Holland Festival: Macacos

Clayton Nascimento (BR)
vr 14 jun ’24 - zo 16 jun ’24
Aangrijpende en meermaals bekroonde monoloog over de oorsprong van racisme, vooroordelen, uitsluiting en geweld.
vr 14 jun ’24
-
zo 16 jun ’24

Na een incident in een voetbalstadion, waarbij fans een zwarte speler uitschelden voor macaco (‘aap’), besluit acteur en toneelschrijver Clayton Nascimento op zoek te gaan naar de oorsprong van het racisme waar ook hij dagelijks mee te maken heeft.

Met niets meer dan zijn eigen lichaam en een lippenstift brengt Nacimento het verhaal van Brazilië op toneel, van de uitspraken van het Portugese Hof tijdens de slavernij tot vandaag de dag, waar executies van zwarte mensen door de politie ongestraft blijven. In zijn aangrijpende en meermaals bekroonde monoloog MACACOS leidt hij het publiek door deze geschiedenis van vooroordelen, uitsluiting en geweld.

Naast historische feiten en schrijnende situaties geeft hij hartvertscheurend een stem aan de moeders die rouwen om hun gearresteerde en vermoorde dochters en zonen. Ook met het publiek hier legt hij een directe verbinding als hij reflecteert op de slavernij, de mensenhandel waar Nederland rijk van is geworden. MACACOS is vanaf het begin tot het eind meer dan een voorstelling: het toont waar kunst de kracht heeft om tot sociale verandering te inspireren. 

15 juni: Meet the Artist

Ben je benieuwd hoe de voorstelling Macacos is ontstaan en wil je meer weten over de maker ervan? Blijf dan na afloop van de voorstelling in het theater om Clayton Nascimento te ontmoeten en jouw vragen te stellen. 

  • Taal: Portugees / boventiteling: Engels, Nederlands
  • Podiumpas niet geldig bij voorstellingen van Holland Festival

Credits

regie Clayton Nascimento creatie Clayton Nascimento performance Clayton Nascimento technische leiding, licht Danielle Meireles, Cynthia Monteiro fotografie Julieta Bacchin, Noelia Nájera, Bob Sousa productie Corpo Rastreado, Companhia Do Sal internationaal producent CORPO A FORA

Over de maker

Clayton Nascimento (1988, São Paulo) groeide in de jaren 90 op in Jabaquara, een buitenwijk van de Zuidelijke Zone van São Paulo. In deze stad begon hij zijn opleiding aan het Casa do Teatro, de SP Escola de Teatro en de School of Dramatic Arts om vervolgens af te studeren aan de Escola Superior de Artes Célia Helena. Hij is nu aan deze opleiding verbonden als docent theatertechnieken en improvisatie.

Clayton is een gerenommeerd Braziliaans acteur, toneelschrijver, regisseur en docent. Zijn toneelstuk Macacos (‘Apen’) over racisme en zwarte genocide in Brazilië werd geprezen door het publiek en critici en werd door de krant O Globo beschouwd als een belangrijk historisch en dramatisch document. Met het stuk verwierf Nascimento bekendheid door in 2023 de Shell Theatre Award als Beste Acteur te winnen, waarmee hij de vierde jongste zwarte acteur was die deze erkenning in Brazilië ontving. Ook won hij in 2023 de São Paulo Association of Art Critics (APCA) Award in de categorie Beste Acteur.

Als acteur speelde hij mee in Buraquinhos ou o vento é inimigo do Picumã, de productie waarvoor regisseur Naruna Costa in 2019 de APCA-prijs voor Beste Regisseur ontving - en daarmee de eerste zwarte vrouw die deze prijs wint in de 70 jaar dat het instituut bestaat. Het stuk won ook de Aplauso Brasil-prijs voor Beste Regisseur en was genomineerd voor Beste Cast. Verder acteerde Nascimento in televisieseries als Carcereiros, Selvagem, Dois Tempos (Disney Plus), A Caverna de Petra (Globoplay) en As Five (Rede Globo).