© Helene Harder

Afrovibes: Boujloud – The Man in Skins

Kenza Berrada (MA)
wo 2 okt ’24 en do 3 okt ’24
Verzwegen thema's bespreekbaar maken.
wo 2 okt ’24
en
do 3 okt ’24

In Boujloud – The Man in Skin worden de sociale, juridische en politieke tegenstellingen van de Marokaanse samenleving aangekaart die ervoor zorgen dat er niet over misbruik en incest wordt gesproken.

De Marokkaanse regisseur Kenza Berrada vroeg verschillende vrouwen van haar generatie wat het woord toestemming voor hen betekende. Een van hen vertelde haar iets waar niemand in andere verhalen over had durven spreken. "Ik dacht niet dat mijn verhaal iemand zou interesseren", zei ze. Als reactie op haar getuigenis creëerde Berrada Boujloud – The Man in Skins en gaf zo een stem aan alles wat vaak verborgen blijft: het slachtoffer, de agressor, het incest, het misbruik, de getuigen, degenen die het wisten en degenen die het niet wilden weten.

Boujloud is een personage uit een eeuwenoude Marokkaanse rite: hij draagt bloedige schapenvachten en is de incarnatie van wat taboe en verboden is en onuitgesproken blijft. De rite vertelt over een legende die zijn oorsprong vindt in het idee van goddelijke vergelding. Het stuk gebruikt deze legende om sociale, juridische en politieke tegenstellingen van de Marokkaanse samenleving aan te kaarten. Met Boujloud – The Man in Skin vraagt Berrada zich af: hoe kunnen we van ons laten horen?

Deze voorstelling was eerder te zien bij Jassad Festival Marrakech 2022, Latitudes contemporaines Lille 2023 en Centre Culturel Les Étoiles Fès 2023. 

  • Duur: 60 min.
  • Engelse gesproken met enkele stukken in het Frans (met Engelse ondertiteling).
  • Nederlandse première: 2 oktober

Credits

regie Kenza Berrada video Maud Neve geluid Kinda Hassan