©Sofie Knijff

En ze leefden nog lang en gelukkig

Het Zuidelijk Toneel / Stichting Nieuwe Helden
di 19 mrt ’24 - do 21 mrt ’24
Een betoverend sprookje voor volwassenen.
di 19 mrt ’24
-
do 21 mrt ’24

Wat als kinderen het voor het zeggen zouden hebben in Nederland? Wordt onze rijkdom dan eerlijker verdeeld? Of gaan er dan nog steeds kinderen zonder ontbijt naar school? In dit sprookje voor volwassenen over ongelijkheid stap je in de magische wereld van een 11-jarig kind dat jou meeneemt in een verhaal van deze tijd. Laat je verrassen, raken, verwonderen én heel misschien weer even geloven dat sprookjes bestaan.

Want hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat er in zo’n rijk land als Nederland alsnog 1 op de 13 kinderen onder de armoedegrens leeft? Hoe kan het dat sommige kinderen opgroeien met een koelkast die nooit leeg raakt, terwijl andere kinderen zonder avondeten naar bed worden gebracht? Waarom bepaalt de plek van je wieg hoeveel kansen je hebt? En is het niet vreemd dat in Nederland het aantal kinderen dat opgroeit in armoede stijgt? Terwijl er ieder jaar juist méér geld gaat naar de bestrijding van armoede?

Tijdens deze voorstelling creëren we samen met jou een nieuw verhaal. Al bijna vijf jaar lang is Stichting Nieuwe helden bezig met projecten over kinderarmoede. Voor deze voorstelling interviewden zij kinderen over ongelijkheid en hoe zij dat zouden aanpakken als zij de baas zouden zijn in Nederland. Nu bundelen ze samen met Het Zuidelijk Toneel hun krachten voor deze bijzondere voorstelling. Verwacht een sprookjesachtig bewegend multimedia decor en een ervaring die je niet snel zult vergeten.

In de pers

“In de ontroerende voorstelling ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’ vertellen kinderen zelf over armoede” de Volkskrant ★★★★

Over de makers

Bas van Rijnsoever (Almere, 1983) is maker bij Het Zuidelijk Toneel en een van de oprichters van Stichting Nieuwe Helden. Als acteur was hij de afgelopen jaren te zien in producties van Toneelgroep  Oostpool, Schwalbe, Julian Hetzel, Carver e.a. Hij is als docent verbonden aan de Academie voor Theater en Dans en werkt als dramaturg bij circus theatergezelschap Monki Business. Binnen Nieuwe Helden ontfermt Bas zich over de meer sociaal geëngageerde projecten en gaf hij leiding aan projecten 'Ocharme', 'The Village' en 'Meisje met de Zwavelstokjes'. Projecten over de groeiende kansenongelijkheid en die als aanleiding dienden tot de creatie van de voorstelling 'En ze leefden nog lang en gelukkig', dit seizoen bij Het Zuidelijk Toneel te zien.

Lucas De Man (Roeselare, 1982) is regisseur en artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en presentator van Kunstuur (AvroTros). Lucas beschikt over een indrukwekkende hoeveelheid energie die in alle richtingen stroomt: hij maakt theatervoorstellingen, beeldende kunstinstallaties, performances en projecten die buiten de disciplines treden. Hij verwondert, verstrooit, verbaast, verwart. Het doel is te komen tot een ontmoeting: een moment van niet moeten, een moment waarin je als mens jezelf mag zijn. Hij maakte vele projecten bij Het Zuidelijk Toneel o.a.; ‘De Man in Azië’,De Man is Lam’, ‘Democracy 3.0’, ‘De Bastaard’ en dit seizoen is hij betrokken bij de voorstelling ‘En ze leefden nog lang en gelukkig'.

Bij Het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Zij zetten theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. Als cartograaf van de eigen tijd ontwikkelde Het Zuidelijk Toneel zich tot een uniek gezelschap:  geëngageerd, innovatief en steeds gericht op de thematiek van de Ander en het Anderszijn. Sinds eind 2023 staan artistiek directeur Sarah Moeremans en zakelijk directeur Rick Spaan aan het hoofd van het gezelschap. Het Zuidelijk Toneel biedt zoekende mensen nieuwe vergezichten door een portie creativiteit aan de werkelijkheid toe te voegen.

regie Bas van Rijnsoever spel Wisselende cast 11-jarige solisten dramaturgie Lucas De Man regie-assistentie Demi Janssen artistiek advies Piet Menu scenografie & media ontwerp Gijs Leijdekkers creatief producent & kindbegeleiding Valene Lontanga filmmaker Tim van den Heuvel filmproducer Else-Marie Rombouts kostuums Ilse Vermeulen productieleiding Rianne Valstar techniek & decorbouw Gijs Leijdekkers, Sil de Reuver, Tom Ijpelaar fotografie campagnebeeld Sofie Knijff met dank aan De Amsterdamse Jeugdtheaterschool, Jeugdtheaterschool Zwolle, Jeugdtheaterschool Utrecht, Jeugdtheaterschool Rabarber, Factorium Cultuurmakers, Theaterschool De Zuiderlingen, Sem Jonkers (advies kind regie)