©Lonneke van de Palen

The End - Part 2

Arno Schuitemaker
di 16 apr ’24 - do 18 apr ’24
Multidisciplinaire dansvoorstelling met de blik op de toekomst.
di 16 apr ’24
-
do 18 apr ’24

Betoverend en hyperfysiek, Arno Schuitemaker maakt werk dat je moet ervaren. Met zijn voorstellingen doorbreekt hij grenzen tussen dans, performance, beeldende kunst en clubcultuur. 

Met zijn nieuwste werk The End - part 2 creëert Arno Schuitemaker een even indrukwekkende als intieme kijk op ons vermogen om onszelf in de ander te herkennen, en de ander in onszelf. Met een spannende mix van beweging, muziek, licht en stem met live en opgenomen video speelt de voorstelling met heden en verleden, en vervaagt verschillen tussen performer en toeschouwer, zien en gezien worden.

Arno Schuitemaker: “Ik denk dat veel van waar we op dit moment mee te maken hebben, doorbroken kan worden door het opnieuw in balans brengen van onze relaties. Als ons vermogen om onszelf in de ander te herkennen intimiteit kan creëren, kan dat dan een aanjager voor verandering zijn? Zelfs als dat betekent dat we ons eerst moeten vrijmaken van de geesten die ons achtervolgen en het heden vertekenen, om vervolgens een nieuw hoofdstuk te beginnen.”

Voorstellingen van Arno Schuitemaker worden geprezen om de inventieve vormen die hij creëert met thema’s waar het intieme en het universele elkaar ontmoeten. Zijn werk is te zien geweest op toonaangevende podia en festivals in meer dan 25 landen. Afgelopen jaar belandde 30 appearances out of darkness in de top 5 beste dansvoorstellingen van het seizoen in de Volkskrant. Scènes noemde het de “must-see van het jaar.”

The End - part 2 is een productie van SHARP/ArnoSchuitemaker in coproductie met Montpellier Danse als onderdeel van de residentie bij Agora, International City of Dance, met ondersteuning van BNP Paribas Foundation, Centre Chorégraphique National de Caen en Normandie, La Place de la Danse CDCN Toulouse - Occitanie. Ondersteund door Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Ammodo en Fonds 21.

  • Duur: 60 min
  • Let op: In deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van lichtflitsen. 

In de pers

"Dansers bewegen zich, net als in Schuitemakers vorige voorstelling, krachtig en geconcentreerd als water door de ruimte." ★★★ de Volkskrant

"Dans wordt meer dan woorden, meer dan beweging zelfs. Dans wordt: zijn." Theaterkrant

Over Arno Schuitemaker

Arno Schuitemaker is een van de intrigerende podiumkunstenaars van het moment. Noem het dans, performance of een totaalervaring, het is van wereldklasse: zijn bijzondere werk is te zien geweest op toonaangevende podia en festivals in meer dan 25 landen. Zijn vorige voorstelling 30 appearances out of darkness belandde in de top 5 van beste dansvoorstellingen van het seizoen in de Volkskrant en de voorstelling werd in het blad Scenes bestempeld tot “Mustsee van het jaar”. Voor The Way You Sound Tonight ontving hij de Zwaan, de belangrijkste dansprijs van Nederland, voor meest indrukwekkende dansproductie.

concept en creatie Arno Schuitemaker uitvoering Mark Christoph Klee, Ivan Ugrin en Angelo Petracca lichtontwerp Jean Kalman Muziek Aart Strootman video Gilbert Nouno kostuums Victor Klijsen decor Jean Kalman en Arno Schuitemaker technisch producent Maarten van Burken video techniek Daan Hazendonk techniek Sander Schaart en Ruben Lijbers outside eye Miguel A. Melgares publiciteitsbeeld Lonneke van de Palen.
De voorstelling is gecreëerd in samenwerking met de performers.