Huis voor Hedendaagse Cultuur (Maastricht).

In maart 2024 debuteert Ika bij Frascati Producties met haar voorstelling of all your words and soft strange ways, een mix van videokunst en performance. Geïnspireerd door klimaatactivist Julia Butterfly Hill, die al op jonge leeftijd moest herstellen van een auto-ongeluk, onderzoekt ze met hoe het (zieke) lichaam zich verhoudt tot een wereld in verwoesting. Ika deelt het podium met de 61-jarige Braziliaanse choreograaf en performer Marcelo Evelin, in een duet tussen twee generaties. De voorstelling gaat in première op woensdag 6 maart bij Frascati en is ook te zien op Festival Cement 2024. 

In de pers

Producties