© Mariane Silva

Afrovibes: FAKE NEWS

Nelisiwe Xaba (ZA)
wo 2 okt ’24 en do 3 okt ’24
Een dansvoorstelling over de toename van desinformatie.
wo 2 okt ’24
en
do 3 okt ’24

FAKE NEWS verkent de concepten desinformatie, samenzweringstheorieën en wetenschapsontkenning en brengt deze samen in een wervelende dansvoorstelling. Live performance vloeit over in animatie en de grenzen tussen lichaam en scherm, realiteit en schijn vervagen.

In FAKE NEWS combineert de Zuid-Afrikaanse choreograaf Nelisiwe Xaba performance en digitale kunst. Ze verkent de concepten desinformatie, samenzweringstheorieën en wetenschapsontkenning waarvan hun invloed op sociale media en traditionele media niet meer weg te denken is. FAKE NEWS laat zien hoe de media een verleidelijke wereld van zingeving creëren en deze verpakt in nepnieuws. Xaba deconstrueert deze wereld in een dansvoorstelling waarin de live performance overgaat in animatie en waarbij grenzen tussen lichaam en scherm, realiteit en schijn vervagen.

De voorstelling geeft kritiek op de hedendaagse sociaal-politieke en culturele samenleving. Het nieuwe normaal wordt gehekeld waarin de opkomende dominantie van virtuele aanwezigheid en ontmoetingen vervreemding en het risico op desinformatie in de hand werken. FAKE NEWS was eerder te zien bij National Arts Festival ZA en ICA Live Art Festival Kaapstad.

  • Duur: 45 min.
  • Nederlandse première: 2 oktober

Credits

video Mocke van Veuren