Neals Niat

Theater voor Keti Koti: Free Heri Heri for All

KIP Republic / de Brakke Grond / Frascati
zo 30 jun ’24 12:00 - 16:00
Een gratis Heri Heri maaltijd tijdens Theater voor Keti Koti op 30 juni op het Nesplein.
zo 30 jun ’24
12:00 - 16:00
  • zo 30 jun ’24
    12:00 - 16:00
    Brakke Grond - Nesplein

Om Keti Koti te herdenken nodigt Free Heri Heri For All het hele land uit om samen het Surinaamse gerecht Heri Heri te eten. Samen met onze buren van de Brakke Grond doen we mee en nodigen we je uit om op zondag 30 juni tussen 12:00 uur en 16:00 uur aan te schuiven op het Nesplein. 

Heri Heri wordt tegenwoordig beschouwd als een delicatesse, maar staat bekend als een veel voorkomend gerecht dat door veel van onze tot slaaf gemaakte voorouders op plantages over de hele wereld tijdens de trans-Atlantische slavenhandel werd gekookt. In de inheemse keuken en in verschillende Afrikaanse keukens lijken soortgelijke gerechten waar aardvruchten en vis samenkomen al voor de slavernij te bestaan. Het gerecht zoals wij dat nu kennen bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene (bak) banaan, gezouten vis (bakkeljauw), een ei en garnering. 

Ter nagedachtenis aan onze voorouders en ter herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 door het Nederlandse Koninkrijk, is Free Heri Heri in het leven geroepen om aandacht te vragen voor deze historische dag, de geschiedenis en de gevolgen ervan die vandaag de dag nog steeds voelbaar zijn.

Over Theater voor Keti Koti

Met Theater voor Keti Koti worden nog onbekende verhalen over ons koloniale verleden onder de aandacht gebracht. Tijdens de vierde editie van Theater voor Keti Koti staan naast deze Free Heri Heri for All maaltijden ook de voorstellingen Ik wil wit zijn op vrijdag 28 juni en Wortelen voor morgen op zaterdag 29 juni op het programma. 

  • Van 12:00 uur tot 16:00 uur
  • Brakke Grond - Nesplein 
  • First come first served, dus wees op tijd!
  • Je kunt de Heri Heri ter plekke eten of meenemen (tasjes niet aanwezig) 
  • Let op: De maaltijd kan sporen bevatten van noten, gluten en/of lactose. Tevens is de maaltijd niet vegetarisch (bevat vis).

Over KIP Republic

Free Heri Heri For All is een initiatief van KIP Republic in samenwerking met verschillende organisaties en partners. KIP Republic is een in Amsterdam gevestigd internationaal opererend creatief bureau dat culturele kunstprojecten en evenementen cureert. KIP Republic, opgericht in 2018 door de tweelingzussen Ayra en Ira Kip, beoogt kritische en vooral ook inspirerende gesprekken te initiëren door verhalen te vertellen. Dit alles in samenwerking met kunstenaars, culturele leiders, veranderaars en gemeenschappen.