SPAfrica

Studio Julian Hetzel & Ntando Cele
do 16 nov ’23 - za 18 nov ’23
De empathische kracht van water uit Afrika.
do 16 nov ’23
-
za 18 nov ’23

SPAfrica is een performance over empathie en extractivisme. Het project onderzoekt hoe kapitalisme verbonden is met racisme. Julian Hetzel en Ntando Cele bundelen hun krachten om de grenzen van empathie te verkennen – het vermogen om je in te leven in wat een ander voelt en ervaart. Wat als empathie de bestaande machtsstructuren niet opheft of verandert, maar juist bestaande privileges versterkt? SPAfrica legt de problematische werking en het verborgen racisme van empathie bloot.

SPAfrica introduceert een tweeledig gebaar waarbij ‘vloeibare empathie’ wordt onttrokken. Het project bouwt voort op de transactie van hulpbronnen tussen Europa en Afrika – water voor tranen en tranen voor water. Enerzijds wordt drinkwater uit de Sub-Sahara geïmporteerd in Europa: SPAfrica – ’s werelds eerste empathiedrank. Anderzijds worden tranen gewonnen in het hart van Europa en overgebracht naar de oorsprong van het water in Afrika. Het project combineert de exploitatie van natuurlijke en emotionele hulpbronnen om de neoliberale strategieën bloot te leggen in de zoektocht naar alternatieve grondstoffen.

Met deze nieuwe voorstelling bevragen Julian en Ntando hoe immateriële goederen zoals identiteit en culturele achtergrond een rol spelen binnen onze kapitalistische maatschappij. In de internationale kunstwereld zijn de culturele achtergrond en identiteit van de makers waardevolle assets geworden. Is trauma het nieuwe goud van de kunsten?

SPAfrica reading sessions: The Elephant in the Room

Studio Julian Hetzel en Frascati/Het Verbond nodigen je uit om tijdens een tweedelige leessessie dieper in te gaan op een aantal thema's die in de SPAfrica aan bod komen. De sessies vinden plaats op 17 en 18 november om 16:00 in Het verbond (Nes 71). Gespreksleiders zjin Teresa Borasino en Maarten van Hinte. 

Meer info 

SPAfrica installatie: Tear Farm

Om de thematiek van SPAfrica tot leven te brengen, is er ook de mogelijkheid om de Tear Farm te bezoeken. Het kunstwerk stelt een symbolische uitwisseling van middelen en een dubbelzinnige dialoog tussen vloeistoffen voor, om vragen over empathie, eigenaarschap, herstel en schuld te stellen. Water voor tranen, tranen voor water. In ruil voor hun tranen ontvangt elke "volun-tear" een fles SPAfrica - 's werelds eerste empathiedrankje. Om mee te doen, reserveer je een tijdslot hier

Meer info

In de pers

"In de slimme performance SPAfrica wordt de empathie van een wit publiek onder de loep gelegd." ★★★★ de Volkskrant

"Absurde tranenvranger laadt de toeschouwer met ernstige verantwoordelijkheid." Theaterkrant, Keuze van de Criticus

 

Over de makers

Julian Hetzel is een multidisciplinaire kunstenaar die werkt in performance, muziek en beeldende kunst. Hij verkent het snijvlak van deze disciplines met een politieke en documentaire benadering. Hetzel is artistiek leider van Studio Julian Hetzel, gevestigd in Utrecht, dat zijn werk internationaal produceert en realiseert. Hij heeft zijn werk in meer dan 20 landen wereldwijd gepresenteerd en is erkend met prijzen zoals de VSCD-Mimeprijs in 2017 voor The Automated Sniper (door Frascati producties en Ism & Heit). In 2019 was SELF van Julian Hetzel de nationale inzending van Nederland voor de Quadriënnale van Praag. Hij is associated artist bij Kunstcentrum CAMPO Gent (BE) en ontvangt sinds 2021 structurele financiering van Fonds Podiumkunsten (FPK) en de Gemeente Utrecht.

Ntando Cele is geboren in Zuid-Afrika maar woont nu in Bern, Zwitserland. Ze heeft acteren gestudeerd in Durban en heeft gestudeerd aan DasArts in Amsterdam. Haar werk verkent de grenzen tussen fysiek theater, video, concert en performance. Ze combineert muziek, tekst en video om haar eigen identiteit op het podium te creëeren. 

concept Julian Hetzel and Ntando Cele regie Julian Hetzel performance Ntando Cele dramaturg Miguel Angel Melgares muziek & compositie Frank Wienk artistiek advies Sodja Lotker, Khanyisile Mbongwa lichtontwerp Nico de Rooij technische coördinatie Vincent Beune, Aengus Havinga techniek Tom Doeven, Simon Kelaita, Bea Verbeek, Wout Jansen technische oplossingen Merijn Versnel, Guido Bevers productie coördinator Marieke van den Bosch productie Kaapstad Lungile Mbongwa galeriehouder Kaapstad Mpilo Ngcukana productie-assistent Jana Riese assistent kostuumontwerper Merel van Erpers Roijaards masker kunstenaar Carly Heathcote make-up Julia Markow rekwisieten Saskia Hartog video documentatie Reynold Reynolds, Bongeka Ngcobo fotografie Alexandra Masmanidi, Anouk Maupu productie Studio Julian Hetzel

speciale dank aan de volunTEARS en de lokale hosts van de nagesprekken

productie Studio Julian Hetzel co-productie CAMPO Gent (BE), Theatre Vidy-Lausanne (CH), Schauspiel Leipzig (DE), SPRING Performing Arts Festival Utrecht (NL), Auawirleben Festival, Bern (CH) gesteund door Fonds Podiumkunsten, Gemeente Utrecht, Vriendenloterij fonds, Onassis AiR Athens (GR)