The Artists Are Present - Dag 1 route A

ICK Dans Amsterdam / Artist Space
wo 13 dec ’23 20:00
Nicola Galli & TREVOGA+ pop-up surprise performances.
wo 13 dec ’23
20:00
  • wo 13 dec ’23
    20:00
    Frascati, Amsterdam
    Frascati 2 TAAP

The Artists Are Present is het festival van ICK Dans Amsterdam/Artist Space waarin de nieuwe generatie kunstenaars zich presenteert aan het publiek én met elkaar de vloer deelt. Na de eerste succesvolle editie afgelopen najaar in Nieuw-West, vindt het festival nu voor het eerst plaats bij ons in Frascati. Van 13 tot en met 15 december nemen de jonge dans- en performancemakers je mee op een spannende ontdekkingsreis in een dynamisch programma aan voorstellingen, installaties, onverwachte pop-up presentaties en gesprekken. 

Dag 1 route A

The Artists Are Present werkt met twee verschillende routes. Op deze manier kun je twee voorstellingen per avond zien én genieten van contextprogramma's. Via route 1A bezoek je eerst Ultra en dan 11 3 8 7. De avond wordt gehost Robin Nimanong en tussen de voorstellingen door kan je genieten van performances van scènes uit FUNK van Christian Guerematchi en de drag pop-up van Robin.

Ultra - Nicola Galli

Voor ons, de ondergrond. Een donkere, aardse holte die onderdak biedt aan een onzichtbaar, nijver ecosysteem van organismen die zich bezighouden met het complexe proces van voortdurende verbinding, uitwisseling en transformatie van materie.

De creatie Ultra biedt een blik op een verborgen wereld en brengt een transformatief proces aan het licht dat wordt belichaamd door twee elektrische lichamen, inwoners op doorreis en bewaarders van een archief van kennis. 

Ultra moedigt ons aan om onszelf voor te stellen als ultra-mensen, verenigd in een momentum van collectieve besmetting, om de herstellende kracht van relaties tussen dingen te erkennen en een evenwichtige (re-)organisatie van de wereld waar te nemen.

Over Nicola Galli

Nicola Galli (1990, Italië) werkt aan lichaamsonderzoek en is choreograaf, danser, licht- en kostuumontwerper. Zijn onderzoek resulteert in artistieke stukken en apparaten die variëren van choreografie tot performance, van lichaamsinstallaties tot grafisch-visueel ontwerp. Vanuit de natuurwetenschappen, geometrie, astronomie, architectuur en een passie voor fotografie, is zijn blik gefascineerd door de menselijke anatomie, licht en geluid, sleutelelementen die de nauwe relatie voeden tussen de onderwerpen die de scène bewonen in een perspectief van onderlinge afhankelijkheid.

Zijn werk omarmt een transversale scenische visie, waarin het lichaam de stralende kern wordt van een artistiek onderzoek en een sensibiliteit die gericht is op de verkenning van beweging als onderdeel van verschillende wetenschappen.

  • Duur Ultra: 50 min
  • Duur 11 3 8 7: 35 min

11 3 8 7 - TREVOGA

Een verontrustende reality-tv-show, een vervreemde droom na goedkope melatonine, of gewoon een omgevallen speelgoeddoos op een middelklasse woonkamervloer. 

“We raakten verstrikt in een amusante tegenstrijdigheid -- opgespannen tussen de luxueuze beloften van de media die onze champagne-escapisme overspoelen en een grimmig gebrek aan slagkracht dat gepaard gaat met het gereduceerd worden tot productie-eenheden in geabstraheerde lopende banden. Van gerichte advertenties tot op maat gemaakte inhoud tot journaals, vlogs en streamingabonnementen, wij zagen onszelf hectisch door portalen ter grootte van een scherm springen. Geïsoleerde toeschouwers, opgesloten in onze ontevreden productieve specialisaties, nippen we aan beelden van betere levensstijlen op zoek naar een kortstondige ontsnapping aan de sleur van alledag. Als een hond die zijn eigen staart achtervolgt. Een feedback lus die met elke herhaling meer ijlend wordt. Hoe vermoeider we worden, hoe meer we onze ogen uitkijken in de hoop op bevrijding.”

