© Bart Grietens

The End - Part 2

Arno Schuitemaker
di 16 apr ’24 - do 18 apr ’24
Hyperfysieke dansvoorstelling met de blik op de toekomst.
di 16 apr ’24
-
do 18 apr ’24

The End - part 2 neemt je mee in uitersten. Met een intrigerende mix van beweging, elektronische muziek, licht en video verkent de voorstelling een wereld van veranderende relaties.Wat betekenen verbondenheid, connectie en samenzijn op dit moment? Wat brengt ons dichter bij elkaar? Hoe kan onderlinge transparantie interactie versterken?

De hyperfysieke voorstellingen van choreograaf Arno Schuitemaker maken telkens een overweldigende indruk en worden geprezen om de inventieve vormen die hij creëert met thema’s waar het intieme en het universele elkaar ontmoeten. Op een even spannende als  subtiele manier vervaagt The End - part 2 het verschil tussen zien en gezien worden. De voorstelling voelt als een verzameling korte verhalen waarin energie, verstilling, sensitiviteit, vervreemding en verlangen elkaar confronteren en vinden. De drie performers leggen verschillende facetten van zichzelf bloot en vervagen, uiteindelijk, fysieke grenzen - zelfs met tegenstellingen kunnen we onze individuele ruimtes delen. Arno Schuitemaker doorbreekt in zijn hedendaagse en radicale voorstellingen grenzen tussen dans, performance, beeldende kunst en clubcultuur. De titel van de voorstelling is een knipoog naar een einde en naar een begin: The End - part 2 valt er precies tussenin als schakel of overbrugging.

Het maakt hem één van de intrigerendste makers van het moment. “Mustsee van het jaar” schreef Scènes over zijn vorige voorstelling 30 appearances out of darkness, die op het Holland Festival in première ging. The Way You Sound Tonight won de Zwaan, de prijs voor meest indrukwekkende dansproductie van het seizoen. Zijn voorstellingen zijn in al meer dan 30 landen op toonaangevende podia te zien geweest.

The End - part 2 is een productie van SHARP/Arno Schuitemaker in coproductie met Montpellier Danse als onderdeel van de residentie bij Agora, International City of Dance, met ondersteuning van BNP Paribas Foundation, Centre Chorégraphique National de Caen en Normandie, La Place de la Danse CDCN Toulouse - Occitanie. Ondersteund door Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Ammodo en Fonds 21.

Nagesprek met Isabel Sheridan op 17 april

Na de voorstelling op 17 april organiseert SHARP/Arno Schuitemaker een nagesprek met het publiek. Wees welkom om uw gedachten te delen en een levendige gedachtewisseling aan te gaan over de vragen die de voorstelling oproept. Deze dialoog, onder de noemer "Blikverruimer", biedt het publiek de mogelijkheid om zich te verdiepen in de voorstelling en tegelijkertijd elkaars perspectieven te leren kennen. De discussie wordt in het Engels geleid door Isabel Sheridan, een ervaren programmamaker en moderator die maatschappelijke vraagstukken vanuit een interdisciplinair perspectief benadert met een open en kritische mindset.

  • Duur: 60 min
  • Let op: In deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van lichtflitsen. 

concept en creatie Arno Schuitemaker uitvoering Mark Christoph Klee, Ivan Ugrin en Angelo Petracca lichtontwerp Jean Kalman Muziek Aart Strootman video Gilbert Nouno kostuums Victor Klijsen decor Jean Kalman en Arno Schuitemaker technisch producent Maarten van Burken video techniek Daan Hazendonk techniek Sander Schaart en Ruben Lijbers outside eye Miguel A. Melgares publiciteitsbeeld Lonneke van de Palen.
De voorstelling is gecreëerd in samenwerking met de performers. 

In de pers

"Woest flikkerend pandemonium met overbodig slotakkoord" Het Parool

"Dansers bewegen zich, net als in Schuitemakers vorige voorstelling, krachtig en geconcentreerd als water door de ruimte." ★★★ de Volkskrant

"Dans wordt meer dan woorden, meer dan beweging zelfs. Dans wordt: zijn." Theaterkrant

Over Arno Schuitemaker

Arno Schuitemaker is een van de intrigerende podiumkunstenaars van het moment. Noem het dans, performance of een totaalervaring, het is van wereldklasse: zijn bijzondere werk is te zien geweest op toonaangevende podia en festivals in meer dan 25 landen. Zijn vorige voorstelling 30 appearances out of darkness belandde in de top 5 van beste dansvoorstellingen van het seizoen in de Volkskrant en de voorstelling werd in het blad Scenes bestempeld tot “Mustsee van het jaar”. Voor The Way You Sound Tonight ontving hij de Zwaan, de belangrijkste dansprijs van Nederland, voor meest indrukwekkende dansproductie.