© Bas de Brouwer

Kind van het Licht

Ferhat Kaplan
wo 21 feb ’24 en do 22 feb ’24
Wat betekent het om een Aleviet te zijn? Ferhat neemt je mee op zoektocht naar zijn wortels en betekenis van zijn geloof.
wo 21 feb ’24
en
do 22 feb ’24

Ferhat is Aleviet. Dat weet hij zijn hele leven al, en zijn hele leven vinden mensen daar iets van. Soms zorgt het dat hij ergens meteen welkom is, soms worden mensen ineens onvriendelijk als ze het horen. Maar wat is eigenlijk een Aleviet? En wat betekent het om er een te zijn? 

Ferhat neemt je mee op zijn zoektocht naar zijn wortels. Naar de mystieke stroming uit Turkije waar natuur, muziek, dans en kunst de kern van het geloof zijn. Naar een bevolkingsgroep die al eeuwen wordt vervolgd en gewantrouwd, en naar de ouderen in kleine dorpen die de geheimen van het volk waar Ferhat deel van uitmaakt bewaren. Een reis door de geschiedenis, die hopelijk een antwoord geeft op de vraag waar we nu staan.

Do 22 feb | met nagesprek 'Het laatse woord'

Na afloop van de voorstelling op do 22 februari kan je deelnemen aan 'Het laatste woord', een kort nagesprek onder leiding van bevlogen gespreksleider Anne Kuit waarin je met elkaar in gesprek gaat over wat je hebt gezien. Het gesprek begint ongeveer 10 minuten na afloop van de voorstelling in de zaal. Het woord is aan de bezoeker, maar je bent ook welkom om enkel te luisteren.

Over Sadettin K

Jonge theatermakers kregen de afgelopen jaren door alle lockdowns helaas weinig ruimte om hun werk te maken en te tonen. SADETTIN K biedt dit jaar twee van deze makers de kans om alsnog een eigen voorstelling te ontwikkelen. Acteur en theatermaker Ferhat Kaplan is de eerste maker binnen dit traject. 

Net zoals Sadettin Kırmızıyüz is ook Ferhat Kaplan in zijn werk altijd op zoek naar manieren om de maatschappij inclusiever te maken voor de volgende generatie. Hij maakt moeilijke onderwerpen op een luchtige manier bespreekbaar. Ferhat presenteert in samenwerking met SADETTIN K zijn nieuwe voorstelling Kind van het licht.

  • Duur: 60 min
  • Donderdag 22 februari deel van het WAP programma
  • Aansluitend op de voorstelling op do 22 februari is er een nagesprek 

Credits

spel en tekst Ferhat Kaplan dramaturgie Yahmani Blackman regie Leila Sahir lichtkunstwerk/decor Touki Delphine (John van Oostrum) muziek Touki Delphine (Chris Doyle) scenefotografie Bas de Brouwer campagnebeeld Lois Notenbaart een productie van SADETTIN K

In de pers

Ik maak documentair theater met een kritische blik op mezelf en op de maatschappij." Interview in Het Parool

 

Over Ferhat Kaplan 

Ferhat Kaplan (1992) is geboren en getogen in Bergen op Zoom. Hij studeerde commercial economics en marketing science en werkte als marketeer op kantoor. Toch miste hij een bepaalde passie in zijn leven en besloot in 2020 het roer om te gooien en te gaan acteren. Hij speelde de afgelopen jaren o.a. bij Live Your Story, Wunderbaum, Droogwater, Zou jij het zijn, The Storytelling Centre en Theater Rast in stukken als Boys won't be boys, #Held(in), Kroniek van een Aangekondigde dood en Gouden Bergen. Deze laatste voorstelling leverde hem een nominatie op voor de Prins Bernhard Cultuurfonds Cultuurprijs 2021.

Inmiddels is Ferhat fulltime acteur en maker. Bij SADETTIN K maakte hij binnen het nieuwe makerstraject in 2023 de solovoorstelling Kind van het Licht. Naast theater is Ferhat ook actief in de filmwereld. Zo speelde hij in de korte films Mijn beste vriend en Tankstation, die hij zelf schreef en produceerde. 

Ferhat kaart in zijn werk graag uitdagende onderwerpen en taboes aan en is kritisch naar de huidige maatschappij. Hij streeft ernaar om de samenleving inclusiever te maken voor de volgende generatie.