Gheresh Midam - Roshanak Morrowatian

Het dansende vrouwenlichaam als vorm van verzet. Geïnspireerd door een scène uit de film Gheysar, waarin actrice Sharzad krachtig en meeslepend danst voor een overwegend mannelijk publiek, neemt Roshanak deze bewegingen onder de loep en onderzoekt de subtiele manieren waarop het lichaam de kracht heeft om macht te herwinnen in ruimtes van ongelijkheid. 

Over TREVOGA

TREVOGA is een nieuw opgericht danscollectief van Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK)-alumni Neda Ruzheva (BG/1999), Antonina Pushkareva (RU, 2000) en Erikas Žilaitis (LT, 1999). Alle drie hadden verschillende achtergronden in dans voordat ze de AHK betraden om de afdelingen School voor Nieuwe Dansontwikkeling, Moderne Theaterdans en Expanded Contemporary Dance te volgen. Ze vonden elkaar in hun gedeelde verlangen om het choreografisch proces binnenstebuiten te keren. Het collectief was de winnaar van de Best of Fringe award 2023.

Opgroeiend in de nevelige sociaal-politieke context van de "wederopbouw" van post-Sovjetlanden, tussen de met geweld afgedwongen morele verplichtingen van een Sovjetspook en het bedwelmende hedonisme van een pasgeboren kapitalistische droom, raken ze nogal gesteld op de overlappingen tussen onderdrukking en verleiding. Deze zelfde ambivalentie is terug te vinden in het meeste werk van Trevoga, waar flitsende stijlfiguren uit de populaire media en de hoge cultuur hand in hand gaan met een alledaags gevoel van onbehagen.

Door deze esthetische paradox knaagt Trevoga aan de mentale aanval van de snelle stad waarin ze wonen, waarbij ze hun lichamen zien als symptomen van de talloze verslavingen en het podium als middel om de vele dissonante processen en tegenstrijdige krachten te ontrafelen. 

Over Roshanak Morrowatian

Roshanak Morrowatian zet in haar werk onopgemerkte details, onzichtbare mensen en vergeten verhalen in het licht. Met haar gezelschap Rover maakt zij interdisciplinaire dansvoorstellingen vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Als kunstenaar verkent Roshanak de fysicaliteit van herinneringen, de fluïditeit van tradities en de diasporische identiteit. In 2023 maakte zij House of Strength, waarin zij een oeroud Perzisch ritueel herwerkt tot een hedendaagse viering van collectiviteit. Roshanak volgt een Nieuwe Makers traject bij ICK, ondersteund door het Fonds Podiumkunsten en de partners Korzo, VIA ZUID en Parkstad Limburg Theaters.

Ultra
concept, regie en choreografie Nicola Galli dans en creatie Nicola Galli, Massimo Monticelli decor en lichtonwerp Margherita Dotta, Nicola Galli dramaturg Giulia Melandri geur op het podium Aquaflor Firenze productie TIR Danza coproductie Marche Teatro / Inteatro Festival, Festival Aperto / Fondazione I Teatri - Reggio Emilia met de steun van CCN Ballet de Lorraine, ATER Fondazione, Netwerk Grand Luxe artistieke residenties CCN Ballet de Lorraine accueil studio 22/23, ICK Amsterdam, Inteatro residenties, Grand Studio Bruxelles, ICK Amsterdam, Centro Culturale S. Chiara in samenwerking met Almagia Netwerk

11 3 8 7
choreografie
Trevoga Collective styling La Fam geluid Damyst licht Nadia Bekkers branding Rosa Alvarez Solano fotografie Giovanni Salice co-productie ICK Amsterdam x One Dance Week Bulgaria met de steun van NORMA Funds, Performing Art Funds NL & Amsterdam Fund for the Arts met dank aan Suzy Blok, Assen Assenov, Elianna Lilova, Karina Villafan, Dovilė Krutulytė & Anna Van Jaarsveld