Het Gesprek

Jurrien van Rheenen / Theaterstraat
di 23 jan ’24 en wo 24 jan ’24
Een interactieve voorstelling over gesprekken bij de sociale dienst.
di 23 jan ’24
en
wo 24 jan ’24

We bevinden ons in een afgesloten kantoorruimte. Roze vloerbedekking. Glazen wanden en een tafel die de ruimte in tweeën splitst. De deur achter mij staat op een kier. Jij zit tegenover me en zonder mij aan te kijken begin je te spreken.

Voor de voorstelling Het Gesprek verdiepte Jurrien van Rheenen en Tirza Gevers zich in het bijstandsbeleid van Nederland. Zij spraken met uitkeringsgerechtigden, activisten, klantmanagers, gemeenteraadsleden, medewerkers van welzijnsorganisaties en juristen over hun ervaringen met dit beleid. 

Het publiek wordt onderdeel gemaakt van enkele situaties die zijn ontstaan door het bijstandsbeleid in Nederland, waarin het leven van een bijstandsgerechtigde steeds meer onder de loep wordt gelegd en wordt beoordeeld. Het is een voorstelling over het uitvoeren van het onuitvoerbare, over het verlies van zelfbeschikkingsrecht, over het langzaam verdwijnen van de verzorgingsstaat en over stil en luidkeels verzet. 

In Het Gesprek wordt zichtbaar wat er gebeurt als grote maatschappelijke systemen- steeds meer- ingericht worden op basis van wantrouwen. De makers maken invoelbaar wat het effect hiervan is op onze samenleving en de manier waarop wij ons als mensen tot elkaar verhouden. Voor veel mensen voelt het bijstandsbeleid ver weg, maar weinig mensen weten dat dit beleid de afgelopen jaren zoveel strenger is geworden. Terwijl dit op sanctie gerichte beleid een voorbeeld is van het verdwijnen van de verzorgingsstaat zoals deze ooit bedoeld was. En dat is iets wat ons allemaal direct of indirect aangaat.

Over de maker

Jurrien van Rheenen studeerde in 2015 af aan de Toneelacademie Maastricht en maakt sindsdien sociaal realistisch theater. Eerder maakte ze, ook samen met Tirza Gevers, de voorstelling Waarom Mannen Slaan bij Theater De Generator, eveneens op basis van interviews met de betrokkenen partijen.

  • Duur: 80 min. 

regie Jurrien van Rheenen concept en tekst Tirza Gevers en Jurrien van Rheenen spel Sarah Jonker en Yorke Mulder-Bhangoo geluidsontwerp Marc Alberto decorontwerp Nick Bos lichtontwerp en techniek Nick Bos en Noud Nijssen productie Klara Beetz en Alejandra Zabala coaching Ioana Tudor ontwerp flyer Jurre Verhoog

Het Gesprek is een coproductie van CC Amstel en Productiehuis Theater De Generator.

mede mogelijk gemaakt door VSB fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Vriendenloterij Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Amarte Fonds.  

Met heel veel dank aan alle mensen die hun ervaringen wilden delen.