SPAfrica reading sessions: The Elephant in the Room

Studio Julian Hetzel // Het Verbond
vr 17 nov ’23 en za 18 nov ’23
A two-part reading session elaborating on the themes in SPAfrica.
vr 17 nov ’23
en
za 18 nov ’23

Studio Julian Hetzel en Frascati/Het Verbond nodigen je uit om tijdens een tweedelige leessessie dieper in te gaan op een aantal thema's die in de voorstelling SPAfrica aan bod komen. De sessies vinden plaats op 17 en 18 november in Het verbond (Nes 71), voorafgaand aan de voorstelling in Frascati.

In SPAfrica bundelen Julian Hetzel & Ntando Cele hun krachten om de grenzen van empathie te verkennen. Wat als empathie machtsstructuren niet verandert, maar juist bestaande privileges versterkt? SPAfrica onthult de problematische mechanismen en het verborgen racisme van haar werking. Is trauma het nieuwe goud van de Kunsten?

The Elephant in the Room: On Extractivism

  • Sessie #1 | vrijdag 17 november 16:00 met Teresa Borasino
  • Sessie #2 | Zaterdag 18 november 16:00 met Maarten van Hinte

Voorafgaand aan de voorstelling kun je deelnemen aan een tweedelige leessessie: The Elephant in the Room: On Extractivism. Deelname aan de sessies is gratis en voor iedereen die geïnteresseerd is in de thematiek van de voorstelling. We raden aan om beide sessies bij te wonen. Om deel te nemen stuur je vóór 1 november een e-mail naar

michelle@julian-hetzel.com

Over de gespreksleiders

Teresa Borasino is een Peruaanse kunstenares die in Amsterdam woont. Haar werk balanceert op de vruchtbare grenzen tussen kunst en activisme, de ruimte tussen poëzie en politiek, en het radicale engagement met sociale bewegingen. In 2016 was ze medeoprichter van Fossil Free Culture, een collectief van kunstenaars, activisten en wetenschappers die werken op het snijvlak van kunst en klimaatrechtvaardigheid. Fossil Free Culture NL confronteert de sponsoring van publieke culturele instellingen in Nederland door de olie- en gasindustrie.

Onlangs startte ze het collectief de Disobedient Art School, een pedagogisch kader voor niet-hiërarchisch samenwerkend leren, door middel van kunstpraktijken die ingrijpen in systemen van onderdrukking. Sinds 2021 doet Borasino artistiek onderzoek naar de kosmovisie van de Andes en haar ecologieën van voorouderlijke kennis en gewoontes.

De Nederlands-Surinaamse acteur, regisseur, (theater)schrijver en dramaturg Maarten van Hinte won dit jaar de Toneelschrijfprijs 2023 voor Queen of Disco. Begin jaren 80 richtte hij samen met gitarist Lucien Kembel de groep NuClarity op, de eerste live hiphopband in Nederland. Tegelijkertijd sloot hij zich aan bij de theatergroep DNA (De Nieuw Amsterdam), een multicultureel theaterensemble opgericht door Rufus Collins en Henk Tjon. Hier begon hij als acteur, om zich vervolgens te ontwikkelen als vertaler en regisseur.

In 1992 richtte hij met Majorie Boston en Lucien Kembel de theatergroep Made in da Shade op, die werd beschouwd als urban theate en zich richtte op voorstellingen voor en door nieuwe stemmen. In 2007 fuseerde Made in da Shade met Cosmic Theatre to MC, dat urban theater, muziek en clubcultuur combineerde. In deze formatie begon Van Hinte als schrijver, regisseur en coach van een nieuwe generatie jonge artiesten die anders durven denken en het meerstemmige karakter van de stad weerspiegelen. Sindsdien is MC uitgegroeid tot het internationale, multidisciplinaire urban productiecentrum RIGHTABOUTNOW INC.

  • Locatie: Het Verbond, Nes 71, Amsterdam
  • Voertaal: Engels
  • gratis toegankelijk, reserveer via mail aan michelle@julian-hetzel.com
  • Max. 12 deelnemers
  • Aanmelddeadline: woe 1 november
Onderdeel van