JEZEBEL

Cherish Menzo in coproductie met Frascati Producties
di 5 nov ’19 - zo 27 jun ’21
Kan Jezebel het controversiële stereotype dat wordt geassocieerd met de zwarte hiphop-honey deconstrueren?
di 5 nov ’19
-
zo 27 jun ’21

JEZEBEL is een dansvoorstelling geïnspireerd op de Video Vixens: uitdagende vrouwelijke modellen die eind jaren ‘90 verschenen in hiphop videoclips op MTV. 

De Vixens dansten schaars gekleed op de door mannen gedomineerde muziek. Toch was hun invloed groot: het waren vaak de Vixens die de esthetiek van de videoclips en de populariteit van de artiest bepaalden. Ze waren hyper-sensueel, volgden het stereotype van Ride or Die maar ze waren ook sterk en onafhankelijk.

Jezebel weigert gedefinieerd te worden door anderen. Zij navigeert door het landschap van de hiphopcultuur en zoekt naar manieren om haar imago zelf op te eisen. Kan Jezebel het controversiële stereotype dat wordt geassocieerd met de zwarte hiphop-honey deconstrueren? Hoe herdefinieert deze video-girl zichzelf anno 2019?

Nominatie BNG Bank Theaterprijs 2020 (uitreiking september 2020).

Uit het juryrapport: "Met Jezebel beweegt Cherish Menzo ergens tussen dans en performance. Ze neemt ons mee op een vertraagde en gedeconstrueerde videoclip met een video vixen centre stage. Met minimale middelen weet zij krachtig de iconografie van deze overgeseksualiseerde vrouw theatraal te maken. De vixen die Menzo "creëert" evolueert en spreekt tot de verbeelding, ook bij het publiek dat wellicht niet thuis is in deze wereld. De jury is onder de indruk van de keuzes die Menzo maakt in het tonen van haar hoofdpersonage. Tegen de verwachtingen in kiest Menzo voor de verstilling. Startend met stilering, wordt het tempo opgepakt en het personage letterlijk en figuurlijk opgeblazen. Met Jezebel weet Menzo op originele wijze het icoon van de zwarte vrouw in hiphop cultuur van een nieuw perspectief te voorzien."

Onderdeel van

In de pers

Interview Het Parool met Cherish Menzo

"Componist Michael Nunes maakt een schitterende soundscape, dreigend en heftig. En zo is de hele performance van Menzo: op de grens van dreiging en verleiding, van vervreemding en verleidelijkheid. Een echt statement maakt Cherish Menzo niet, en dat is goed; ze dwingt je voor alles na te denken over je eigen manier van denken in stereotypen." Keuze van de Criticus in Theaterkrant

"Menzo is a force to be reckoned with, not only as a dancer, but also as a brave maker of her own work." Movement Exposed

Vanaf 2019 werkt Menzo verder bij Frascati Producties: de voorstudie van JEZEBEL werd gepresenteerd tijdens Fringe en Cherish Menzo won er zowel de best of Fringe Award als de International Bursary mee. De jury van Fringe 2019: "Menzo laat zien dat ze een zeer sterke performer is, die moeiteloos kan wisselen van vrouwelijk naar mannelijk en dierlijk. Ze is betoverend en houdt je elke seconde vast."

concept/choreografie/performance Cherish Menzo lichtontwerp/techniek Niels Runderkamp muziek Michael Nunes kostuum Daniel Smedeman dramaturgie Renée Copraij advies Berthe Spoelstra, Christian de Yav & Nicole Geertruida zangcoach Shari Kok-Sey-Tjong coproductie Frascati Producties verkoop GRIP campagnebeeld Tatchatrin Choeychom met steun van Amsterdams Fonds voor de Kunst met dank aan Benjamin Kahn en Centre Chorégraphic Le Château

Stereotypen worden bij danser én choreograaf Cherish Menzo op de kop gezet.

NRC selecteerde Cherish Menzo in februari 2020 voor de '101 nieuwe talenten' in de categorie dansers en choreografen (9 stuks).