©Aisha Zeijpveld

Maankoorts

Marjolijn van Heemstra i.s.m. De Correspondent
do 27 jun ’24 - za 28 sep ’24
Voorstelling over de geschiedenis én de toekomst van koloniale mijnbouw.
do 27 jun ’24
-
za 28 sep ’24

Nu mijnbouwbedrijven de bodemschatten op de maan hebben ontdekt, blijkt dat we weinig hebben geleerd van ons koloniale verleden. In de voorstelling Maankoorts verbindt Marjolijn van Heemstra de mijnbouw van de vroegere kolonisten in Suriname met een toekomstige vorm van mijnbouw: niet op aarde, maar op de maan. 

Waar komt de hebzucht vandaan? Wat drijft de mens om zich vertes toe te eigenen? En hoe voorkomen we dat de maan een industriegebied wordt ten dienste van een handvol aardbewoners? In Maankoorts neemt Marjolijn haar publiek mee op een gedachtereis langs deze vragen. De voorstelling is gebaseerd op het essay Wat is ruimte waard (De Correspondent).

In 1923 stond Aarnoud van Heemstra, gouverneur van Suriname, na een zware tocht door het regenwoud op de top van de Voltzberg, een hoge rots in een zee van groen. De verpletterende schoonheid van het landschap leek aan hem niet besteed. Wat Van Heemstra wél zag waren economische mogelijkheden. Hij zou massaal bomen laten vellen, wegen laten aanleggen waar ooit water kronkelde en grond laten openbreken op zoek naar waardevolle grondstoffen. Zijn gouverneurschap zou in het teken staan van de mijnbouw, die verwoestende sporen in het landschap trok.

Honderd jaar later worden de eerste contracten getekend voor mijnbouw op de maan. Marjolijn van Heemstra, familie van de gouverneur, buigt zich over de geschiedenis én de toekomst van koloniale mijnbouw. In een poëtische gedachtereis ontrafelt Marjolijn de hebzucht waaraan nu zelfs de ruimte wordt onderworpen. Daartegenover stelt ze een liefdevolle ode aan het buitenaardse landschap waar we allemaal op uitkijken. 

In de pers

"Een kraakheldere voorstelling over de waarde van de maan." Het Parool

"Maankoorts is een alarmistisch én hoopvol relaas over het koloniseren van de maan." ★★★★ de Volkskrant

"Maankoorts is een monoloog met een mateloos interessante tekst." Theaterkrant

"In haar theatervoorstelling Maankoorts vergelijkt Van Heemstra het enthousiasme van Jeff Bezos en Elon Musk om de maan te exploiteren met onze koloniale geschiedenis. ‘We mogen niet dezelfde fouten maken.'" Interview in de Volkskrant

  • Première zaterdag 29 juni
  • Duur: 60 minuten

 

Credits

tekst en spel Marjolijn van Heemstra regie Erik Whien scenografie en video Noortje van den Eijnde muziek Roald van Oosten scenografie & lichtontwerp Julian Maiwald productie Stichting Marjolijn van Heemstra in samenwerking met De Correspondent mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten

Over Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra (1981) is dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. Sinds 2019 schrijft ze voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar boek over dit thema, In lichtjaren heeft niemand haast, werd verkozen tot NPO Radio 1 Non-fictie Boek van het Jaar. In 2023 schreef Marjolijn het essay voor de maand van de filosofie, Wat is ruimte waard. Sinds drie jaar houdt ze zich vooral bezig met De Nacht-Wacht, een onderzoek naar de waarde van de nacht en het donker.